Meniu

Repertoriu curent

Vivien Leigh: Ultima conferință de presă

de Marcy Lafferty

Vivien Leigh: Ultima conferință de presă

de Marcy Lafferty

Traducere: Lamia Beligan
Regie:
Liana Ceterchi
Scenografie:
Liana Ceterchi
Regia tehnică:
Theodor Radu

Data premierei: 17.10.2017

Durata: 1 h 30 min / Pauză: Nu

Program
23 mar 2024 19:00
Bilete

50 lei

30 lei (balcon, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Piesă prezentată cu acordul Josef Weinberger Limited, Londra

Astă seară, pentru voi, Vivien Leigh, Scarlet cea de neuitat din “Pe aripile vântului” şi temperamentala Lady Olivier dincolo de scenă!

Supranumită Viv, the world’s darling, în interpretarea tulburătoare a Lamiei Beligan, marea actriţă retrăieşte acea perioadă magică a Hollywood-ului, pe care l-a iubit şi l-a detestat în acelaşi timp. Şi vă oferă, cu impertinenţă, umor, dragoste şi o periculoasă fragilitate, acest moment de intimitate,... ultima ei conferinţă de presă.

Eu nu sunt o stea de cinema – sunt o actriţă. Să fii un star de cinema reprezintă o viaţă atât de falsă, trăită doar pentru valori false şi pentru publicitate”, declara Vivien Leigh, cea care a marcat scena şi ecranul secolului XX şi care continuă să fascineze şi azi.

Intitulat Vivien Leigh: Ultima conferință de presă, al autoarei americane Marcy Lafferty și în regia Lianei Ceterchi, spectacolul reprezintă o reconstituire emoționantă a ultimelor zilei de viață ale lui Vivien Leigh, devenită acum o umbră a starului adulat de altădată.

Spectacolul este o producție a Teatrului Excelsior și a fost preluat de Teatrul Național București în cadrul programului Uși deschise pentru toți. Cu mare succes la publicul românesc, acest one-woman show a fost elogiat și pe scene importante din Paris și Londra.

 

Foto: Steluţa Popescu, Florin Ghioca şi Cătălin Eremia

Cumpără bilete

*Prin accesarea butonului „Cumpără bilete” sunteți redirecționați pe website-ul www.bilet.ro care va facilita achiziționarea biletelor dumneavoastră.

La costul biletului indicat de către TNB se adaugă o taxă suplimentară de 4,90% / bilet, care reprezintă costurile procesării și emiterii biletelor de către platforma www.bilet.ro. Notificarea taxei suplimentare se afișează de îndată ce accesați, pentru a cumpăra bilete online, site-ul www.bilet.ro, care emite, la cerere, factură fiscală pentru aceasta.

sâmbătă
23
03
2024
Sala Atelier 19:00 Cumpără bilete
Vivien Leigh: Lamia Beligan

 

„Am fost zilele trecute la o piesă care pune în scenă viața dramatică a minunatei actrițe Vivien Leigh, protagonista din celebrul film Pe aripile vântului, cea care a fost considerată cea mai frumoasă femeie a timpului său și care a murit în plină glorie la 53 de ani. Spectacolul este de fapt un recital, un one-woman show susținut cu o sensibilitate și o intensitate artistică ieșite din comun de Lamia Beligan care realizează - singură în scenă timp de o oră și jumătate - un adevărat tur de forță. Grațioasă și inteligentă, dramatică și fermecătoare, intuitivă, sugestivă și profundă, Lamia Beligan reușește să devină un adevărat alter ego al eroinei, căreia îi seamănă și fizic de-a dreptul tulburător.

Nu sunt critic de teatru și nu obișnuiesc să scriu despre spectacole, dar am simțit nevoia să-mi împărtășesc impresiile de spectator fericit.” Ana Blandiana

"Un recital al unei mari actrițe, cu o solidă școală a caligrafiei rostirii, cu o perfectă stăpânire a vocii, trupului, dar și cu acel ceva inefabil al inspiraţiei care-i vizitează pe cei aleși! Regia Lianei Ceterchi de o minunată devoțiune, alegerea muzicii (Max Bruch) perfectă! Bravo, Lamia Beligan, admirație şi respect!" Dan Grigore

"Cum evoluează Lamia Beligan în acest rol de un angajament fizic total? Cu delicatețe și aplomb, cu o filigranată gingășie, aș spune pur feminină, dar și emanând o forță și o expresivitate care subjugă. Veritabil laborator actoricesc de variante în care își folosește privirea arzătoare, rolul acesta îi conferă Lamiei Beligan și posibilitatea unui florilegiu gestual pe care i l-a descătușat regizoarea. (...) în „Vivien Leigh – ultima conferinţă de presă”, Lamia Beligan conferă mișcării scenice valențe de pantomimă, dăruindu-le mânilor, picioarelor, umerilor săi șansa de a fi protagoniști de sine stătători.

Dacă piesa scrisă de Marcy Lafferty e, așa cum consemnează „Variety”, „un tur de forță introspectiv în sufletul torturat al unei artiste”, prestația Lamiei Beligan însuflețește o întreagă carieră actoricească grație unui personaj de legendă cu care flirtează până la identificare. Pentru Lamia Beligan, „Vivien Leigh – ultima conferinţă de presă” e rolul desăvârșirii și al consacrării".

Horia Ghibuțiu, Blog de Ziarist - Lamia Beligan, triumf în „Vivien Leigh – ultima conferinţă de presă” la TNB  

"Încă din primele minute ale reprezentației, muzica propulsează spectatorul spre fervoarea unei pasiuni. Aceea care a rămas pentru totdeauna “The English Rose/trandafirul britanic” încă mai vorbește cu glasul lui Scarlett O’Hara și zâmbește șăgalnic. Totuși, iluzia nu durează prea mult. În doar câteva minute, nu vor mai exista nicio Scarlett, nici urmă de “piersică” de Georgia, ci doar o abilă femeie care și-a orchestrat cariera și povestea de iubire cu Sir Laurence Olivier. (…).

Regizoarea Liana Ceterchi se retrage strategic în spatele jocului actoricesc al Lamiei Beligan. Montarea păstrează spiritul piesei realizate de Marcy Lafferty și devine o perpetuă pendulare (cvasi-ciclotimică) între doi poli: trecut-prezent, fericire-nefericire, agonie-extaz, fascinație-răceală, alb-negru. (…)

Fragilă, dar puternică, Vivien Leigh de pe scenă se lasă purtată pe aripile amintirilor (…).

Întreg spectacolul este o reușită deplină, comunică emoțional, devoalând permanenta fragilitate a artiştilor".

Mădălina Dumitrache, Web Cultura – Pe aripile vântului, către paradisul amintirilor  

"O existenţă de roman ce stă astăzi la baza unui text profund în plan emoţional, o confesiune tulburătoare, o retrospectivă curajoasă a celor mai emblematice momente din cariera uneia dintre colosalele muze ale secolului trecut.

”Vivien Leigh: Ultima Conferinţă de presă” este un demers artistic şi monografic izbutit, un tur de forţă în bună măsură captivant, interesant, surprinzător, un reuşit portret dramatic al uneia dintre cele mai misterioase, magnetice figuri ale cinematografiei mondiale. O cuviincioasă dar curajoasă apropiere de cea care a fost Julieta, dar şi Cleopatra sau Lady Macbeth. O incursiune în timp, în vremurile de glorie nebună în care se trăia cu patimă şi se iubea până la capăt.

Un tandru şi discret exerciţiu de admiraţie ce se cuvine aplaudat".

Răzvana Niţă, Blog - Un emoţionant exerciţiu de admiraţie  

"Am descoperit, odată cu viața lui Vivien Leigh, o extraordinară actriță, Lamia Beligan, care asumă provocarea de a da viață unui personaj complicat, într-un puzzle de trăiri și emoții, de evenimente care au construit laolaltă un chip, o viață, un destin deopotrivă celebru și tragic. În Vivien Leigh, Lamia Beligan face un formidabil rol de compoziție, construindu-l cu migală, cu atenție față de nuanțe.

Spectacolul „alergătorului de cursă lungă” ar fi o descriere potrivită pentru acest rol. Lamia Beligan face într-adevăr un tur de forță,(...) păstrează echilibrul fragil dintre principal și secundar, jucând abil pe registrele de timp și pe spațiile ingenios decupate scenic. (...) traversează cu eleganță și cu feminitate vârstele lui Vivien Leigh, diferitele perioade artistice dar și cele din viața personală, cu suișurile și, mai ales, cu prăbușirile vertiginoase.

... un spectacol de măiestrie interpretativă și regizorală, de virtuozitate și de frumusețe care vindecă și purifică; un recital – “jardin secret” pe care Lamia Beligan o cultivă cu har și pasiune".

Andreea Nanu, Ziarul Metropolis - Vivien Leigh. Grădina secretă a Lamiei Beligan  

"Ajutând-o să-și depășească limitele, Liana Ceterchi exploatează la maximum toate dimensiunile marelui talent cu care a fost înzestrată Lamia Beligan. Dincolo de replica rostită, actrița transmite vibrație, emoție, energie, crâmpeie de suflet, printr-un simplu gest, printr-o simplă privire".

Gabriela Hurezean, Muze și arme - Vivien Leigh, gloria și nefericirea  

„Lamia creează vibraţie şi rezistă ca Actriță a cărei lumină arde incandescent. Lamia îşi depăşeste fricile, neputinţe, crizele şi se reinventează în fiecare moment de dăruire. ,,Durerile noastre duc, de fiecare dată, la sinceritate” (Vivien Leigh).

Acceptând provocarea de a se ridica la înălţimea legendei, Lamia îşi etalează sublim complexitatea actoricească. Între tandreţea inimii şi rafinamentul minţii, Lamia se identifică milimetric cu feminitatea capricioasă şi încrâncenarea feroce, cu pasiunea pentru viaţă şi căderile psihice ale celebrei protagoniste, stârnind admiraţie şi compasiune. Această strategie “magică” este, în mod cert, proba unei maturităţi artistice şi a unei versatilităţi care reafirmă talentul imens al inegalabilei Lamiei Beligan”.

Edith Negulici, Revista Teatrală Radio - „Viaţa mea a fost un spectacol bun!”  

"Monodrama cere actorului calități speciale, în primul rând o memorie prodigioasă, și capacitate de a susține un monolog amplu, copleșitor și neplictisitor pentru spectatori, farmec personal, voce plăcută, mișcare continuă, transformări spectaculoase pe unități mici de timp, eleganță interpretativă și emoție în punctele culminante, și haz dacă texul îl conține. Doamna Lamia Beligan a demonstrat aseară că deține aceste însușiri pe un text adecvat ei, viața aventuroasă a unei mari actrițe de la începutul erei filmului vorbit, care - în acea epocă de pionierat cinematografic american - reprezenta pentru planetă, unicul mijloc vizual de comunicare cu milioane și milioane de oameni.

Triumfă, odată cu Lamia, și toți cei care au realizat spectacolul. Și Spiritul lui Radu Beligan!".  

Dinu Grigorescu, Revista Teatrală Radio - Lamia Beligan triumfă!  

"Lamia Beligan ține cu sufletul la gură spectatorii prin măiestria jocului său actoricesc. Momentele de pantomimă întăresc trăirile personajului și incursiunea în labirintul interior devine atât de intensă încât simți și trăiești la intensitate maximă tot ceea ce se întâmplă pe scenă.

”Vivien Leigh: Ultima conferință de presă” este un spectacol de văzut și revăzut, atât pentru pasiunea și sensibilitatea cu care Lamia Beligan interpretează acest rol, cât și pentru povestea unei vieți fabuloase a unei actrițe importante pentru istoria cinematografiei".

Simona Ioniţă, Agenția de Carte - Ușa deschisă spre A Fi sau despre ultimele zile din viața unei artiste 

"Conferința este în fapt un pretext pentru reamintire și retrăire, înainte de moarte, a unui destin fascinant. Iar Lamia Beligan exact asta face, o însoțește pe drumul înapoi, ilustrându-i viața, fără să intre mai mult decât îi permite textul în intimitatea lumii ei.

E vorba, evident, despre un proiect de suflet al unei actrițe care, în acest moment al carierei, și-a dorit confruntarea cu imaginea și povestea uneia dintre legendele de la Hollywood. Întregul spectacol este conceput astfel încât în primul rând să ilustreze istoria unei vieți scurte, cu punctele ei culminante, transpuse prin sensibilitatea și personalitatea unei actrițe dintr-un alt mileniu".

Monica Andronescu, Yorick - Lamia Beligan față în față cu Vivien Leigh  

"Spectacolul este, de fapt, întâlnirea de peste veacuri dintre Lamia Beligan și Vivien Leigh".

Eveline Păuna, Blog - "Vivien Leigh: Ultima conferință de presă"  

"De cum am aflat în toamnă de premieră, mi-am dorit să ajung și eu la Vivien Leigh: Ultima conferință de presă. Ba chiar mi-am mai luat bilet o dată, dar planurile mi-au fost date peste cap atunci. Aseară însă n-aș mai fi lipsit pentru nimic în lume (…)  

… Au fost două lucruri care m-au marcat la spectacolul de ieri. Pe de-o parte a fost interpretarea magistrală. Iar pe de altă parte a fost povestea. Mesajul. Lecția pe care vine să ne-o predea cu atât de multă finețe acest one woman show… Dar ce-ar fi să le luăm pe rând și să discutăm despre fiecare în parte?

Felul în care Lamia Beligan se transformă în Vivien Leigh are de departe ceva supranatural. O lecție de actorie cum rar ți-e dat să vezi… Dăruirea ei te lasă fără cuvinte. Măiestria cu care domină de una singură scena – țesând nu un personaj, ci o întreagă poveste de viață – e pur și simplu halucinantă. Curajul cu care își asumă fără pic de ezitare nu doar un rol, ci o misiune e aproape ireal".

Mădălina Mihai, Cultural 21 - Vivien. Și cuvintele sunt de prisos…  

"Știți la ce s-a “înhămat” Lamia Beligan? Ce provocare a fost pentru ea, ce muncă intensă, ce risipă de gesturi și ființă, câtă dăruire, talent și energie a consumat? Dar a reușit! Cel puțin asta au dovedit bisurile și furtuna de aplauze ce s-a dezlănțuit la căderea cortinei. Lamia a mulțumit îndelung publicului și publicul a aplaudat-o îndelung. Și nu pentru că sunt oltenii generoși, ci pentru că jocul actriței chiar a impresionat".

Dănuţ Deleanu, Miscarea de Rezistenţă, Festivalul de Teatru Ștefan Iordache - Ce n-a văzut Parisul: Scarlet O' Hara în vizită la Caracal 

 

Spectatorii despre reprezentația de la Ambasada României în Franța:

„Lamia Beligan conferă întreaga dimensiune tragică a vieții fabuloase și zbuciumate a marii actrițe britanice. Mulțumesc pentru aceste momente plăcute!” Andrea Allebe

„Nu pot decât să salut performanța Lamiei Beligan, care prezintă cu emoție momentele marcante din viața lui Vivien Leigh. Lamia vibrează la unison cu Vivien și trăiește un dublu catharsis, cel al unei actrițe care interpretează o actriță.” Marius Cocs

Publicul despre reprezentația de la ICR Londra:

“În lectura mea, mai mult decât evocarea unei dive a ecranului și a teatrului, piesa Vivien Leigh – ultima conferință de presă – e un adevărat imn adresat profesiei actoricești, imenselor sacrificii personale pe care le presupune această profesie, atunci când e făcut cu pasiune și har.

Lamia Beligan este o actriță minunată, care nu ezită să meargă până la cea mai riscantă uitare de sine („nebunia sacră” a actorului, cum spuneau grecii), care joacă cu o pasiune pe care eu am întâlnit-o din ce în ce mai rar și care m-a făcut să resimt de-a dreptul fizic suferința lui Vivien.” Dorian Branea, Director, Minister Counsellor

"Seară de excepție la Palais de Behague - Ambasada României la Paris, ieri seară. Vivien Leigh a revenit printre noi grație Lamiei Beligan "imperială" în acest rol.

O oră și jumătate de Maraton actoricesc, împărtășit cu sufletul la gură de o sală plină, rezumând viața celei care a întruchipat personajul mitic Scarlet O'Hara din Pe aripile vântului.

Sensibilitatea și subtilitatea interpretării Lamiei Beligan au transportat publicul într-o călătorie fascinantă răsplătită cu șapte rappèluri și standing ovation!!!!

Chapeau l'artiste !!!! Bravo Lamia!” Miruna Ionescu Goga

„Lamia Beligan o interpretează fabulos pe Vivien Leigh. Un rol de compoziție rar, jucat la perfecție. Felicitări, dragă Lamia!” Ildiko Spelt –Brănescu

„O interpretare uimitoare a Lamiei Beligan.” Josie Jenkins

„O montare foarte inspirată și o Vivien răvășitoare! Felicitări!” Cecilia Stroe

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo