Calendar
Cumpără bilete
Galerie foto-video
Tur virtual
În semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea puse în slujba artei și a publicului, pentru contribuția importantă adusă la afirmarea pe plan intern și internațional a valorilor culturii românești, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, doamnei Dumbravă Diana Florentina, actriță, Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București. Absolventă a Academiei de Teatru şi Film, promoţia 1994, secţia Actorie, clasa profesor Ion Cojar, Diana Dumbrava a intrat în trupa TNB odată cu rolul din „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia Felix Alexa (2003) și de atunci a avut numeroase roluri în spectacole de teatru, film, televiziune și radio. A primit premiul Leopardul de Argint, pentru cea mai bună actriță, pentru rolul titular din „Maria”, la a 56-a ediție a Festivalului Internațional de Film Locarno, 2003, un rol care i-a adus și o Mențiune specială a Juriului Ecumenic al festivalului, Premiul UCIN, Premiul de interpretare la Festivalul de Film Mar del Plata, Argentina și o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film. A colaborat cu mai multe teatre din București și din țară (Teatrul Toma Caragiu Ploiești, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul de Artă). În actuala stagiune poate fi văzută în spectacole precum „Exil” (regia Alexandra Badea), „Părinți și copii”, „Memoria apei”, „Dumnezeu se îmbracă de la second hand” sau recentul spectacol „Procesul lui Eichmann” (regia Mihai Călin). Felicitări și mult succes!!
Citește mai mult >Bun venit în echipa Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, Ofelia Popii și felicitări pentru Ordinul „Meritul Cultural, primit din partea Președinției României! Ne bucurăm să anunțăm că actrița Ofelia Popii face parte din distribuția spectacolului „Mary Stuart”, în regia lui Andrei Șerban, care va avea premiera oficială pe 12 și 13 decembrie 2024! De asemenea, a început de curând repetițiile pentru spectacolul „Proorocul Ilie”, de Tadeusz Slobodzianek, în regia lui Botond Nagy. Premiera este estimată pentru luna februarie 2025. Considerată drept una dintre cele mai importante actrițe ale ultimului deceniu, Ofelia Popii are în palmares numeroase premii UNITER, UCIN și GOPO, care confirmă o carieră de excepție, începută chiar după absolvirea Facultății de Teatru a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, în 2001. A colaborat cu teatre din Luxemburg și Stuttgart, iar cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, acolo unde a cucerit definitiv publicul cu rolul Mefisto din Faust-ul lui Silviu Purcărete. A colaborat cu mai mulți regizori consacrați, printre care Tompa Gabor, Yuri Kordonski, Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu sau Dragoș Galgoțiu. A regizat spectacole de teatru și a jucat în filme de lungmetraj, printre care „Undeva la Palilula”, „Q.E.D”, „Moon Hotel Kabul” sau „Om câine”. „În semn de apreciere și recunoștință pentru profesionalismul și dăruirea puse în slujba artei și a publicului, pentru contribuția importantă adusă la afirmarea pe plan intern și internațional a valorilor teatrului și cinematografiei românești”, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”. Felicitări, Ofelia, și mult succes!
Citește mai mult >Pe 1 decembrie 2024, la ora 16:00, Muzeul Teatrului Național va deschide o nouă expoziție în Foaierul Sălii „Ion Caramitru” dedicată lui Édouard de Max (1869 - 1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comédie-Française. Expoziția aduce în prim-plan viața și cariera lui Édouard de Max, recunoscut pentru abordările sale inovatoare și stilul său neconvențional, ce a avut o contribuție remarcabilă pe scena teatrului parizian în perioada Belle Époque. În cadrul expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să descopere unul dintre costumele purtate de actor în turneul oficial din București, din 1904, când l-a interpretat pe Hamlet, precum și fotografii de epocă. În continuarea vernisajului, publicul este invitat să participe la o vizită ghidată în expoziția „Regina Maria la teatru”, realizată în cadrul proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, Programul RO-CULTURA (www.muzeultnb.ro). Expoziția prezintă costume de scenă și obiecte aparținând unor mari actori români, restaurate recent și expuse în noul spațiu dedicat muzeului, inaugurat pe 27 martie 2023, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Atracția principală este rochia cu trenă care a aparținut Reginei Maria a României, iar expoziția este completată cu elemente interactive, vizuale și auditive. Expoziția va fi deschisă până pe 15 iunie 2025. Accesul este gratuit. Loc de desfășurare: Foaierul Sălii „Ion Caramitru” TNB Interval orar: 16:00 - 20:00
Citește mai mult >