Meniu

Repertoriu curent

Magic Național

Magic Național

Regie:
Ion Caramitru
Scenografie:
Florilena Popescu Fărcăşanu
Muzică live:
Emy Drăgoi, 3D Pro`ect, Jazz Hot Club Romania, Lucian Maxim
Lighting design:
Mircea Mitroi
Video:
Andrei Florea
Sunet:
Sorin Brehuiescu, Călin Țopa
Asistent regie:
Cristiana Gavrilă
Regizor scenă:
Viorel Florea

Data premierei: 19.12.2015

Durata: 2 h / Pauză: Nu

Bilete

100 lei - Loja Oficială

50 lei;

40 lei;

20 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Spectacol - concert

Lume, lume…. Naționalul râde, cântă și dansează într-un spectacol-eveniment, un concert teatral, un prilej de a vă întoarce către bucuria unei muzici mereu nouă și nostalgică. Cu un aer retro, dar pe ritmuri moderne, spectacolul-concert aduce pe scenă actori de marcă, fără mască, doar cu… muzica lor.

Vom descoperi o Edith Piaf cântată magnific de Anca Sigartău, o vom reîntâlni pe Tania Popa în fragmente pasionale din marele repertoriu rusesc, iar aerul Bucureștiului interbelic va răsuna în romanțele spuse misterios de Aylin Cadâr.

Medeea Marinescu și Marius Manole propun o călătorie artistică, ce ne va desprinde de cotidianul asurzitor și ne va conduce spre lumea muzicii calde și a cuvintelor șoptite.

Istvan Teglas, Eduard Adam și Lari Giorgescu vor spune povești de viață și artă… dincolo de cuvinte: pantomimă, improvizație, momente coregrafice.

Cei mai tineri actori din trupa Naționalului, Emilian Mârnea, Petre Ancuța și Florin Călbăjos vă vor surprinde cu cel mai scurt, vesel, ritmat concert, unde și-au luat ca parteneri câteva zeci de instrumente.

Vă invităm la Magic Național pe ritmurile pline de viață și de optimism inventate de Emy Drăgoi, muzicianul-lăutar supranumit în Franța… Regele jazzului la acordeon.

 

"La fiecare reprezentaţie, mă fascinează cum recită Ion Caramitru din poezia lui Nichita Stănescu - declară Emy Drăgoi pentru Formula As. Eu n-am crezut vreodată că o poezie se poate spune exact cum cânt eu la acordeon! Adică, dacă pe mine mă pui să cânt o melodie de o mie de ori, sunt în stare să o interpretez de o mie de ori altfel, în stiluri diferite, cu nuanţe şi accente diferite, chiar dacă melodia rămâne aceeaşi. Aşa şi Caramitru, el "trăieşte" fiecare vers, fiecare cuvânt pe care îl rosteşte, ştiu unde face pauza de respiraţie, are ritm, poţi să dansezi pe el, e rar aşa ceva! Eu improvizez, în timp ce el recită, iar asta mă încarcă cu o energie aşa de frumoasă, încât vin fără să mă intereseze dacă şi câţi bani iau, ci doar de dragul de a ne întâlni, de a face spectacolul. Cântăm cu mare bucurie, împărtăşim acea stare de graţie între noi, iar asta cred că se transmite şi în sală, invariabil.

Mă simt extraordinar de fiecare dată, simt ceva unic cu fiecare dintre ei. Le susţin cu muzica mea personalitatea lor artistică, ca fiecare să dea ce are mai bun în el. Şi mie îmi place lucrul ăsta, mă face fericit! Uite, de pildă, Medeea Marinescu a abordat şansonetele franţuzeşti în manieră jazz, şi a prins extraordinar, ea şi vorbeşte foarte bine limba franceză, are şi spiritul franţuzesc şi e exact ca acolo, ca la "Moulin Rouge". Anca Sigartău cântă şansonete din repertoriul lui Edith Piaf, dar o prinde foarte bine când cântă melodiile Mariei Tănase cu personalitatea şi cu energia ei. Cântă şi etno-jazz, are şcoală de muzică, cântă la pian şi compune foarte bine. Cu Aylin Cadîr am plecat de la o melodie într-o gamă orientală şi alte piese asemenea. Şi mai am o emoţie aparte, când sunt alături de Marius Manole. Pe Marius trebuie să-l asculţi cu trup şi suflet dacă vrei să cânţi cu el. Pot să vă spun, cu lipsă de modestie, că sunt primul şi probabil singurul instrumentist care îl poate acompania pe Marius Manole. E greu de acompaniat, pentru că atunci când recită, el intră într-o lume unde e greu să-l urmezi, e ca într-o transă, el plânge pe acordeonul meu, la fiecare spectacol. Ce frumuseţe!" - Emy Drăgoi, (interviu Formula As - mai 2018)

 

Foto de Florin Ghioca

“Magic Național” un amplu spectacol-concert fermecător.

... spectacolul-concert “Magic Național”, un eveniment cultural prin îmbinarea strălucită a muzicii cu poezia, prin reunirea artelor pentru a transmite sensibilă emoție Marelui Public. Prin ”Magic Național”, în sfârșit Sala Mare beneficiază de un spectacol cuceritor de aplauze meritate pe deplin!

“Magic Național” este o reprezentație unicat în peisajul teatral care uimește prin măestria îmbinării muzicii cu cuvântul și mișcarea corporală, o încântare pentru orice spectator".

Ileana Lucaciu, Spectator – Muzica și Cuvântul, îmbinate strălucit 

"Sala Mare se transformă într-o Piazza Grande în care renasc epoci, stiluri, stări şi în care îşi fac loc nostalgii, lirism, voluptăţi, gaguri, senzualitate, candoare, exotism. Tot ce e omenesc.

Felul în care Emy Drăgoi ”zguduie” din când în când instrumentul are ceva din puseul de afectuoasă virilitate, de tacită fraternitate cu care un jocheu îşi struneşte armăsarul sau un rider motocicleta – o demonstraţie de stăpânită forţă, de abilitate îndelung exersată şi de fapt traducerea candid disimulată a unei iubiri pătimaşe.

Aylin Cadîr, exploziva Anca Sigartău, Medeea Marinescu, Marius Manole, Emilian Mârnea, Petre Ancuţa, Florin Călbăjos, Istvan Teglas, Lari Giorgescu, Eduard Adam, excepţionalul om-percuţie Lucian Maxim şi orchestra 3D Pro’ect coordonată de unicul Emy Drăgoi oferă autografe artistice surprinzătoare, rafinate, elegante, agreabile. Şi pentru că orice insulă nebună trebuie să se supună lucidităţii creative a unui guvernator, (şi) de această dată, Prospero a fost inepuizabilul Ion Caramitru".

Răzvana Niță, Revista Teatrala Radio - În Piaţa Mare  

"Într-un cadru retro-elegant, scena Sălii Mari a Naționalului bucureștean, te învăluie dorința de-a afla cum se trăia și se iubea odinioară. O infuzie de vitalitate s-a răspândit odată cu derularea spectacolului-eveniment Magic Naţional.

Reprezentația este o declarație de dragoste pentru anii glorioși ai boemei artistice. Munca de bijutier, frenezia ritmului conferă poezie acestui proiect în care directorul de scenă – Ion Caramitru – oferă spectatorilor divertisment de bună calitate și o inepuizabilă sursă de bună dispoziție.

Ambianța sonoră structurează efectiv pulsația vitală a spectacolului-concert, aidoma manifestărilor artistice prezentate anual la Gala premiilor Oscar".

Mădălina Dumitrache, Web Cultura - Farmecul discret al autenticității    

"Spectacolul „Magic Național”, pus în scenă la Teatrul Național din București, e o provocare: a actorilor, de a evolua nu într-o piesă, ci într-un spectacol de varietăți, aproape un talent show, cum sunt cele care au acaparat emisiunile de divertisment TV. Diferența e că actorii distribuiți în „Magic Național” nu mai au nevoie de nicio prezentare, ei fiind deja consacrați, chiar și cei tineri, pe cea mai mare scenă de teatru din România. Și nici de vreo validare.

"Revelația provine din faptul că actorii produc aici altfel de numere decât cele cu care ne-au obișnuit: i-ați prins de multe ori pe Ion Caramitru sau pe Marius Manole cântând?"          

Horia Ghibuțiu, Un site de muzică – Actorii de la TNB cântă în Magic Național 

"Am plecat de la „Magic Național” cu convingerea că am avut posibilitatea de a-i vedea pe câțiva dintre actorii mei favoriți, și pe care i-am urmărit în nenumărate piese, în ipostaze surprinzătoare.

„Magic Național” e o joacă a unor oameni mari, care evoluează cu evidentă plăcere, un cadou făcut publicului care are ocazia de a-i urmări pe actorii favoriți în ipostaze neconvenționale. În același timp, e un potpuriu muzical executat cu măiestrie".

Horia Ghibuțiu, Blog de Ziarist - „Magic Național”, talent show-ul de la TNB 

"Amuzant și emoționant a fost duelul celor două viori ale Alessiei și Biancăi Drăgoi. Nu lipsește momentul coregrafic, interpretat de Istvan Teglas. Lari Giorgescu ne arată că nimic nu are savoare fără I.L. Caragiale, iar Anca Sigartău ne amintește ce talent complex este, trecând de la Edith Piaf la Foaie verde by Leliță Ioană, cu inserții de jazz, cu o ușurință ce a stârnit aplauzele sălii".

Maria Capelos, România Liberă - Magic Național: Teatru, poezie și improvizație 

“Și totuși acest „variete” cultural în cadrul căruia i-am (re)descoperit în moduri inedite pe actorii Naționalului, nu ar fi fost complet fără o prezență cheie. Și nu ar fi avut niciodată aceeași intensitate emoțională dacă nu ar fi împrumutat din efervescența unui amfitrion remarcabil: Emy Drăgoi, cu acordeonul său vrăjit, secondat de Emy Drăgoi 3D Pro’ect, Jazz Hot Club România și percuționistul Lucian Maxim.

Iar dacă scaunele din cocheta Sală Mare ar fi ales să dispară din calea muzicii, cred că nimeni nu ar fi fost cu adevărat surprins. Și, animați de bucuria euforică de care eram cuprinși, am fi început cu toții să dansăm.

Dar, chiar și în absența unei asemenea minuni palpabile și de netăgăduit, tot am plecat spre casă în pași de dans, cu inima printre stele.

Mergeți și voi la Teatrul Național.                         

Va fi magic, mes chers. Parol!”

Alina Goșa, Bucureștii Vechi și Noi - Magic Național

"Un geniu al acordeonului. Când îşi ia acordeonul în braţe şi îi trece curelele peste umeri, centrul lui de greutate se mută în inimă.

Emy Drăgoi este un artist dintr-aceia care îţi iau sufletul zălog, indiferent ce ar cânta: jazz-ma­nouche, swing, tango argentinian, muzică din filmele lui Charlie Chaplin ori muzică lăutărească din cea mai adevărată, cu care a crescut ca şi cu laptele mamei, în satul său prahovean de la Poiana Vărbilău. Copilele sale, Bianca (care a împlinit 14 ani) şi Alessia (10 ani), au crescut la fel, cu ritmul în sânge, şi dacă îi vezi pe toţi trei pe scenă, tată şi fiice, nu ai cum să nu fii vrăjit de spiritul care îi uneşte în muzică, de virtuozitatea lor nonşalantă, de joaca lor cu sunetele, care iscă în tine o bucurie nemărginită. Mare maestru al jazzului la acordeon, adorat în Franţa, cunoscut şi apreciat la noi, Emy Drăgoi face săli pline oriunde apare, cu proiectele sale muzicale, fie că e vorba de marea producţie "Magic Naţional", de la TNB, fie că e "Cineacordeon", un spectacol cu muzică de film, fie că e "Poezia vie", "Caravana Jazz", şi multe altele".

Corina Pavel, Formula As - mai 2018 - Împăratul acordeonului - Emy Drăgoi: "Cântă, ca şi cum i-ai cânta lui Dumnezeu!"  

"Dacă vă place Richard Galliano sau orice alt mare acordeonist francez, n-are cum să nu vă placă și Emy Drăgoi, care, nu întâmplător, tot în Franța s-a școlit. Căci, da, francezii au făcut artă din interpretarea oricărei melodii la acordeon sau bandoneon, numai că ei nu au o Ciuleandră sau o Ciorcârlie în repertoriul folkloric, care, într-adevăr să arate ce se poate face cu un astfel de instrument. Iar în Magic Național melodiile Mariei Tănase sau Ciocârlia se aud dumnezeiește.

Magic Național e una dintre cele mai bune alegeri atunci când vreți ceva relaxant, care să vă deconecteze de la toată nebunia cotidiană. Indiferent dacă sunteți sau nu iubitori de jazz, spectacolul ăsta n-are cum să nu vă cucerească. Pentru că Emy Drăgoi și actorii Teatrului Național București știu să atingă și cele mai împietrite inimi".

Nona Rapotan, Book Hub - Magia unui Național într-un singur spectacol   

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo