Meniu

Știri

Premieră Între noi e totul bine !

27 Septembrie 2015
Duminici de Sărbătoare la Teatrul Național pentru Copii Abracadabra 28 Aprilie 2024
La Teatrul Naţional pentru Copii Abracadabra, spectacolele din luna Floriilor vă aşteaptă cu noutăţi, surprize plăcute şi momente de sărbătoare. Programul acestor spectacole interactive, creat să le ofere micuţilor spectatori-actori câte o premieră în fiecare duminică, îi invită în această perioadă să cunoască poveştile şi numele florilor. Despre unele dintre aceste nume, pe care mulţi dintre copii le vor afla pentru prima dată, legenda spune că sunt legate de sărbătoarea romană Floralia - ce se organiza primăvara. În urmă cu 23 de ani, în duminica de dinaintea Paştelui avea loc prima ridicare de cortină la Teatrul Naţional pentru Copii Abracadabra, în Sala Atelier a TNB. De atunci, în fiecare an are loc o dublă sărbătoare în Duminica Floriilor: sărbătoarea creştină şi aniversarea ingeniosului proiect de teatru pentru copii. De la o stagiune la alta, micii spectatori au fost invitați să urce pe scenă și să se joace de-a Teatrul. În scurt timp, spectacolele au devenit un eveniment pentru întreaga familie. Participarea copiilor alături de actori, în rolurile pozitive din basmele românilor, a stârnit dorinţa micuților actori de a fi mereu învingători în lupta cu forţele răului. Asocierea Teatrului Național “I.L. Caragiale” din Bucureşti cu Fundația Abracadabra a dezvoltat în toţi aceşti ani o nouă formulă teatrală, prin care actorii pun în valoare talentul spectatorilor. Copiii care urcă pe scenă și iau parte la derularea basmului devin, până la finalul spectacolului, eroii din Poveștile Românilor. Nu în ultimul rând, aceste spectacole recomandă Jocul de-a Teatrul să facă parte cu brio din educația celor mici. Vă invităm în luna aprilie, în fiecare duminică, de la ora 11.00, în Sala Media a Teatrului Național, unde vor avea loc aceste spectacole eveniment. Poveștile de primăvară vor avea întâietate, culminând - pe 28 aprilie 2024 - cu dubla Sărbătoare din Duminica Floriilor. Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a Teatrului Naţional şi online, pe tnb.ro.
Citește mai mult >
O incursiune în lumea Amintirilor din copilărie 06 Aprilie 2024
La Sala Atelier a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, începând din data de 6 aprilie 2024, puteți vedea un nou spectacol: Amintiri din copilărie – one man show susținut de actorul Vitalie Bichir în cadrul Programului tnb.edu. Departe de a fi o simplă dramatizare după Ion Creangă, recitalul gândit și regizat de Vitalie Bichir propune spectatorilor de toate vârstele o incursiune nostalgică în lumea evocată de marele povestitor, adăugându-i câteva ingrediente care țin de biografia personală a actorului, moldovean și el. Scenariul, ingenios, îmbină, în premieră, fragmente din binecunoscutele Amintiri din copilărie cu pagini din manualul Învățătorul copiilor de la 1883 (o carte de citire cuprinzând și lecții de anatomie pentru clasele primare), autor și co-autor fiind Ion Creangă. Întâmplările vesele ale copilăriei, povestite cu talent și o deosebită implicare emoțională de actorul care se transpune, rând pe rând, în fiecare din personajele interpretate, primesc un contrapunct ironic prin juxtapunere cu explicațiile didactice (susținute de proiecții). Aceste explicaţii sunt extrase din amuzantele lecții de anatomie formulate în dulcele grai moldovenesc, în care tainele funcționării corpului omenesc sunt descrise pe înțelesul tuturor, în spiritul vremii. Un moment relevant pentru construcția acestui one man show îl vom găsi, de pildă, la intersecția dintre relatarea cunoscutei întâmplări cu caprele Irinucăi, sursă de râie pentru micul învățăcel venit din Humulești și descrierea acestei arahnide - desprinsă din manualul vremii, cu vorbele de atunci. Spectacolul trezește în fiecare din noi, spectatorii adulți, dorul de părinți și de locurile natale, prin această incursiune plină de tandrețe și emoție în lumea inocentă a copilăriei. Iar celor tineri, elevi care se confruntă, poate, cu dificultățile lecturii ”obligatorii” (prin progama școlară) a Amintirilor din copilărie, spectacolul de la Sala Atelier a Teatrului Național le oferă o altă ”cheie” de lectură, deschizându-le ușa spre universul evocat cu atâta talent de Nică a lui Ștefan al Petrei din Humulești…,alias Ion Creangă!  Actorul Vitalie Bichir aniversează, cu prilejul acestui recital, 30 de ani de la absolvirea studiilor de actorie. Primele reprezentații cu „Amintiri din copilărie” vor avea loc pe 6 aprilie (premiera) și 7 aprilie 2024, de la ora 19.00, iar următoarea reprezentație este programată pe 25 mai 2024. Biletele au fost puse în vânzare și le puteți procura de la Casa de bilete a TNB, precum și online, pe tnb.ro.
Citește mai mult >
WhatsApp Girl a fost amânat pentru 29 aprilie 25 Martie 2024
Din motive obiective, spectacolul găzduit de TNB în ziua de luni, 25 martie 2024 - WhatsApp Girl - a fost amânat pentru data de 29 aprilie 2024! Biletele cumpărate rămân valabile pentru această dată sau vă puteți recupera contravaloarea acestora de la Casa de bilete a TNB pentru cele în format fizic sau de la bilet.ro pentru cele online - banii vor fi returnați în contul din care s-a făcut plata! Vă mulțumim pentru înțelegere!
Citește mai mult >
Thomas Ostermeier a început repetițiile cu „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București 14 Martie 2024
Teatrul Național București "I.L. Caragiale" anunță începerea repetițiilor spectacolului „Hedda Gabler”, în regia lui Thomas Ostermeier. Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România și va transpune pe scena Sălii „Ion Caramitru” a TNB piesa Hedda Gabler a lui Henrik Ibsen. În distribuția spectacolului se găsesc actorii: Raluca Aprodu, Crina Semciuc, Ana Ciontea, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean, Marius Manole și Lari Giorgescu. Echipa de creație este compusă din Jan Peppelbaum (decoruri), Ruxandra Bușneag (costume), Malte Beckenbach (muzică), în timp ce de video s-a ocupat Sebastien Dupouey. Thomas Ostermeier, figură de prim-plan a teatrului contemporan, director artistic al celebrului teatru Schaubühne am Lehniner Platz din Berlin, artist asociat al Festivalului de la Avignon, deţinător al Premiului Europa pentru Noi Realități Teatrale este creator a peste 50 de spectacole în Germania și în lume. Între anii 1992 - 1996 a studiat regia la Facultatea de Actorie „Ernst Busch” din Berlin. Pe lângă numeroase premii pentru producții individuale, ca de exemplu Premiul Friedrich-Luft (Măsură pentru măsură), Grand Prix de la Critique și Premiul Criticilor din Barcelona (Hamlet, 2009), Thomas Ostermeier a primit, în 2011, Leul de Aur al Bienalei de la Veneția pentru întreaga sa operă. A fost distins de Ministerul Francez pentru Cultură și Comunicare cu titlul de „Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres”. „Hedda Gabler” este o piesă de teatru scrisă de Henrik Ibsen în jurul anului 1890, considerată de majoritatea criticilor ca fiind reprezentativă pentru dramaturgia secolului XlX. Premiera oficială a spectacolului „Hedda Gabler” va avea loc pe 13 aprilie 2024, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național din București.
Citește mai mult >
Toate Articolele
Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo