Meniu

Repertoriu curent

Noaptea lui Helver

de Ingmar Villqist

Noaptea lui Helver

de Ingmar Villqist

Traducere: Anton Breiner
Regie:
Matei Lucaci-Grünberg
Scenografie:
Gabi Albu
Sound design:
Sever Bârzan
Regia tehnică:
Adrian Ionescu

Data premierei: 19.12.2021

Durata: 1 h 40 min / Pauză: Nu

Bilete

50 lei

Spectacol prezentat în cadrul programului "Uși deschise pentru toți"

 

Piesa "Noaptea lui Helver" este prezentată cu acordul Stowarzyszenie Autorow ZAIKS, Varșovia  

Noaptea lui Helver este un spectacol impresionant despre puterea spiritului uman în fața cumplitelor încercări ale istoriei. O parabolă tandră, profundă și emoționantă, spusă cu umor și speranță, despre vieți mici distruse de catastrofe mari, despre deznădejde și încăpățânarea de a ține inima sus.

Helver și Karla sunt doi oameni care încearcă să trăiască într-o lume în care cei vulnerabili sunt anihilați. Helver este un copil în corpul unui adult, iar Karla - cea care încearcă să îl îndrume prin labirintul de reguli, semne și sensuri ale unei societăți de care încearcă să-l protejeze. Sunt singuri împotriva lumii, cu amintirile, ciondănelile, poveștile, traumele, muzica și supa lor cu găluști.

Tandrețea dintre ei, jocurile de-a adevărul, dansurile la lumina torțelor aprinse, toate par să țină violența la o distanță sigură. Fanatismul e la Helver doar un prilej de a face exerciții de gimnastică, scandările furioase - o ocazie să-și salute prietenii, extremismul - un simplu joc de rol. Totul pare a fi doar o convenție, în care oameni în toată firea se joacă de-a soldățeii,  se îmbracă în uniformă, au arme și scapă lumea de „ticăloși”. Asta până când marșul istoriei ajunge la ușa lor și joaca oamenilor lipsiți de apărare se transformă în strigăt neputincios de salvare.

O montare electrizantă, în care pericolul pândește la fiecare pas, în care scenele de viață domestică se împletesc cu marile prefaceri ale istoriei, iar publicul este invitat să participe îndeaproape la acest carusel emoțional și extrem de intim.    

Piesa Noaptea lui Helver a fost scrisă în 1999 de Ingmar Villqist (pseudonimul literar al dramaturgului și profesorului polonez de istoria artei Jarosław Świerszcz) și a fost produsă în peste 30 de teatre din întreaga lume.

 

Foto Florin Ghioca

Karla: Amalia Ciolan Helver: Andrei Huțuleac
Gilbert (figurație): Adrian Ionescu

"Noaptea lui Helver este despre… Helver. Un personaj complex, imaginat de Ingmar Villqist pentru a spune o poveste știută și spusă de mii de ori până atunci. …„schepsisul” poveștii lui Villqist stă tocmai în fragilitatea personajului principal, pe care și un strănut nelalocul lui, sau o șoaptă prea sonoră, sau un țipăt prea anemic, ar putea să-l golească de toată încărcătura dramatică."

Radu Preda, b365.ro - Noaptea lui Helver, la TNB  

”Nu este un spectacol ușor, ci este un eveniment teatral cu o înaltă încărcătură emoțională ce rămâne în sufletul spectatorului mult după ce a părăsit sala. La o primă vedere aș fi spus că unele momente sunt un pic lungite regizoral, însă mai apoi am realizat că în piesă emoția se construiește treptat fără grabă tocmai pentru ca efectul textului să fie total. Așa cum Karla are răbdare cu Helver, aceeași răbdare trebuie să o dețină și spectatorul pentru a ajunge la deznodământ. Dar așteptarea merită integral."

Andrei Bulboacă, optmotive.ro - Noaptea lui Helver sau spectacolul durerii  

“… Noaptea lui Helver este genul acela de spectacol pe care trebuie să îl vezi și să îl revezi, nu doar pentru a înțelege mesajele ascunse printre rândurile textului, dar pur și simplu din dorința de a contopi iar și iar cu frumusețea piesei, cu complexitatea spectacolului și cu personalitățile frumoase ale actorilor ce redau una dintre cele mai emoționante și delicate povești scenice din câte mi-a fost dat să urmăresc în teatru."

Tudor Sicomas, Republika critica - Despre fragilitatea sufletului uman  

"Premiera națională cu Noaptea lui Helver, tradusă de Anton Breiner și regizată de Matei Lucaci-Grünberg este un spectacol greu ca un tanc german și pentru actori și pentru spectatori. Atmosferic semănând cu Ibsen, dar nu la același nivel, cu o coregrafie înghețată în chihlimbar semnată de Gabi Albu.

Matei Lucaci-Grünberg a creat un spectacol de mare profunzime, emoție și sensibilitate, în pofida unor mici lungimi (la început și sfârșit) și a condus actorii spre două performanțe demne de o nominalizare sau chiar de un premiu UNITER de interpretare. Este o premieră pentru un public interiorizat, care nu fuge de subiecte dificile."

Alexandra Ares, Liternet - Un spectacol greu ca un tanc german cu interpretări demne de premiul UNITER - Noaptea lui Helver  

 

2022 - Spectacolul a fost prezentat cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Ediția a VII-a s-a desfășurat sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo