Meniu

Repertoriu curent

ActOrchestra

Creație colectivă

ActOrchestra

Creație colectivă

Regie:
Horia Suru
Costume:
Alina Herescu

Data premierei: 17.09.2014

Durata: 1 h / Pauză: Nu

Bilete

50 lei

30 lei

Spectacol cu acces general; efecte stroboscopice de scurtă durată.

Producție realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava în cadrul programului 9G la TNB.

Spectacol muzical care nu e Music Hall. Spectacol de muzică și pantomimă

Nu este concert, nici teatru muzical, nici improvizaţie muzicală, nici exerciţiu de actorie… dacă vrem să definim genul. Este doar un joc la care se rîde… serios, cu 3 actori şi încă 20 de parteneri… sau instrumente muzicale. Orchestra din această seară transformă concertul într-un spectacol de teatru, pentru că luptele de culise sunt mai spectaculoase decât spectacolul din scenă. Instrumentele o iau razna, iar artiştii devin o prelungire a sunetelor.

O poveste plină de umor, cu trei personaje pornite pe (mereu) imprevizibilul drum al supremaţiei pe scenă. Un concert împachetat într-o poveste veselă, sonoră, ritmată. Sunteţi pregătiţi pentru un maraton muzical şi teatral de o oră, unde se trece cu viteza luminii, de la Mozart la rock… şi la chansonete? Puneţi-vă centurile de rezistenţă maximă pentru starea de râs.

 

 

 

Foto credit: Daniel Radu

"În repertoriul teatral curent este aproape imposibil să descoperi un astfel de spectacol. Poate fi denumit o comedie muzicală, dar nu orice fel de comedie, ci una originală, fără replică. Trei actori tineri “vorbesc” prin muzica devenită partener, prin intermediul a peste zece instrumente, luate drept mijloc pentru a susține “conflictul” dintre ei, dorința fiecăruia de a comunica și domina scena, de a cuceri publicul. Și reușesc această performanță. ArtOrchestra” dezvoltă spectaculos o comedie specială pe un scenariu ingenios. Cei trei tineri dovedesc stăpânirea artei muzicale și a compunerii originale a personajelor prin ținută, gest și mișcare. Sunt foarte rari astfel de actori dotați cu o complexă vocație".

Ileana Lucaciu, Spectator - Un spectacol al tinerilor, admirabil

"(...) un spectacol în care atât dramatismul, cât şi poanta se nasc din te miri ce, producând surpriză după surpriză. Evident, spre deliciul publicului!

Într-un ritm accelerat, căruia puţini actori i-ar face faţă, cei trei născocesc aşa, ca din senin, poveşti, dispute, ba uneori chiar şi lupte. Toate, pe acorduri celebre. Pe scurt, energie şi bună dispoziţie! Iată cu ce veţi pleca acasă de la ActOrchestra".

Cristina Rusiecki, Cultura - Cine cântă mai întâi?   

"O oră de show agreabil, cu multe poante reuşite, ritmuri variate şi multă prospeţime. Un bun început pentru ofertantul program al Naţionalului bucureştean, derulat prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava” şi intitulat foarte inspirat "9G", un proiect destinat tinerei generaţii de artişti.

Emilian Mârnea, Petre Ancuța şi Florin Călbăjos îşi valorifică plenar dubla vocaţie - de actor şi muzician -, se completează foarte bine unul pe celălalt şi, cel mai important, păstrează justa măsură a mijloacelor, reuşind să ne ofere un mesaj limpede, inedit şi expresiv.

"ActOrchestra" este pentru Teatrul Naţional un mare câştig la capitolul diversitate repertorială, o ieşire din zona prejudecăţilor de stil şi concepţie".

Răzvana Niţă, Port.ro - Toţi pentru unu şi muzică pentru toţi

“Omul-vioară sau vioara-coșciug? Patetica lui Beethoven sau balcanice unduiri patetice? Latino sau modernism savant? Și, în fine, actori, muzicieni, dansatori sau clovni? Plini de umor, încărcați cu o energie copleșitoare și vădind o rară bucurie a jocului în sine, Petre Ancuța, Emilian Mârnea și Florin Călbăjos își provoacă toate limitele în creația colectivă ActOrchestra. . „Nici concert, nici teatru muzical”, ActOrchestra este un show exuberant, în care performerii luptă cot la cot cu numeroasele instrumente care îi acompaniază. Eleganți, rafinați și gata să își pună oricând virtuozitatea la dispoziția publicului, cei care intră în scenă ca respectabili muzicieni se metamorfozează pe rând în saltimbanci, trubaduri ratați sau buclucași saboteuri ai codurilor artei înalte, până la contopirea totală cu instrumentele mânuite.”

Beatrice Lăpădat, Revista Luceafărul – Cavaleri și saltimbanci în cruciada sunetelor – ActOrchestra    

 

Scrisoarea domnului Bacs Miklos

Horia Suru face parte din familia regizorilor care au la bază o solidă educaţie actoricească, familie blazonată de harul unui Liviu Ciulei, Andrei Şerban sau Harag György. Spectacolul său ActOrchestra este dovada grăitoare a importanţei acestei duble specializări, care se manifestă prin grija faţă de actor şi prin capacitatea de a fi “dirijor” şi „instrumentist” în acelaşi timp. Discursul său regizoral caracterizat prin inteligenţă scenică, fantezie, umor, şi simţul măsurii, pare să fie garantul naşterii unui regizor carismatic şi hăruit.

Personalitatea artistică a lui Petre Ancuţa poartă semnele unui cinism intelectual, specific actorilor inteligenţi, specie din ce în ce mai rară în peisajul teatral autohton. Ideea unui alt fel de teatru muzical iî apaţine, fiind motorul central al acestor creaţii. Cu o temeinică pregătire muzicală, umorul său rece şi adesea usturător, te face parcă să înţelegi şi să accepţi caracterul muritor al fiinţei umane. Acest amalgam de raţiune şi sensibilitate face ca majoritatea creaţiile sale, să poarte amprenta unei originalităţi distincte, întipărindu-se adânc în memoria afectivă a publicului spectator.

Dotat cu o sensibilitate aparte, Florin Călbăjos are ceva din farmecul macho al actorilor de film din perioada de aur a cinematografiei şi profunzimea tulburătoare a actorilor-copii. Posedând reale calităţi vocale, Florin Călbăjos construieşte un rol de Don Juan muzical, folosind imaginea contrabasului ca efigie a propriei personalităţi. Un adevărat actor de echipă, reuşeşte să suţină dialogul cu ceilalţi colegi de scenă asigurând coloana vertebrală a spectacolului ActOrchestra.

Emilian Mârnea are candoarea unui Buster Keaton modern, o vulnerabilitate asumată care face deliciul publicului spectator şi o deosebită fineţe în mânuirea formelor de expresie actoricească. Dotat cu un remarcabil simţ ritmic şi muzical, reuşeşte să transpună cu uşurinţă aceste calităţi într-un limbaj teatral convingător şi organic. Histrionic şi ludic, plăcerea lui de a fi pe scenă, este molipsitoare.Carisma lui face ca dialogul său cu publicul să fie unul viu şi memorabil.

Spectacolul ActOrchestra, bazat pe eterna temă a iubirii, este rodul colaborării dintre două generaţii ale şcolii clujene de teatru, fiind un spectacol de divertisment şi umor deloc facil, dar captivant şi reconfortant, care aduce în atenţia publicului şi a oamenilor de specialitate importanţa educării diferitelor forme de expresie actoricească.

Proiectul 9G, iniţiat de domnul Ion Caramitru şi echipa sa, în cadrul căruia a luat naştere acest spectacol se dovedeşte a fi de o importanţă majoră în îndeplinirea misiunii de ferment al vieţii teatrale româneşti, de sprijinire şi promovare a tinerelor talente, misiune fundamentală a instituţiei Teatrului Naţional Bucureşti.

Premiul Mihai Mihail la Festivalul de Comedie, Galați, 2016

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo