Repertoriu curent
Bârfe, zvonuri și minciuni
de Neil Simon
Bârfe, zvonuri și minciuni
de Neil Simon
Data premierei: 14.12.2013
Durata: 2 h 30 min / Pauză: 15 min
70 lei
50 lei
30 lei
Comedie
O întâmplare bizară se petrece în casa viceprimarului New York-ului, chiar la aniversarea căsătoriei. Crimă? Tentativă de sinucidere? Sau şi una, şi cealaltă? Misterul trebuie elucidat pe loc de către invitații la petrecere, orice scurgere de informaţie le-ar pune în pericol cariera.
Suntem martorii unei situaţii atât de grave, încât suspansul se amplifică, spaima devine comică, umorul erupe.
Cu o acţiune construită în stilul filmelor poliţiste, dar în ritm de comedie, piesa lui Neil Simon, celebrul scenarist şi dramaturg american, pare desprinsă din realitatea imediată. Dacă vă sună cunoscută știrea că „un personaj" a încercat să se sinucidă, iar glonțul doar i-a atins urechea, este o simplă coincidenţă... Orice asemănare cu personaje din viaţa reală este pur întâmplătoare.
Chris Gorman: | Monica Davidescu | Ken Gorman: | Marius Bodochi |
Claire Ganz: | Cecilia Bârbora | Lenny Ganz: | Silviu Biriş |
Cookie Cusack: | Rodica Ionescu | Ernie Cusack: | Armand Calotă |
Cassie Cooper: | Florentina Ţilea | Glenn Cooper: | Gavril Pătru |
Ofiţerul Pudney: | Victoria Dicu | Ofiţerul Welch: | Dorin Andone |
„Bârfe, zvonuri" este un spectacol greu, complicat, cu multe personaje simultan în scenă, cu răsturnări şi reveniri, cu gaguri şi caractere puternice unitare, un spectacol pe care regizorul Ion Caramitru l-a văzut, l-a simţit în detalii şi al cărui parcurs l-a coordonat cu fermitate, bun dozaj al invenţiei şi veritabilă vervă.
În egală măsură, este vorba şi de un cadou făcut actorilor Teatrului Naţional care alcătuiesc distribuţia şi care sunt perfect conectaţi la ritmul şi mesajul spectacolului.
Această nouă montare a Naţionalului are certe virtuţi: e antrenantă, te ţine cu sufletul la gură, e ireproşabil construită regizoral şi actoricesc. Un spectacol pentru cele mai exigente gusturi, agreabil, percutant, energizant".
Răzvana Niță, Port.ro - Musafiri în captivitate
"Toate personajele prezente sunt descrise ca fiind principale. Fiecare cuplu este bine conturat, având o structură aparte, dar împreună formează omogenitatea grupului. Părerile, bârfele, minciunile şi desigur zvonurile nu sunt decât nişte elemente ce le sudează relaţiile. (...) trebuie de remarcat faptul că actorii, dirijaţi de regizor, joacă cu un temperament nebun, ţin „în mâini" textul, de altfel deloc uşor. E un spectacol „de echipă", cu interpreţi de acelaşi calibru, care se completează excepţional în scenă. E omogen, ca şi piesa lui Neil Simon, fără să iasă în evidenţă regia, jocul unui actor, scenografia. Da, s-a văzut echipa, s-a văzut efortul comun, cel de a-l face pe spectator să se simtă relaxat, urmărind o „petrecere" la care ajung nu numai zvonuri, ci şi bârfe, şi minciuni... Ca pe la noi!"
Maria Sârbu, Jurnalul Național - Nu doar zvonuri, ci și bârfe, și minciuni
"Răsturnările de situații sunt numeroase și se petrec între prietenii dintr-o sferă înaltă a societății americane, oameni avuți, dar manifestările lor sunt apropiate și de fițele celor de pe plaiurile mioritice. (...)
Regizorul Ion Caramitru reușește și prin ilustrația muzicală ce îi aparține - uneori prea strident difuzată, să sporească ritmul încurcăturilor ivite mereu pentru a sprijini suspansul. Pentru personajele schematice propuse de Neil Simon, regizorul îndrumă distribuția spre interpretarea într-o notă explicativă a tarelor principale ale fiecărei tipologii. Toți mint, înșeală și stârnesc zvonuri și bârfe."
Ileana Lucaciu, Spectator - O farsă cu multe răsturnări de situații
"...cu replici spumoase, calambururi iscusite, ironii, hazlii răsturnări de logică şi de situaţii, un spectacol pentru bucuria publicului. De la acest punct a pornit Ion Caramitru, oferind un spectacol cu o superdistribuţie şi plin de vervă, cu priză la spectatori... Ken (excelent Marius Bodochi) şi Chris Gorman (cu farmec, Monica Davidescu) ...Claire (argintul-viu Cecilia Bârbora) şi Lenny Ganz (plin de har Silviu Biriş, debordant în compunerea ultimei minciuni, în faţa Poliţiei), Cookie (o supersurpriză, Rodica Ionescu) şi Ernie Cusack (Armand Calotă, poate în rolul carierei), Cassie (dinamica Oana Ioachim, pe rol figurând şi Florentina Ţilea) şi Glenn Cooper (foarte bun Gavril Pătru). Rol notabil şi pentru Dorin Andone (în Ofiţerul Welch), Victoria Dicu argumentându-şi scurta apariţie de poliţistă printr-un tic verbal de farmec.
O farsă care, zic, se va juca ani buni cu casa închisă".
Mircea M. Ionescu, Taifasuri nr.459 - La Național, "Zvonuri" de pe Broadway
"... Ion Caramitru i-a pus în situaţia de a-şi cam intra în roluri, cu menţiunea unui excelent Armand Calotă parcă mai accentuat decât ceilalţi sau a lui Gavril Pătru, scrobit, aşa cum îi stă bine unui candidat la Senatul (fie şi numai al) statului N.Y.
... pare sigur că spectacolul acesta se va bucura de succes. Ar merita şi actorii, şi regia, şi toţi cei care au lucrat la el cu atenţie şi meticulozitate".
Nicolae Prelipceanu, Revista Teatrul azi, nr.3-4/2014 - Rumors