Meniu

Trupa TNB

Radu Afrim

Radu Afrim (n. 1968) este unul dintre cei mai talentați și mai sofisticați regizori de teatru europeni, dar și unul dintre cei mai controversați regizori români. După licența universitară în Litere (1995) și Teatru (2000) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a început să regizeze și activitatea sa a fost distinsă, în doi ani consecutivi, cu Marele Premiu al Festivalului Grange de Dorigny din Lausanne, Elveția. A fost desemnat cel mai bun regizor de trei ori, de UNITER, UniuneaTeatrală din România, pentru Tihnadupă Attila Bartis (compania „Tompa Miklós“, Teatrul Național Târgu-Mureș, 2015), pentru Joi.megaJoy a lui Katalin Thuroczy la Teatrul Odeon din București (2007) și pentru Plastilinade Vasili Sigariov la „Toma Caragiu“ Ploiești (2006). În 2008, Radu Afrim a câștigat și „Coup de Coeur de la Presse” (premiu decernat de presă) la Festivalul „Off” de la Avignon, pentru piesa lui Mansarde à Paris. Les détours de Cioran de Matei Vișniec.

Un mare apărător al scrisului contemporan, îndrăgit de publicul tânăr pentru stilul său revizionist colorat, original, nonconformist și provocator care zguduie tradițiile dramatice, Radu Afrim este cel care a reușit să aducă „underground-ul” la Teatrul Național din București. După ce a pus în scenă aici Avalanșa de Tuncer Cücenoğlu, Năpasta de Ion Luca Caragiale și Hoțiide Dea Loher, Afrim a revenit în 2015 pe această scenă cu Între noi totul e bine de Dorota Masłowska - o reprezentație apreciată de public și, de asemenea, de criticii de teatru (la Gala Premiilor UNITER 2015, actorul Marius Manole a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, iar actrița Dorina Chiriac a fost nominalizată la cea mai bună actriță în rol principal).

O nouă reprezentație bazată pe romanul lui Liviu Rebreanu Pădurea Spânzuraților / Pădurea spânzuraților, cu scenariul scris chiar de regizor, a avut premiera în decembrie 2018, pentru a marca Marele Centenar al Unirii Românilor. Acest spectacol remarcabil a primit multiple nominalizări la Gala Premiilor UNITER 2019 (cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun scenograf, cel mai bun spectacol) și un premiu pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Natalia Călin - doamna Bologa). Regizorul continuă seria de scenarii surprinzătoare la Teatrul Național București cu Trei Surori, o piesă reimaginată pentru publicul mai tânăr, cu un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov (2019).

Radu Afrim a fost timp de 3 ani director al Galei Tânărului Actor (Gala HOP) în perioada 2013-2015. Numele său este legat și de următoarele spectacole remarcabile:Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru, o piesă contemporană pe baza lui Molnár Ferenc;Pantoful de sticlă, Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte de Radu Afrim, Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilelede Petr Zelenka, No Man`s Land, De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi, Este doar sfârșitul lumii de Jean-Luc Lagarce, Plaja dePeter Asmussen,Omul-pernă de Martin McDonagh, Punctul orb de Yannis Mavritsakis etc.

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo