Stagiuni Anterioare
Tectonica sentimentelor
de Eric-Emmanuel Schmitt
Tectonica sentimentelor
de Eric-Emmanuel Schmitt
Data premierei: 18.11.2009
Data ultimei reprezentații: 01.03.2020
Durata: 2 h 25 min / Pauză: 15 min
Dramă romantică
Tectonica sentimentelor ne dezvăluie un joc al orgoliilor în care un bărbat devine miza pentru care patru femei au hotărât să lupte: speranţa, dragostea pură, şansa pe care niciodată nu au avut-o, dovada că îşi pot depăşi condiţia. Povestea pătrunde în viaţa intimă a Parisului zilelor noastre, cel sofisticat, al băuturilor fine şi al hainelor scumpe, dar şi cel al străzii, al luptei dure pentru supravieţuire. Celebrul dramaturg şi scriitor francez imaginează două personaje provenind chiar din România, ţara atâtor prejudecăţi, unde promisiunea e întotdeauna în alta parte.
Într-un decor redus la esenţial, Tectonica sentimentelor ne arată că între alb şi negru e loc şi pentru roşu şi că a iubi nu este deloc uşor.
Eric Emmanuel Schmitt a finalizat Tectonica sentimentelor în 2008, când a hotărât că o va monta el însuşi, la Théâtre Marigny din Paris. Piesa tratează teme care l-au preocupat constant pe autor precum întâlnirea dintre umilinţă şi orgoliu în dragoste sau confruntarea dintre adevăr şi minciună. „Trebuie să acceptăm să trăim în complexitate. Niciodată să nu simplificăm! Niciodată să nu amputăm! Cei care pretind că pot suprima dificultăţile sau contradicţiile existenţei, aceia sunt impostori!" declara dramaturgul într-un interviu. Eric-Emmanuel Schmitt, romancier şi dramaturg francez, stabilit la Bruxelles, este unul dintre cei mai citiţi scriitori de limba franceza din lume, fiind tradus şi jucat în peste 50 de ţări şi deţinând numeroase premii internaţionale.
Diane: | Ilinca Goia | Richard: | Liviu Lucaci |
Doamna Pommeray: | Tamara Creţulescu | Rodica: | Carmen Ionescu |
Elina: | Valentina Zaharia |
În diversitatea repertorială a TNB, îşi face loc şi dramaturgia străină contemporană.
În decorul Ştefaniei Cenean, simplu, elegant, inspirat, cu o cromatică foarte sugestivă (alb, negru, roşu) şi o lumină discretă (Georgiu Stan), se petrec două poveşti de dragoste, una în prelungirea celeilalte: femeia care vede nişte false simptome în relaţia de cuplu îşi pasează iubitul în braţele unei prostituate, prezentată sub masca unei studente fermecatoare. Pe acest fir dramatic sunt brodate cu lucratură fină situaţii inedite, care supun personajele unor încercări de mare subtilitate. Actorii sunt la înăltimea rolurilor de compoziţie dificile.
Alina Boboc, Cronica Română: Jocurile dragostei, la TNB
Dragostea rămâne tema preferată, atât a celor preocupaţi de film sau de teatru, cât şi a consumatorilor de literatură. Tema este expusă sub o multitudine de aspecte, de la iubirea romantică, la dragostea carnal şi interesează orice fiinţă umană. "Tectonica sentimentelor" devine astăzi, la noi, în regia lui Nicolae Scarlat, o premieră pe ţară. Alegerea repertorială este meritorie, iar premiera se anunţă a figura pe afişul Naţionalului mai multe stagiuni, pentru că spectacolul speculează cu rafinament această temă, iar actriţele distribuite - Ilinca Goia, Tamara Creţulescu, Carmen Ionescu şi Valentina Zaharia - sunt minunate, tratând minuţios, la nuanţă partiturile ce le revin.
[...] "Tectonica sentimentelor" este un spectacol pentru toate gusturile despre "filosofia" dragostei, o telenovelă stilată, interpretată atractiv, ce merită a fi vizionată pentru că nu va dezamăgi pe nimeni.
Ileana Lucaciu, Spectator: Despre dragoste cu patru actriţe minunate
"Montarea regizorului Nicolae Scarlat cu piesa "Tectonica sentimentelor", de la TNB, are o strălucire interioară care străbate spre exterior o dată cu desfăşurarea acţiunii. Indiferent de puterea luminii artificiale îndreptate spre scenă, "lumina" spectacolului este puternică la sfârşit, când îţi dă şi căldură în suflet, şi o adiere de teatru proaspăt. Te ţine captiv de la intrarea primului actor şi până la "căderea" cortinei, alimentându-ţi pe parcurs curiozitatea, dorinţa de a înţelege personajele create de Eric-Emmanuel Schmitt, problemele cu care acestea se confruntă, dar, totodată, obligându-te să-ţi analizezi întrebările pe care le pune textul."
Maria Sârbu, Jurnalul.ro - În teatru ca în viaţă: orgoliul ucide iubirea
"Montarea de la TNB rămâne unul din acele spectacole necesare. Calde, emoţionante şi în care actorii joacă, evident, cu plăcere."
Monica Andronescu, Yorick - Tectonica sentimentelor sau jocul de-a iubirea