Meniu

Repertoriu curent

E vina ta!

de Tomi Cristin

E vina ta!

de Tomi Cristin

Regie:
Tomi Cristin
Ilustrație muzicală:
Tomi Cristin, Rareș Varniote
Scenografie:
Daniel Vizitiu
Video design:
Mircea Anca Jr
Operator video:
Sebastian Gherman
Sunet:
Dorel Sidorof, Mihai Pop
Operator orgă lumini:
Ștefan Dumitra, Vasile Neguț
Electrician scenă:
Alex Mărgineanu
Regia tehnică:
Paul Tănase
Sufleor:
Ana Maria Baranga

Data premierei: 21.02.2024

Durata: 1 h 30 min / Pauză: Nu

Program
29 iun 2025 19:00
Bilete

50 lei

30 lei

Spectacol prezentat în cadrul Programului "Uși deschise pentru toți"

 

Viața persoanelor publice, fie ei cântăreți, actori, politicieni, nu e întotdeauna ușoară. Complicațiile care apar pot uneori să ducă la probleme grave, la situații limită, la evenimente tragice. Personajele din spectacolul „E vina ta!” par a se învârti într-un labirint fără ieșire, plin de capcane și de neprevăzut.Spectatorii sunt martorii unui șir de întâmplări din viața lui Dinu, un cunoscut cântăreț de hip-hop, a părinților săi nu mai puțin celebri, dar și a întregii lumi din care aceștia fac parte. Vedetă și băiat de bani gata, Dinu e într-un conflict permanent cu sine și cu toți cei din jur. Un adolescent întârziat pe care închisoarea, ca un duș rece, vine să-l trezească la realitate. Momente din trecutul și prezentul personajului principal se succed cu dinamism, într-o remarcabilă unitate. Firul dramatic este susținut perfect prin simbioza care se realizează între scenele de dialog și cântecele care se regăsesc din plin în acest spectacol, actorii dovedind calități vocale excepționale, iar publicul va avea senzația uneori că se află la un antrenant concert de muzică hip-hop.

Piesa „E vina ta!” a fost scrisă în cadrul atelierului de scriere dramatică coordonat de actorul și scriitorul Mimi Brănescu, atelier găzduit de Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, director Claudiu Goga.

“Am scris piesa „E vina ta!” ca o poveste despre dragoste, dragoste care, cu cât pare mai imposibilă, cu atât devine mai interesantă. Uneori ne zbatem, ne luptăm cu duhuri neștiute, ne pierdem în gânduri negative și acțiuni agresive și nu ne dăm seama că ceea ce căutăm e chiar lângă noi, că avem nevoie de atât de puțin ca să fim fericiți și că realizăm toate acestea târziu de tot. Prea târziu? Pentru cei care aleg să-și asume trecutul și să lupte, așa cum face Dinu, personajul principal, perspectivele care se deschid sunt nebănuite. Dar de ce uneori avem totul, dar nu ne dăm seama? Invit spectatorii să vizioneze acest spectacol și să descopere singuri răspunsurile. Și atunci înseamnă că scopul meu ca autor și ca regizor a fost atins.” Tomi Cristin

Cumpără bilete

*Prin accesarea butonului „Cumpără bilete” sunteți redirecționați pe website-ul www.bilet.ro care va facilita achiziționarea biletelor dumneavoastră.

La costul biletului indicat de către TNB se adaugă o taxă suplimentară de 4,90% / bilet, care reprezintă costurile procesării și emiterii biletelor de către platforma www.bilet.ro. Notificarea taxei suplimentare se afișează de îndată ce accesați, pentru a cumpăra bilete online, site-ul www.bilet.ro, care emite, la cerere, factură fiscală pentru aceasta.

duminică
29
06
2025
Sala Atelier 19:00 Cumpără bilete
Dinu: Silviu Mircescu Iasmin: Monica Davidescu
Domnul Lucian: Andrei Duban Fisto: Marcelo-S Cobzariu
Sebi: Eduard Adam Iris: Teodora Calagiu
Vera: Cristiana Ioniță Părintele: Tomi Cristin
O voce din sală : Marius Bodochi O altă voce din sală: Tania Popa

"De ce dramaturgie selfie? Deoarece ea fotografiază clipa şi nu stă locului pentru a concepe nu ştiu ce savantă construcţie dramatică şi filosofică sau o mega-reprezentaţie scenografico-regizorală, cu mari ifose şi pretenţii. Textul este OK dramaturgic şi spectacolul cool sau viceversa.

Replicile şi situaţiile curente necomplicate cu diverse filosofii şi panseuri sunt mai reale decât realitatea şi oglindesc fotografia tabloului zilelor noastre.

În spectacolul domnului Cristin, există dinamism, forţă, adevăr de viaţă cât cuprinde până la un anumit nivel, cel propus, dar şi o bună comunicare cu spectatorii care, dacă vin de la Hamlet, au nevoie de o anumită acomodare.

Ca dramaturg, am apreciat autenticitatea scrierii şi categoriei sociale şi de vârstă amintite, sinceritatea în tot ce se spune şi curajul de a zice ce nu se prea spune".

Dinu Grigorescu, Revista Rinocerul - Dramaturgia selfie: E vina ta! de Tomi Cristin  

"Este îmbucurător să vedem cum, încet, dar sigur, repertoriul Teatrului Național din București se îmbogățește și cu texte moderne, scrise și regizate de autori contemporani.

Acest prim text al lui Tomi Cristin va atrage mulți tineri în sala de spectacol pentru că vorbește pe limba lor, momentele de hip-hop sunt bine gândite, iar per total acțiunea se desfășoară într-un mod liniar și se poate înțelege ușor.

Piesa E vina ta! este una autentică, proaspătă, tonică, cu replici și momente muzicale ce vor face cu siguranță deliciul publicului.

Ai senzația că vezi de fapt un film, pe care regizorul îl montează live în fața ta, schimbând cadrele poveștii, lăsându-te pe tine, spectatorul, să legi o secvență de cealaltă.

 Într-o lume atât de sumbră și plină de nuanțe de gri, E vina ta! este o gură de aer proaspăt, o briză de munte care, deși aduce în prim-plan și unele aspecte sociale mai dureroase, lasă în urmă o senzație plăcută de prospețime la care spectatorul poate să se raporteze".

Andrei Bulboacă, Liternet - Reflecții sociale în ritm de hip-hop - E vina ta!  

“O producție captivantă și provocatoare

„E vina ta!” se impune ca o producție captivantă și provocatoare, confirmând talentul și creativitatea lui Tomi Cristin și consolidând reputația Teatrului Național „I.L. Caragiale” ca un loc al inovației și al excelenței artistice.

Spectacolul rămâne o experiență memorabilă pentru cei care își doresc să exploreze limitele teatrului contemporan și să se lase purtați într-o călătorie emoționantă și profundă în lumea complexă a relațiilor umane și a muzicii hip-hop.”

Alexandra Dincă-Macovei, Ziarul Pozitiv - E vina ta!: Povești de dragoste pe ritmuri de Hip-Hop la TNB  

“Acțiunea are suspans, dar povestea lui Dinu atacă mult prea multe teme de actualitate – mediul politic corupt, gravitatea fenomenului droguri, familia destrămată, orfanii, credința în Dumnezeu, sentimentul iubirii sincere. Versurile momentelor de hip-hop sunt inspirat compuse pentru a servi tematica bogată a acțiunii. Este un text simplu, ca al unei telenovele, plin de conflicte, atractiv pentru publicul, în special tânăr.

Regizorul Tomi Cristin conduce ritmat acțiunea pe o scenă goală, cu lateralele marcate ca pentru două cabine de machiaj. Daniel Vizitiu colorează cu pricepere reprezentația prin costumele atribuite fiecărui personaj. Distribuția implicată în acțiune este bine aleasă pentru a servi cerințele textului care solicită unor personaje momente muzicale, hip-hop. Ilustrația muzicală nu stânjenește interpretarea credibilă a fiecărui personaj. Nu e stridentă.

O performanță realizează Silviu Mircescu în personajul Dinu. Servește ireproșabil interpretarea momentelor de hip-hop, se înțeleg cuvintele rostite și trăite interior, cum mai rar se întâmplă în cazul interpreților consacrați ai acestul gen muzical. Actorul creionează atent și fiecare relație cu partenerii, dă astfel, sens major caracterizării personajului și subliniază intențiile tematice din text. În Iris, partenera concertelor lui Dinu se remarcă Teodora Calagiu prin interpretarea secvențelor de hip-hop, dar și prin definirea atitudinilor adoptate cu sens în relaționarea cu cei din preajmă. Actori cu experiență ai Naționalului, ca Monica Davidescu și Andrei Duban, conturează credbil profilul tipologic special al părinților lui Dinu. Lui Eduard Adam îi revine rolul impresarului lui Dinu, consumator de droguri implicat în conflict cu traficanți. Actorul se remarcată prin abilitatea punctării stărilor prin care trece cu disperare personajul. Un gardian marcat de viața la orfelinat este corect interpretat de Marcelo S. Cobzariu. O fană a concertelor lui Dinu, Vera e desenată cu farmec de Cristina Ioniță. Un preot care iubește oamenii și muzica, prinde contur prin Tomi Cristin care îi acordă nuanțe pentru prezentarea sensibilității interioare a personajului.”

Ileana Lucaciu, Blog – Uși deschise pentru... Hip-Hop  

“„E vina ta!” e un spectacol al Teatrului Național București în scenariul și regia lui Tomi Cristin, care se încumetă să pună în scenă, așa, în văzul tuturor, problemele cotidiene ale societății. Probleme pe care le știm și conștientizăm cu toții, dar care au devenit atât de bine înrădăcinate în realitatea fiecăruia încât majoritatea dintre noi am decis că nu merită să le mai amintim, pur și simplu coexistăm cu ele și cu asta basta. Este un spectacol pentru toate generațiile, care abordează acele probleme care nu sunt parte din vreo distopie post-apocaliptică, dar care totuși își spun cuvântul, uneori mai în șoaptă, alteori mai tare, zi de zi.

Actorul Silviu Mircescu, în rolul lui Doru, aproape că interpretează două personaje diferite, cu fluiditate și coerență, tupeistul cântăreț de hip-hop (a cărui rațiune este stăpânită de un misecuvinism cras), care face și spune ce vrea fără să țină cont de nimeni din jur, și pușcăriașul acuzat pe nedrept care se zbate să supraviețuiască de pe o zi pe alta și ale cărui decizii din trecut s-au metamorfozat în regrete.

(...) spectacolul se desfășoară circular, pe două planuri, fără să fie lipsit, însă, de fluiditatea și simetria necesară, într-un melanj al intrigii, suspansului, muzicii de diferite genuri (așa, ca să fie pe placul tuturor) și antitezei bine plasate dintre comic și tragic.”

Vanessa Buga, Gen revista - "E vina ta” – iluzia normalului  

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo