Meniu

Calendar

 

Cumpără bilete

Galerie foto-video

 

Tur virtual

 
03 Dec 2015 Apărarea lui Socrate, în reprezentație unică la TNB
Apărarea lui Socrate, în reprezentație unică la TNB

Joi 3 decembrie 2015, ora 20.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti se va juca, într-o unică reprezentaţie, Apărarea lui Socrate de Platon, spectacolul Teatrului de Stat al Greciei de Nord, în regia lui Dimos Avdeliodis. Ambiţioasă propunere, intenţia regizorului a fost aceea de a recupera, în versiunea originală, în greaca veche, un text aproape uitat, ceea ce constituie o premieră mondială, dar şi o binemeritată restituire filologică şi artistică a unuia dintre din celebrele dialoguri ale filosofului Platon, discipol al lui Socrate. Spectacolul va fi supratitrat în limba română și engleză. "Apărarea lui Socrate" reprezintă versiunea scrisă de Platon, bazată pe discursului de apărare al lui Socrate împotriva acuzaţiilor ce i-au fost aduse acestuia în cursul procesului intentat de tribunalul popular suprem atenian, Heliaia: faptul de a fi corupt tineretul, de a nu fi crezut în zeii atenieni şi de a fi creat noi zeităţi. Socrate roagă juriul să fie judecat potrivit adevărului şi nu conform forţelor sale oratorice. Elocvența sa nu este însă suficientă pentru a-l scăpa de pedeapsa capitală prin otrăvire. Istoria păstrează unele din ultimele sale gânduri din timpul procesului, când filosoful ar fi spus: ”...mai frumos şi mai uşor, în loc de a-i pedepsi pe alţii, ar fi să-ţi dai toată silinţa să fii cât mai bun tu însuţi”. Urmărind să transpună scenic sentimentele şi moralitatea lui Socrate, regizorul ne îndeamnă să ascultăm cu atenţie rostirea cuvântului original din text, cel care implică un anume sunet şi o muzicalitate aparte. „Felul în care se vor spune cuvintele determină claritatea ideii. Caracterul solemn al acestei reprezentaţii şi aducerea unui omagiu acestui eveniment istoric, excelent şi dramatic, ne impune ca revenirea actorilor, la finalul spectacolului, pentru a saluta, să nu mai aibă loc”, explică regizorul. Reprezentaţia de la Bucureşti va avea loc după participarea spectacolului în cadrul Festivalului Zile şi nopţi de teatru european la Brăila, programată pentru data de 1 decembrie 2015, iar pe 4 decembrie, Apărarea lui Socrate va fi pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Citește mai mult >
14 Nov 2015 Clădirea recent refăcută a Teatrului Național I.L. Caragiale oferă spectatorilor siguranță la standardele cele mai exigente!
Clădirea recent refăcută a Teatrului Național I.L. Caragiale oferă spectatorilor siguranță la standardele cele mai exigente!

Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti a solicitat conform prevederilor legale în vigoare, în data de 15.06.2015, Autorizaţia de securitate la incendiu. Aceasta a fost eliberată de către Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, în data de 24.07.2015. Precizăm că, începând cu 19 octombrie 2015, clădirea TNB este asigurată de către Allianz Țiriac Asigurări S.A., pentru o gamă largă de riscuri, incluzând incendiile şi cutremurele". Detalii oferite de Directorul Administrativ al Teatrului Naţional "l.L. Caragiale" din Bucureşti, ing. Dan Stoichițescu, cu privire la acest subiect: "Autorizaţia de securitate la incendiu a Teatrului Naţional "l.L. Caragiale" din Bucureşti a fost obţinută în urma actualizării scenariului de securitate la incendiu, realizată la terminarea lucrărilor de consolidare şi modernizare a Teatrului. Astfel, în documentaţie, sunt prevăzute funcţionarea tuturor instalaţiilor de hidranţi, sprinklere, drencere, a staţiei de pompe şi hidrofoare, a rezervorului de apă de incendiu cu o capacitate de 1.600 mc. De asemenea, instalaţia de avertizare, detecţie de incendiu şi adresare publică (inclusiv supraveghere video) conţine sisteme de desfumare-presurizare, trape-fum şi uşi cu deschidere automată. Este prevăzută şi instalaţia pentru iluminarea de siguranţă în caz de întrerupere accidentală sau forţă majoră a energiei electrice, teatrul dispunând de grup electrogen propriu ca sursă de rezervă. Construcţia îndeplineşte normativele în vigoare, având prevăzute suficiente căi de acces pentru evacuarea publicului şi a personalului în cel mai scurt timp. Teatrul are, deasemenea, un contract cu o firmă specializată de prevenire şi stingere a incendiilor, de categoria a V-a, care asigură permanenţa (24 ore / 7 zile, cu două autospeciale parcate în curtea Teatrului, în proximitatea rezervorului de apă de incendiu) şi cu o firmă specializată în monitorizarea sistemelor de avertizare şi detecţie incendiu.”

Citește mai mult >
29 Nov 2015 Ziua Lupului, de Ziua Sfântului Andrei
Ziua Lupului, de Ziua Sfântului Andrei

Duminică 29 noiembrie 2015 vă invităm în Sala Media a Teatrului Naţional pentru Copii, să participaţi la un eveniment al nostru, al românilor. Un spectacol ce anunţă sărbătoarea tradiţională a Sfântului Andrei. Este ziua începerii iernii, porţile lumilor se deschid şi personajele rele se alătură celor bune. Atenţie! Va fi un bun prilej de a vă costuma în Vrăjitoare sau Zâne Rele, iar Prinţii şi Vitejii să nu uite să aducă usturoi, pentru a ne ajuta să alungăm spiritele rele. "O să alegem Regina Usturoiului şi Regele Lup, ne vesteşte Magicianul Poveştilor. Este ziua celor ce poarta numele Sfântului Andrei. La mulți ani, tuturor!" Cel mai original costum va fi premiat, iar câştigătorul va fi numit, pentru tot restul anului, “Stăpânul poveștilor”. Lume…, lume, duminică 29 noiembrie la ora 11.00 vă aşteptăm… cu mic, cu mare, la spectacolul Ziua Lupului!

Citește mai mult >
Alte știri >
Browser-ul dumneavoastra nu este de actualiate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+