Meniu

Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015

Visul unei nopți de vară, în viziunea georgianului David Doiashvili, vine să răstoarne tiparele shakespeariene clasice

28 August 2015

În deschiderea Festivalului Internațional de Teatru NETA 2015, în data de 28 august, pe scena Sălii Studio, se va juca una din cele mai novatoare montări shakespeariene, Visul unei nopți de vară, de la Teatrul de Stat de Muzică și Dramă 'Vaso Abashidze' din Tbilisi, spectacol încununat la premiile 'Duruji' 2013 cu marele premiu al Georgiei, precum și cu alte trei premii, pentru cea mai bună: regie - David Doiashvili, interpretare feminină - Ana Aleksishvili (în Helena) și interpretare masculină: Archil Sologashvili (Philostrat și Puck).

Ieșită din tiparele clasice, după cum au apreciat criticii georgieni, nicio altă versiune a acestei piese nu ne dezvăluie atât de multe conexiuni între personajele mistice și ideile ascunse ale operei celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor.

Jocul actorilor, decorul, light designul, echipa de proiecții video și animații, dar și muzică superbă a lui Chopin creează o atmosferă de feerie și vis care, în combinație cu terifiantul coșmar, impresionează profund publicul de toate națiile și credințele din toată lumea.

Performanță și afinitate regizorală, spectacolul de la Tbilisi, din 2012, reprezintă una din cele trei montări consecutive realizate de Doiashvili, celelalte fiind la Teatrul Național Croat, în 2013 și la Teatrul Național al Ungariei din Budapesta, în 2014. Tot în seria realizărilor deosebite se înscriu și cele 9 premii din 12 nominalizări, primite de alt spectacol al său pe un text de Shakespeare, 'Macbeth', la Rijeka Internațional Theatre Festival of Croația, în 2010.

Artist de frunte al Georgiei, distins cu Medalia de onoare, în 2003 și cu Ordinul Sfânt în 2013, de numele lui David Doiashvili se leagă și revigorarea activității teatrului pe care-l conduce de un deceniu, confirmată și prin numeroase participări la festivaluri naționale și internaționale, premii personale și premii ale spectacolelor Teatrului 'Vaso Abashidze' din Tbilisi.

Născut în 1971, celebrul regizor georgian a atras atenția lumii încă de la începutul carierei, după absolvirea facultății fiind invitat în Anglia să monteze 'Vrăjitoarele din Salem', la West Yorkshire Playhouse. În aceeași perioadă, pe scena Royal Național Theatre din Londra avea loc și primul lui spectacol cu 'Visul unei nopți de vară' de William Shakespeare.

Dintre proiectele de succes cu texte de Shakespeare mai amintim 'Regele Lear' , din 1995. Alături de 'Visul unei nopți de vară, între cele mai populare montări ale lui Doiashvili se numără: 'Cyrano de Bergerac' de Edmond Rostand, 'Asediul' de Albert Camus, 'Casa de pe graniță' de Sławomir Mrozek, 'Despărțirea' de Giorgi Eristavi ș.a.

În afară de pasiunea pentru regie, David Doiashvili urmărește integrarea teatrului georgian în rândul teatrelor europene.

Citește mai mult

 
Festivalul internațional NETA 2015

Motto: Teatrul – erou al timpului prezent

 

neta 2015 Între 28 august și 4 septembrie 2015, sub pălăria cea nouă a Teatrului Naţional din Bucureşti, iniţiator, organizator şi gazdă, se va desfăşura Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015, amplu eveniment teatral ce urmează să reunească la Bucureşti 13 producţii teatrale din 10 ţări membre ale reţelei NETA.

NETA (New European Theatre Action), rețea din care face parte, ca membru fondator, şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a devenit, într-un deceniu de activitate, una din cele mai importante asociaţii teatrale europene, cu o activitate recunoscută şi susţinută de Consiliul Europei şi EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency). Totodată este cea mai amplă asociere teatrală de acest format din Europa, reunind 67 de membri (teatre naționale, companii, festivaluri) din 19 țări europene şi urmând ca, în viitorul apropiat, să-şi extindă activitatea dincolo de bătrânul continent.

Timp de 8 zile, toate sălile Naţionalului bucureştean vor fi antrenate în această amplă reuniune de energii creatoare, invitate la Bucureşti să dea măsura Teatrului – erou al timpului prezent.

Coproducţii naţionale şi internaţionale, comedie, dramă şi teatru-dans, piese clasice şi contemporane, creaţii colective şi spectacole de autor, în viziuni regizorale dintre cele mai moderne, vor aduce cu ele o problematică diversă şi extrem de actuală, suflul naţional precum şi o amprentă umană universală. Trăiri şi pasiuni puternice, în interpretări de vârf, vor da măsura teatrului şi timpului pe care-l trăim. Un teatru viu, străbătut de pulsiuni violente, care tinde să ne apropie chiar şi trecutul, şi transcendentul, printr-un teatru vizual, cu o simbolistică bogată. Toate spectacolele vor beneficia de supra-titrare în limba română și engleză.

Din juriul de selecţie au făcut parte trei personalități ale vieții teatrale internaționale: Blagoja Stefanovski, Președintele NETA, director artistic al Teatrului Mic de Dramă din Bitola (Macedonia), Damir Domitrović, Secretar general al NETA, directorul Festivalului Internațional de Teatru ExPonto, Ljubljana (Slovenia) și George Banu, teatrolog, președintele de onoare al AICT, profesor la Sorbona, Paris (Franța).

Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 este organizat de: Teatrul Național “I.L.Caragiale” din București (organizator), NETA Network (New European Theater Action) împreună cu UNITER (co-organizator) fiind finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii. NETA Network a accesat, la rândul ei, pentru organizarea acestui festival, fonduri de la Uniunea Europeană, prin intermediul programului Europa Creativă.

În 2013, pe când lansa iniţiativa acestui festival, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, vorbea despre noile spaţii de joc şi clădirea ce va găzdui sub acoperişul său trupe teatrale europene de renume, ca despre o realitatea ce aparţine viitorului. Din 28 august, această realitate, menită să ne dea de veste despre teatrul pe care mari artişti îl fac astăzi, prin reprezentaţiile ce vor avea loc pe scenele unuia dintre cele mai moderne teatre din Europa, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, va fi de domeniul prezentului.

 

Organizatori:

TNB   NETA   UNITER

Finanțat de:

Guvern     Ministerul Culturii

 

Parteneri:              

 

Cu susținerea:       

 

Sponsori:                                             

 

Parteneri media:

tvr bun        parteneri_TNB_19    BlitzTV_logo_fcb2         NETA art tv    

radio romania                Hiturile se asculta la ZU   

logo_Ioana_new         CL_logo_slogan        BM-STYLE         

nine           

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo