Meniu

Expoziții

Daniel Zlota: Conversion

27 Februarie 2018 - 03 Aprilie 2018
Bilete

Intrare liberă / Free entrance

Expoziție Lucian Cioată - Câmpuri 20 Septembrie 2023
În foaierul Rotonda - o luxuriantă explozie cromatică  semnată de pictorul  Lucian Cioată. Începând de miercuri, 20 septembrie 2023, Rotonda și Foaierul Sălii Mici a TNB găzduiesc, timp de o lună, o amplă expoziție cu lucrările pictorului  octogenar Lucian Cioată, intitulată Câmpuri.  Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 20 septembrie 2023, la ora 13.00. Prezintă criticul de artă Pavel Șușară și eseistul Adrian Mihalache.  Născut la Piteşti în 1940, pictorul Lucian Cioată a studiat între 1960-1964 la Facultatea de Arte Plastice, Institutul Pedagogic, Universitatea București și a debutat profesional în orașul natal, la Galeria de Artă Piteşti și la Muzeul Judeţean Argeş, inițiind o serie de proiecte  de promovare a numeroși artiști vizuali. În 1969 a înființat la Pitești prima galerie de artă naivă. A fost secretar de redacție la revista Argeș. Din 1980 încoace expune lucrările proprii în numeroase expoziții personale și de grup în diverse orașe din țară și la câteva saloane internaționale. 2016 - Premiul Salonului de Pictură2004 - Ordinul “Meritul cultural” în grad de Cavaler1991 - Premiul al II-lea Eurasia – Ankara, Turcia1991 - Mențiune specială a juriului în cadrul Festivalului Cagnes-Sur-Mer, Cannes, Franța Creaţiile sale se află în colecţii din Ungaria, fosta Cehoslovacie, Polonia, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Finlanda, Olanda, SUA, Cuba, Columbia, Chile, Canada, Australia. Expoziția poate fi vizitată zilnic, în afară de luni, între orele 14.00 – 18.00. Accesul dinspre Bd. Carol.     
Citește mai mult >
Expoziție Vasile Velisaratu 16 Septembrie 2023
În Foaierul Media al TNB (aripa dinspre Hotel Grand) poate fi vizionată o nouă expoziție: Vasile Velisaratu – scenografie. Începând cu 16 septembrie 2023 se redeschide și sezonul de expoziții găzduite în foaierele TNB, cu prezentarea, în premieră, a schițelor de costume și decor ale lui Vasile Velisaratu (1895-1978), fost pictor și scenograf al Teatrului Național bucureștean, un necesar demers de restituire datorat nepoatei artistului, sculptorița Liana Axinte și moștenitorilor acestuia.  Pe lângă lucrările provenite din arhiva familiei, va fi expus și un tablou în ulei al dramaturgului Victor Ion Popa, aflat în patrimoniul Muzeului TNB. Pictor, scenograf și grafician excelând în gravura pe metal și litografia color, Vasile Velisaratu a studiat pictura și artele decorative înainte de primul război, la Școala de Belle Arte de la București cu G.D. Mirea, Gabriel Popescu, Fritz Stork, D. Paciurea, I.D. Ștefănescu. Talentul pictorului a fost remarcat din studenție, fiind selectat în 1914 la Salonul Oficial unde a expus  desen și gravură până în 1944, în ambele ediții. Personalitate artistică având principii etice și estetice de timpuriu asumate și exprimate, Velisaratu s-a aflat încă din 1913 alături de Oscar Han, Ion Jalea și alții între fondatorii mișcărilor Asociația Artistică (1913-1916), Asociația Salonul de Toamnă (1921-1924) și Sindicatul Artelor Frumoase, în 1922. Pictor prodigios, expune în 1921 la Maison d′Art 137 de lucrări care au fost apreciate într-o cronică de N. Tonitza. Între 1925 - 1934 este pictor - scenograf secund la Teatrul Național bucureștean. Expune din nou abia în 1935, la Sala Atheneului, în 1942 la Sala Dalles și în 1947 la Librăria italiană din București, ultima sa mare ieșire în public. Marginalizat total în deceniul ce a urmat, exclus și din Uniunea artiștilor plastici în 1960 pentru nealinierea la realismul socialist, Velisaratu a continuat să lucreze în atelier, dezvoltând la începutul anilor ′60, în tehnica guașei, o inedită cercetare plastică de tip abstract inspirată de muzica modernă, amintind uneori de cromatica exuberantă a lui Robert Delaunay. A continuat să picteze, a restaurat picturi din mari colecții muzeale bucureștene, fresce în biserici, a scris, a tradus poezie în limba franceză, a fost un spirit viu, înalt, lumină pentru mediul în care a trăit. Concomitent cu expoziția deschisă la TNB, la sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române este prezentată expoziția de pictură și grafică Vasile Velisaratu - Restitutio, realizată în colaborare cu Cabinetul de stampe al Academiei, expoziție însoțită și de un album - catalog cuprinzător care prezintă și activitatea de scenograf a lui Velisaratu, album coordonat de Liana Axinte și tipărit cu sprijinul Dr. Mihnea C. Velisaratu, nepotul artistului. Expoziția de la TNB va fi deschisă spre vizitare zilnic între orele 11.00 - 18.00.
Citește mai mult >
Toate Articolele
Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo