Meniu

Repertoriu curent

(D)efectul Placebo

Creație colectivă

(D)efectul Placebo

Creație colectivă

Concept:
Ştefan Lupu
Coregrafie:
Ştefan Lupu
Instalație scenografică:
Elena Dobîndă și Andreea Simona Negrilă
Light design:
Cristian Ciopată
Sound design:
Daniel Octavian Nae

Data premierei: 07.04.2016

Durata: 1 h 35 min / Pauză: Nu

Program
28 mar 2024 19:00
21 apr 2024 19:00
Bilete

50 lei

30 lei

Spectacol nerecomandat minorilor sub 12 ani. Conține efecte stroboscopice de scurtă durată 

Producție realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava în cadrul programului 9G la TNB.

Un spectacol viu, antrenant, provocator, despre artificialul lumii în care trăim, despre singurătatea provocată de comunicarea în exces, despre omenescul din noi şi pericolul tehnologizării. Despre lucrurile pe care le-am uitat sau le-am înlocuit cu tehnologia, despre frica de a ne întoarce la viaţa reală… pentru că a devenit mai satisfăcătoare cea virtuală.

(D)efectul Placebo este un spectacol cu efect terapeutic garantat. Pentru că, atât râsul, cât şi emoţia, dar şi poveştile spuse sincer, dansul şi, mai ales, muzica fac parte din identitatea noastră umană. Un spectacol care aminteşte cât de importantă este viaţa reală.

3 poveşti, 3 relaţii şi o întâlnire ca o şedinţă terapeutică, unde singurul psiholog este teatrul.

100% 9G la TNB. 100% despre lumea de azi.

 

Ştefan Lupu(D)efectul Placebo împleteşte trei poveşti ale unor oameni aparent normali într-o societate anormală, care obligă din ce în ce mai activ individul secolului 21 să devină artificial, dependent şi singur, fără voia lui, cu o mare şi surprinzătoare lipsă de discernământ. Pe cât de fabuloasă este evoluţia tehnologică din ultimele decenii, pe atât de lipsiţi de esenţă devenim fără voia noastră, îndepărtându-ne astfel de spiritul şi calităţile umane. Gândurile şi viaţa noastră "galopează pe fibra optică" şi tot universul nostru devine parcă din ce în ce mai nociv şi dăunător, ajungând să ne trimitem sentimentele pe mail.

(D)efectul Placebo este un spectacol caustic, care dezbate conflictul dintre natural și artificial, real și ireal, plastic și sufletul omului bio-degradabil. Totul este reprezentat scenic într-o cheie comică, cu reflexii dramatice dansante. Evadarea dintr-o lume reală într-una virtuală în care totul este aparent perfect, obligă spectatorul să se întrebe care sunt lucrurile cu adevărat importante în viața noastră bipolară, plastificată, ambalată atent precum un produs care are termen de garanție.

Efectul (D)efectului înseamnă dorința de a strânge pe cineva drag în brațe și de a-i spune 'mă bucur să te văd', 'mi-a fost dor de tine', 'te iubesc'.

Chat conversation end                    

Sent from Messenger (D)efectul Placebo

 


Cumpără bilete

*Prin accesarea butonului „Cumpără bilete” sunteți redirecționați pe website-ul www.bilet.ro care va facilita achiziționarea biletelor dumneavoastră.

La costul biletului indicat de către TNB se adaugă o taxă suplimentară de 4,90% / bilet, care reprezintă costurile procesării și emiterii biletelor de către platforma www.bilet.ro. Notificarea taxei suplimentare se afișează de îndată ce accesați, pentru a cumpăra bilete online, site-ul www.bilet.ro, care emite, la cerere, factură fiscală pentru aceasta.

joi
28
03
2024
Sala Mică 19:00 Vândut
duminică
21
04
2024
Sala Mică 19:00 Cumpără bilete
Virtual boy: Dan Pughineanu Mara, Flori / Femeia (S)erviciu: Alina Petrică
David: Tiberiu Enache Bogdan, Mitică: Rareș Florin Stoica
Bi_Anca: Ioana Predescu

“Reprezentația poate fi considerată rod al unui serios atelier de studiu pentru dramaturgie și actorie. Tinerii s-au orientat pentru o tematică foarte actuală, referitoare la evoluția spectaculoasă a tehnologiei care înlocuiește comunicarea umană directă prin online, interlocutorul fiind un gadget – computer, tabletă, mobil sau altele; omul devine dependent de tehnologie, prinde teamă de real, se refugiază singuratic în acest nou univers care doar aparent îi dă iluzia de siguranță și independență. Echipa de creație colectivă propune “trei povești, trei relatări și o întâlnire ca o ședință terapeutică, unde singurul psiholog este teatrul”, mai corect spus Marele Public judecător. Cele trei povestiri au un subiect simplu – conflictul unui cuplu, tratarea cu dispreț a unui tânăr de către cei din preajmă sau efectul pierderii unui suflet apropiat, se întrepătrund ingenios, se dezvoltă în cheie comică savuroasă, apelează la limbajul “cool” în care uneori replica poate să pară vulgară, dar are sensul bine motivat prin plasarea ei în context. Textul mai include și două accente sensibile prin versurile lui Omar Khayyam. Cei care se pretind astăzi dramaturgi și sunt revoltați că piesele trimise și la numeroasele concursuri de dramaturgie, rar ajung în repertoriul teatrelor, trebuie să vadă acest spectacol; au multe de învățat de la tinerii care au compus un scenariu reușit despre actualitate, încărcat de emoție și dau un răspuns impresionant întrebării - “Cine mai are nevoie de emoție?”. Și teatrul are nevoie de emoția transmisă de cei de pe scenă, Marelui Public. Această echipă reușește să o transmită, și să o sublinieze într-un final admirabil conceput, lăsând în multe momente ale reprezentației, spectatorii cu respirația tăiată”.

Ileana Lucaciu, Blog Spectator – Noua Generație ("9G"), spectacol de nota zece  

"(D)efectul Placebo e un spectacol-instalaţie unic (deocamdată) în peisajul teatral românesc, un demers artistic sincretic, o invitaţie la dezbatere, la ieşirea din marasm, pasivitate, demagogie, oportunism, conformism sau ipocrizie talk-show-istă. Ştefan Lupu s-a întrecut pe sine iar Naţionalul bucureştean are astfel în repertoriu o producţie cu adevărat 9G care - într-o societate cu mintea întreagă - ar merita şi beneficia de un turneu naţional.

Sunt atâtea emisiuni tv despre cum să mâncăm sănătos, să slăbim prin sport şi yoga, să preţuim natura şi viaţa, despre cum să ne educăm copiii, cum să fim fericiţi. Ore de programe animate de bune intenţii care - paradoxal - învăţându-ne să evităm sarea, alimentele rafinate, sedentarismul, carbohidraţii, gândurile negative şi neglijarea Feng Shui-ului ne anulează de fapt bucuria de a trăi viaţa în fiecare zi (adică a greşi, a testa, a-ţi provoca limitele, a dibui, a ezita, a improviza, a inventa, a o lua de la capăt). Spectacolul ăsta ne provoacă să ne venim în fire, să ne amintim că dacă spaima de gluten, ruşinea de a nu şti să navighezi pe internet şi obsesia pentru sexul cantitativ ar fi existat dintotdeauna la nivelul la care au ajuns azi, probabil nu am fi auzit niciodată de Romeo şi Julieta, Stan şi Bran sau eroismul Ioanei D'Arc. Şi tare mi-e teamă că nici roata nu s-ar fi inventat cu una cu două.

Sugestie: cumpăraţi două bilete la acest spectacol şi invitaţi un om drag, pe care nu l-aţi mai văzut demult! Vă va face tare bine.

Răzvana Niță, Port.ro - Viaţa mea e OK. Doar că mi-e frică s-o trăiesc

 

Impresii de la spectatori, avizaţi, după vizionare (sursa Facebook):

“Am văzut astăzi, la minunata oră 2 pm, o vizionare al unui proiect 9G la TNB, care m-a spart! Mi-a transformat toată ziua, din (…), în plină de bucurie şi sens! A scos chiar şi soarele, din bârlog! Bravo, mă, talentaţilor, minunaţilor profunzi, ai marilor oraşe!” Alina Herescu – scenograf

“Sper din inimă ca spectacolul la a cărui vizonare am fost ieri, (D)efectul Placebo (parte din programul 9G), creat de Ştefan Lupu împreună cu o echipă superbă de actori: Alina Petrică, Vlad Nemeş, Ioana Predescu, Rareş Florin Stoica şi George Bîrsan să se impună în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti. E o bijuterie de spectacol, e o creaţie frumoasă şi inteligentă, cu artişti care demonstrează că, atât prezentul, cât şi viitorul teatrului românesc sunt în siguranţă! Felicitări!” Gina Şerbănescu – critic de dans

“Pentru că tânăra generaţie trăieşte în adevăr. Pentru că tânăra generaţie trebuie să tragă de sforile ţinute cu dinţii de societate. Pentru că tânăra generaţie înseamnă viitorul. Pentru că din aprilie, la TNB (Sala Mică) lucrurile încep să se schimbe, în bine. ”(D)efectul Placebo”!” Dragoş N. Savu – fotograf .

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo