Meniu

Stagiuni Anterioare

Poveste din patria noastră

de Emanuel Pârvu și Bogdan Adrian Toma

Poveste din patria noastră

de Emanuel Pârvu și Bogdan Adrian Toma

Regie:
Emanuel Pârvu
Scenografie:
Ana Maria Condruz, Sarah Gîtlan

Durata: 1 h 45 min / Pauză: Nu

Bilete

30 lei

16 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Spectacol prezentat de TNB în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în cadrul Programului 9G la TNB

Întâmplări reale dintr-o istorie recentă, prea puțin cunoscută astăzi, reîmprospătată într-un spectacol din care nu lipsesc ironia, sarcasmul, umorul, dar mai ales privirea serioasă aruncată în spate cu 30, 50 sau 70 de ani. Spre acea epocă, greu de imaginat astăzi, pentru noi, cei obișnuiți cu libertatea ca un bun comun. Pe scenă, pe ecran, în literatură, în mintea artiștilor și a spectatorilor exista mereu frica de cenzură și de consecințele ei. 

“Efectul cenzurii nu a fost doar asupra spectacolelor oprite. Era atmosfera generală în care cultura nu mai era trăită de oameni fără teamă. Adică era o atmosferă de pușcărie fără gratii”, mărturisește regizorul David Esrig, unul dintre campionii interzicerilor din teatrul românesc.

Conform unei stenograme dintr-o ședință a Secretariatului Comitetului Central al PCR din februarie 1970, după vizionarea filmului Reconstituirea, Ion Iliescu, fostul președinte al României, declara despre Lucian Pintilie: Eu am discutat cu Pintilie, regizorul filmului Reconstituirea. Toţi sunt nişte tipi lipsiţi de orice receptivitate la orice observaţie critică, sunt nişte oameni înfumuraţi, desconsideră orice critică şi privesc cu desconsiderare capacitatea unor activişti politici de a-şi da cu părerea asupra a ceea ce înseamnă activitatea în cinematografie”.

Povestea lui Lucian Pintilie cu organele de cenzură nu se încheie aici. În 1972, are loc celebra interzicere de la Bulandra a Revizorului după doar 3 reprezentații, spectacol despre care Liviu Ciulei scria: este piatra de hotar care marchează deplina maturizare a teatrului românesc. “Biroul Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste a hotărât suspendarea spectacolului şi interzicerea de a fi reprezentat pe o altă scenă din ţară într-o asemenea adaptare şi va lua măsuri pentru ca astfel de manifestări să nu mai aibă loc în viaţa culturală a României“.

Poveste din patria noastră nu este un spectacol de teatru politic, nici teatru documentar. Nu urmărește doar reconstituirea acestor momente de tristă amintire pentru cultura română. Poveste din patria noastră este spectacolul unei generații care nu a trăit aceste fapte reale, dar simte datoria de a nu le lăsa în uitare. De a privi atent în urmă și a semnala, ironizând și stârnind un râset amar, despre pericolul de a uita această experiență absurdă a istoriei, care oricând se poate repeta.

Cenzorul: Vlad Brumaru Scriitoarea: Monica Odagiu
Ana Guran
Regizorul: Vlad Lință
Dorin Enache
Actrița: Bianca Anastasiu
Oana Moșneagu
Actorul: Ciprian Chiricheș
Alexandru Moldovan
Vocea scriitoarei: Mirela Gorea
Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo