Repertoriu curent
Data premierei: 29.05.2021
Durata: 1 h 50 min / Pauză: Nu
50 lei
Spectacol prezentat în cadrul programului "Uși deschise pentru toți"
În ce măsură creierul ne poate determina nivelul de inteligență, memoria, comportamentul, afectivitatea? Cine suntem și ce anume ne face să fim ceea ce suntem? Pentru cei interesați de profunzimile creierului uman, dar și de mai profunda noastră ignoranță, Teatrul Național București prezintă spectacolul Incognito de Nick Payne (un proiect în cadrul Programului „Uși deschise pentru toți”).
Unul dintre cei mai cunoscuți tineri dramaturgi și scenariști englezi, Nick Payne este pasionat în egală măsură de știință, presa supranumindu-l pe dramaturg „Mr. Science”. După succesul internațional cu piesa „Constellations”, al cărei personaj principal era mecanica cuantică, în Incognito personajul central, unul foarte capricios și imprevizibil, este creierul uman. Alcătuită din mai multe episoade întrețesute, asemenea unor universuri multiple într-o evoluție non-liniară, Incognito prezintă trei povești, două dintre ele inspirate din fapte reale. Prima vorbește despre furtul creierului lui Albert Einstein, a doua prezintă cazul unui pianist care, în urma unei operații experimentale pe creier, își pierde memoria de scurtă durată; a treia, ficțională, o are în centru pe Martha, neuropsiholog, care încearcă să se cunoască pe sine însăși în timp ce sondează mintea pacienților săi.
Sub conducerea regizoarei Zsuzsanna Kovacs și în scenografia Corinei Boboc, Monica Davidescu, Aylin Cadîr, Ovidiu Cuncea și Lari Giorgescu realizează o extraordinară performanță actoricească, interpretând peste 20 de roluri, trecând cu inteligență de la un personaj la altul, într-o călătorie imaginară prin labirintul creierului uman. Fiindcă, așa cum spunea Einstein, „imaginația este mai importantă decât cunoașterea. Cunoașterea e limitată”.
Imagini de Florin Ghioca și Dan Moruzan
“În mintea mea de acum, când încerc să trag o concluzie după ce am văzut spectacolul de la TNB, una dintre ideile pe care le pot așterne este următoarea: „Incognito” de Nick Payne prilejuiește publicului întâlnirea cu performanțe actoricești mirabile de-a lungul unei reprezentanții în care anecdota, stereotipul și conexiunile insesizabile la prima vedere concepute de autor sunt nespus de inteligente. Iar cei care se încumetă să participe la punerea în scenă a acestei piese au nevoie de mult suflet. Fix ce îi lipsește lui Payne în acest text. Dar așa e când ai multe pe cap”.
Horia Ghibuțiu, Zile și nopți – Jurnal de bucureștean: Jocurile minții din „Incognito” la TNB
“Regizoarea Zsuzsanna Kovács care s-a înhămat la acest proiect ambiţios, cu două tăişuri, a creat un spectacol minimalist cu ajutorul scenografei Corina Boboc în care cotidianul este dezolant prin banalitate şi tehnicul a uzurpat sufletul. Cei patru actori, Monica Davidescu, Aylin Cadîr, Ovidiu Cuncea şi Lari Giorgescu dau fiecare un tur de forţă, alunecând în timp şi spaţiu, din personaj în personaj, performanţă pentru care merită aplaudaţi”.
Alexandra Ares, Liternet - În Incognito creierul este eroul unui thriller psihologic fragmentat