Meniu

Stagiuni Anterioare

Biloxi Blues

de Neil Simon

Biloxi Blues

de Neil Simon

Traducere: Ştefan Statnic
Regie:
Mircea Rusu
Light design:
Nicolae Tănase

Data premierei: 29.03.2012

Data ultimei reprezentații: 19.05.2012

Durata: 2 h / Pauză: Nu

Biloxi Blues este unul dintre cele mai răsunătoare succese de public de pe Broadway, iar autorul său, Neil Simon, cel mai jucat şi mai premiat dramaturg american contemporan. Un text comic şi amar în acelaşi timp, o poveste despre maturizare, armată, dragoste, sexualitate, despre viaţă, cu constrângerile şi prejudecăţile ei. Un spectacol proaspăt şi captivant, jucat la intensitatea vârstei tinerelor personaje.  

Cu o distribuţie alcătuită din absolvenţi ai UNATC, clasa de actorie Prof. Mircea Rusu, Biloxi Blues oferă partituri bogate unor tineri actori care doresc să facă performanţă în meseria pe care şi-au ales-o. Performanţă este ceea ce îşi propune şi TNB, prin sprijinirea tinerilor dramaturgi, regizori şi actori în cadrul programului Uşi deschise pentru toţi.

Eugene Morris Jerome : Liviu Romanescu Sgt. Merwin J. Toomey: Daniel Hara
Daisy Hannigan: Ioana Mărcoiu Rowena: Iuliana Călinescu
Arnold Epstein: Dragoş Dumitru Roy Selridge: Corneliu Ulici
Armand Utma
Joseph Wykowski: Valentin Paraschivu Don Carney: Alin Popa
James Hennesey: Andrei Seuşan
Mihai Munteniţă
Fete: Ana Maria Olaş
Mihaela Prosan
Andreea Lucaci

„...am convingerea că "Biloxi Blues" este o producţie care va avea mare priză la publicul tânăr pentru că vorbeşte pe limba lui, are dinamică, are curaj, ceva din prospeţimea încercărilor şi nebunia riscului. Şi unde se poate risca mai cu folos şi mai deplin decât în prima linie a teatrului, adică pe scena Naţionalului?"

Răzvana Niţă, Port ro - Recruţi la Teatrul Naţional 

 

„Montarea, inclusă în programul "Uşi deschise pentru toţi" nu este, însă, nouă, ci reprezintă examenul de absolvire al unor studenţi de la Facultatea de Teatru (UNATC) de acum trei ani, profesor fiindu-le cunoscutul actor Mircea Rusu. De atunci spectacolul s-a jucat pe câteva scene: la Teatrul de Comedie, la "Nottara", la Godot Cafe-Teatru. E uşor de deplasat, căci e fără decor: există doar valizele de lemn specifice cătăniei. Acum însă, tinerilor absolvenţi li s-a deschis mai larg o uşă, ei având posibilitatea să demonstreze că pot face teatru de calitate şi să convingă de acest lucru atât conducerea TNB, cât şi publicul. E şansa lor."

Maria Sârbu, Jurnalul Naţional - Biloxi Blues, motiv de studiuşi de meditaţiepentrupsihologiamasculină

Recenta premieră a Naţionalului bucureştean cu "Biloxi Blues", de Neil Simon, este o surpriză plăcută chiar şi pentru cel mai ţâfnos spectator. Cunoscut ca actor din elita Teatrului Naţional, Mircea Rusu scoate acum la iveală nişte faţete mai puţin cunoscute ale personalităţii sale, demonstrând că este la fel de bun ca regizor şi ca profesor. (...) nu mi-a fost greu să remarc ingeniozitatea regizorală care s-a manifestat din plin (...)  Cuvintele care ar putea să definească montarea spectacolului "Biloxi Blues" la Sala Atelier a Naţionalului sunt: rafinament, limpezime, umor. (...) Una dintre marile calităţi ale spectacolului montat de Mircea Rusu este fascinanta diversitate a caracterelor. (...) Pe scurt, "Biloxi Blues" este un spectacol bine articulat din punct de vedere regizoral şi excelent interpretat de tinerii actori care, iată, pornesc la drum sub cele mai bune auspicii.

Gabriela Hurezean, Cronica Romana - Un pariu câştigat de Mircea Rusu şi studenţii săi  

 

"Biloxi Blues" este o preferată a repertoriilor (...)   Varianta prezentată pe prima scenă a țării este "un spectacol de Mircea Rusu" care a optat pentru "Biloxi Blues" în scop pedagogic. A folosit această piesă pentru a evidenția capacitățile, personalitatea tinerilor actori, mulți fiindu-i studenți. Regia spectacolului, coerentă, simplă, servind admirabil actorii, dovedește simțul pedagogic al lui Mircea Rusu. Sunt speculate umorul unor replici și situații, fiind urmărită cu atenție caracterizarea fiecărui personaj (...)."Biloxi Blues" este un spectacol coerent și cuceritor prin interpretarea acestei tinere echipe. Profesorul Mircea Rusu a reușit să lanseze pe scena Naționalului bucureștean, nume noi de tineri actori care dețin multiple capacități și promit evoluții remarcabile în viitor.             

Ileana Lucaciu, Spectator   

Într-o lume teatrală mai degrabă închisă, în care şansele pentru ca actorii tineri să poată juca pe scenele importante din Bucureşti sunt aproape inexistente, un program precum „Uşi deschise pentru toţi" al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) este o gură de oxigen. (...)

O poveste al cărei subiect - dramele militarilor instruiţi pentru cel de-al Doilea Război Mondial în Biloxi, Mississippi - ar putea fi străin de lumea şi realităţile noastre, este transformată însă într-un succes de public de Mircea Rusu, acum în rol de regizor. (...)

Interpretarea fiecăruia dintre actori în parte şi a tuturor ca echipă, cu o notă în plus pentru Liviu Romanescu, Dragoş Dumitru şi Daniel Hara, este argumentul cel mai important pentru care „Biloxi Blues" de la TNB e un spectacol care merită văzut.

Monica Andronescu, Adevărul - Despre armată cu furie şi umor   

Aproape două ore, cât durează spectacolul, am studiat reacţiile spectatorilor (...). Atenţi, amuzaţi, prinşi în mrejele poveştii şi, la sfârşit, neaşteptat de generoşi în aplauze. Includerea acestei producţii promiţătoare în cadrul programului TNB „Uşi deschise pentru toţi", care-şi propune să sprijine ieşirea la rampă a artiştilor tineri sau foarte tineri, este un semn de normalitate. De altfel, fiecare şansă acordată actorilor abia ieşiti de pe băncile facultăţii este un astfel de semn. Cu cât mai multe sunt acestea, cu atât mai aproape este drumul spre normalitate.

Dana Ionescu, Yorick - Un semn de normalitate: „Biloxi Blues" la TNB 

„Desenul regizoral a rămas acelaşi, adică unul bun, ferm, coerent, centrat pe valoarea capacităţilor interpretative ale tinerilor actori (...). Stilul de joc e viu şi tineresc, montarea are o seninătate bine găsită, şi asta în primul rand datorită felului în care joacă rolul naratorului Eugene Morris Jerome, alter-ego al lui Neil Simon, actorul Liviu Romanescu (...);  joacă astfel încât rememorarea dar şi cadrul însuşi al spectacolului să fie unul ghiduş-amuzant cu măsură. Adică exact cum trebuie. Iar spectacolul însuşi să fie unul agreabil, care se urmăreşte cu plăcere şi care, revăzut, nu plictiseşte nici o clipă."           

Mircea Morariu, Familia, nr.6 - Eu vă urăsc din dragoste 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo