Noutăți CIS
Workshop de coreologie coordonat de Andrea Gavriliu

În perioada 24 - 29 martie 2025, Teatrul Național „I.L Caragiale” din București organizează, în cadrul Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, un Workshop de coreologie (analiza mișcării pentru a face vizibil ceea ce vrem să exprimăm) coordonat de coregrafa Andrea Gavriliu.
La workshop vor participa 15 artiști (coregrafi, actori, regizori – profesioniști sau studenți). Selecția se va face pe baza CV-ului trimis la adresa centrulsavatnb@gmail.com până la data de 16 martie 2025. Cei selecționați pentru a participa la workshopul de coreologie vor fi anunțați în data de 18 martie.
Workshopul de coreologie se va desfășura la TNB, într-o sală de repetiții. În perioada menționată, se va lucra zilnic în intervalul orar 10:00 - 13:00, iar prezența participanților va fi obligatorie pe toată durata workshopului.
“Dincolo de bagajul de preferințe estetice pe care îl poartă cu sine fiecare individ, studiul coreologic oferă strategii raționale de a analiza o lucrare artistică, examinându-i fiecare strat component: mișcarea în sine, pe cel responsabil cu exprimarea ei, spațiul în care se desfășoară și sunetul care o acompaniază. Workshopul de coreologie constă în exerciții bazate pe analiza mișcării, o unealtă destinată observării, creării și evaluării mișcării prin prisma celor cinci perspective de bază: corpul, acțiunile de care acesta este capabil, calitatea lor dinamică, spațiul în care se află și relațiile care se pot naște din interacțiunea cu acesta. Conștientizarea intențiilor din cele mai mici schimbări de formă evidențiază faptul că mișcarea scenică este încărcată de înțelesuri și scopul său este de a comunica.
Exercițiile sunt inspirate din cercetările lui Rudolf Laban asupra mișcării, care a înglobat în munca sa metodologii din domenii asociate dansului: muzică, teatru, arta vizuală și antropologie.
Drept urmare, coreologii sunt practicanți întâlniți printre coregrafi, dansatori, profesori, performeri, regizori, actori – profesii în care cunoștințele corporale și cele verbale funcționează concomitent. În cadrul atelierului, se va lucra în echipe de 3-4 persoane, pe baza unui „material original” la alegere, care va fi „alterat” din toate cele cinci perspective prin care poate fi mișcarea apreciată din punct de vedere coreologic: corp, acțiuni, dinamică, spațiu, relații. Astfel, se vor obține cinci fațete ale aceluiași material, care vor putea fi puse cap la cap, pentru a rezulta coregrafii de grup, unde analiza se îmbină cu creativitatea.” – Andrea Gavriliu, coregraf