
Calendar


Cumpără bilete

Galerie foto-video


Tur virtual


O temă puțin cunoscută publicului nostru și, în general în lumea teatrului, deși înrudită cu acesta prin mijloace de exprimare, o să vă ia prin surprindere odată cu primul proiect pe care regizorul și dramaturgul David Schwartz îl realizează la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București. Nimic nu e întâmplător ne invită în lumea participantelor și participanților la constelații familiale. Pentru cei mai mulți dintre spectatori se anunță ca o temă surpriză, o revelație. Într-o lume atât de frământată, mulți s-ar fi așteptat poate să vadă un text politic de la cel recunoscut pentru proiectele sale din această categorie și premiat recent de British Council la actuala Gală UNITER pentru programul Platforma de Teatru Politic. Autorul consideră că și actuala piesă se înscrie în cercul său de preocupări, ce au atras aprecieri notabile și un anume nivel de recunoaștere și celebritate. Artist care lucrează la intersecția între ficțiune și documentar, Schwartz propune o poveste cu șase personaje principale, egale sub raport dramatic, diferite structural și totuși unite prin nevoia comună a dezvoltării personale. Subiectul practicilor de transformare spirituală și vindecare a traumelor transgeneraționale este de o actualitate copleșitoare în lumea de azi. Regizorul-dramaturg l-a cercetat împreună cu actorii pe care-i veți vedea în acest prim spectacol al său la TNB. Timp de câteva luni, în cadrul unor ateliere de teatru documentar, sub egida Centrului de Creație și Cercetare Teatrală „Ion Sava” al TNB, s-au documentat, realizând o serie de interviuri cu practicieni și clienți ai diverselor metode de dezvoltare spirituală și paticipând la constelații. Potrivit declarației autorului, decisive pentru alegerea subiectului au fost două lucruri. „În primul rând, controversa, polemica din jurul subiectului. Constelațiile au admiratori și detractori la fel de convinși și de vehemenți. Îmi plac tensiunile și contradicțiile. În al doilea rând, teatralitatea specifică sesiunilor de constelații familiale. Aceste sesiuni au, toate, caracteristicile unui ritual - ca atare, cred că sunt foarte interesant de explorat cu mijloace teatrale, într-un spectacol”. În atmosfera intimă a Sălii Atelier, pigmentată, prin multiple fațete, de scenografia lui Andrei Dinu, alături de actorii Ada Galeș, Iuliana Moise, Crina Semciuc, István Téglás, Ionuț Toader, Florentina Ţilea veți lua parte la o experiență neașteptată, un avertisment eficient ca un duș rece în plină zi caniculară. Muzica originală compusă de Nikita Dembinski susține ritmul și tensiunea poveștii, în acord cu coregrafia lui Florin Fieroiu. Avanpremiera va avea loc în zilele de 13, 14, 15 iunie 2025, iar premiera la toamnă, odată cu deschiderea noii stagiuni teatrale 2025 - 2026. Foto Nikita Dembinski
Citește mai mult >
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București anunță o nouă premieră în cadrul Programului 9G la TNB, dedicat tinerilor artiști independenți: Contracții de Mike Bartlett, în regia lui Alexandru Andrei, scenografia Ruxandra Preda, cu Elisa Pîrvan și Ioana Tănasă în distribuție. Premiera va avea loc sâmbătă, 14 iunie 2025, ora 19.00, la Sala Mică. Mike Bartlett este unul dintre promotorii „generației de aur” a dramaturgiei britanice din ultimii douăzeci de ani. Dramaturg și scenarist de film și televiziune, Bartlett a fost nominalizat la Premiile BAFTA pentru seriile TV The Town și Doctor Foster și este cunoscut pentru piese, precum Cock (premiul Olivier în 2009), Medea, Bull, An Intervention, King Charles III (adaptat pentru BBC în 2017) și Contractions (nominalizată pentru TMA Best New Play în 2008), multe dintre ele fiind jucate și în România. Textele lui Bartlett se remarcă prin realismul crud, prin felul incisiv în explorarea relațiilor personale și a celor de la locul de muncă în lumea contemporană. Aceste realități sunt ilustrate și analizate în CONTRACȚii, unde se demască intruziunea marilor corporații în viața privată a angajaților. Construită în două personaje, piesa pornește de la o situație aparent banală – o discuție între o angajată cu performanțe în companie și șefa ei autoritară – care se transformă treptat într-un interogatoriu plin de suspans, dezvăluind o clauză de contract cu efecte potențial devastatoare pentru viața intimă a angajatei. Ce s-ar întâmpla dacă viața personală ne-ar fi condiționată și pusă sub strictă supraveghere de conducerea companiei la care lucrăm? Spectacolul tinerei echipe de creație din cadrul Programului 9G la TNB ne sugerează o lecție în care riscul abrutizării angajatilor în lumea corporatistă nu pare deloc unul îndepărtat. Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 14 ani. Producție realizată la Centrul de Creație și Cercetare Teatrală „Ion Sava”, în cadrul Programului 9G la TNB.
Citește mai mult >
Începând cu data de 17 mai 2025, în sala Rotonda de la Teatrul Național ”I.L. Caragiale” se inaugurează o nouă expoziție: Apollo & Daphne este un experiment artistic neconvențional al departamentului Modă din cadrul Universității Naționale de Arte din București, anii l licență și l masterat, sub coordonarea prof. univ. dr. Unda Popp și asist. univ. dr. Andreea Roxana Stoian. Pornind de la statuia Apollo și Daphne a lui Bernini, capodoperă a barocului, studenții au fost invitați să trateze cu maximă creativitate și subiectivitate problema metamorfozei. Lucrând în maniere diferite, cei de la licență au realizat ținutele folosind materiale reciclabile: hârtie, carton, resturi de textile și elemente organice provenite de la plante, iar masteranzii și-au transpus ideile într-o viziune mai apropiată de accepțiunea generală privitoare la veșminte. În data de 27 mai 2025, ora 18.00, vă invităm în Rotonda Sălii Mici a TNB, să întâlniți tinerii creatori, să vizionați scurt metrajul „Apollo & Daphne‟ și să fiți martorii unei inedite prezentări de costume manjabile (!) În deschidere vor lua cuvântul Prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter și drd. Marian Pălie. Expoziția, care va fi deschisă până în data de 6 iunie 2025, este unul din evenimentele satelit ale Romanian Design Week Go! Intrarea liberă, ore de vizitare zilnic între orele 14.00 – 18.00, cu excepția sărbătorilor legale.
Citește mai mult >