Meniu

Stagiuni Anterioare

Royal Fashion

de Dan Puric

Royal Fashion

de Dan Puric

Regie:
Dan Puric
Costume:
Doina Levintza
Scenografie:
Corina Grămoşteanu
Coregrafie:
Lelia Marcu
Light design:
Sorin Vintilă
Asistent regie:
Dragoș Huluba
Mișcare scenică:
Nadejda Dimitriu

Data premierei: 28.05.2014

Data ultimei reprezentații: 25.02.2018

Durata: 1 h 40 min / Pauză: Nu

Bilete

50 lei

40 lei

20 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Coproducție Compania Passe Partout Dan Puric și Teatrul Național I.L. Caragiale din București

Pantomimă, muzică și dans

Dan Puric şi Compania "Passe Partout DP" vă invită la o călătorie în timp, plasată sub semnul unei calităţi speciale, o modă care nu iese din tiparele timpului, cu o croială elegantă, seducătoare, unică, divină chiar. “Căci regalitatea asta presupune: o înălţare, o înnobilare, o scoatere din mulţime, spune Dan Puric, scenarist şi regizor al spectacolului. În termenii vieţii, femeia pe care o iubim este regina noastră. Ea ne înalţă dincolo de obişnuitul trăit până s-o cunoaştem. La fel, bărbatul iubit de femeie este regele ei. Dragostea, deci, nu este nici pe departe o stare democratică, ci o stare aristocratică.

Spectacol de pantomimă şi dans clasic, «îmbrăcat» de costumele de o senzuală aristocraţie ale Doinei Levintza, de coregrafia Leliei Marcu, într-un ambient imaginat de Corina Grămoşteanu şi pus în valoare de light design-ul lui Sorin Vintilă, “Royal Fashion” este o fereastră deschisă de sufletul Artistului prin care lumea se vede altfel. Este şi o sinteză a secolelor care au distilat şi rafinat aceasta bijuterie a calităţii umane, pe care o vor purta pentru şi înspre dumneavoastră, într-o seară atemporală, actorii și dansatorii, într-o fascinantă stare de iubire şi «într-o îngenunchere în faţa calităţii», cum o numeşte Dan Puric, regizorul. «Ca şi în alte spectacole ale mele, încerc să pun stavilă prostului gust, nu cumva să mai înainteze către România… România şi-a ars fluturii valorilor şi-i arde fără milă şi azi. De asta am făcut acest spectacol, ca să sting lumina ucigaşă şi să deschid fereastra ca să intre soarele. «Royal Fashion» este o pledoarie pentru Frumos şi Măreţie, pentru un model care te obligă să te-nalţi, să părăseşti cantitatea şi să ai privilegiul existenţei calitative".

Începând cu această stagiune, spectacolul “Royal Fashion”, parteneriat între “Compania Passe Partout DP” şi Teatrul Naţional “I.L.Caragiale”, este inclus în repertoriul curent al TNB.

  Ileana Olteanu
Violeta Huluba
Nadejda Dimitriu
Lelia Marcu
Adriana Nicolae
Dragoș Huluba
Ion Parea
Adrian Nour
Ștefan Ruxanda
Silviu Oltean
Vadim Rusu
Petru Voicu
Florin Roșu
Toni Dumitrescu
Sebastian Petrovici
Daniela Niculae
Veronica Stoian
Balet: Andreea Soare
Sabina Chirilă
Teodora Munteanu
Teodora Velescu
Teodora Karpatti
Silvia Bodeanu
Daniela Bodeanu
Ionuț Diniță

"Royal fashion este un cadou pentru publicul bucureştean prin lumina pe care o răspândeşte, prin bucuria şi nobleţea acestui gest artistic de o factură aparte.   

Cu o echipă oarecum schimbată (mă refer la dansatori în primul rând), spectacolul de teatru- dans, de pantomimă, spuneţi-i cum vreţi, este parcă mai proaspăt şi mai bun ca oricând. 

...producţia e la superlativ nu doar pentru culorile şi luminile fabuloase îngemănate într-o orchestrare măiastră de artişti precum scenografa Corina Grămoşteanu, light designerul Sorin Vintilă, pentru  coregrafia Leliei Marcu ci şi mai ales pentru povestea pe care Dan Puric ca scenarist şi regizor o spune în acest spectacol despre fiorul înălţător al calităţii. Al artei dar şi al vieţii. El asociază această sintagmă regalităţii care a ştiut să cultive regulile protocolului şi bunului gust, bunele maniere, în pofida răsucirilor istoriei pentru care uneori a plătit cu viaţa". 

Doina Papp, Adevărul - Sfârșit regal de stagiune la TNB 

"Grație coregrafiei semnate de Lelia Marcu și antrenamentului de mișcare scenică orchestrat de Nadia Dimitriu, există momente în care actorii și balerinele se află sensibil la același nivel (vezi valsul, menuetul sau dansul ilustrând ”Anotimpurile” lui Vivaldi, dar și anotimpurile distincției aristocratice). Doar la nivelul lui Ionuț Diniță, care pur și simplu zboară deasupra scenei, cu greu s-ar putea înălța cineva.

...realitatea este că prima și cea mai importantă calitate a echipei lui Dan Puric este omogenitatea, valoarea sensibil egală și efortul îndârjit al tuturor de a fi mereu mai buni.

Un moment excepțional din spectacol este scena executării țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale. Chiar dacă știi pe de rost istoria odioasă a masacrării Romanovilor, ploaia de sânge și zborul îngerilor de la sfârșit îți aduce lacrimi în ochi. Doare sufletul când revezi pe scenă ceea ce cunoști deja prea bine: locul eleganței și demnității regale a fost luat de ”moda” inculturii crase, a golăniei, a prostului gust, a ”gândirii” cu viscerele…

... operă totală: muzică, dans, pantomimă, mesaj, emoție, regie și actorie de înaltă clasă".

Gabriela Hurezean, Muze şi arme - "Royal fashion, distincţia regalităţii la TNB"   

"Ca format, unii dintre spectatori au identificat o serie de asemănări cu modul în care Mel Brooks a abordat în a sa “Istoriei a lumii – Partea I” o tematică similară. Ca fond, intențiile lui Dan Puric sunt cu totul și cu totul altele, într-un spectacol închinat acelor atribute ce au definit ideea de regalitate: eleganță și echilibru, armonie și calitate.

 Actorii – dansatorii, cei care fac posibilă o reprezentație de această natură, se înalță deasupra oricărui partizanat de idei, în atemporalitate, dincolo de regalitate, imperialism sau bolșevism. Ei sunt adevărații eroi, în povești care capătă forță prin prestația lor. Stăpânesc excelent scena, sunt armonios conectați la ritmul muzicii lui Ceaikovski, Vivaldi, Beethoven sau … Bodyrockers".

Andrei Crăciun, Ziarul Metropolis - "Royal Fashion" - duminical  

"Că eleganţa este modul rafinat, rasat, elevat, inteligent şi natural deopotrivă de a căuta, găsi şi administra plăcerea ne demonstrează întreaga echipă coordonată, cu har, de neobositul director de scenă, Dan Puric, care a lansat către spectatori întrebări despre “societatea spectacolului”. Viziunea regizoral-scenografică asupra textului a Artistului Dan Puric şi-a găsit echivalenţe scenice expresive cu ajutorul unui colectiv actoricesc plin de entuziasm, permiţând evadarea, preţ de o oră şi patruzeci de minute, din realitatea aflată sub dictatura mass-media/mainstream, şi, în acelaşi timp, un serios avertisment asupra pierderii reperelor".

Mădălina Dumitrache, Web Cultura - În paşi de dans cu istoria  

 

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo