Meniu

Centrul Ion Sava

În jurul Artei Actorului. Şapte zile, şapte lecţii despre Teatru

04 Decembrie 2017În perioada 4 - 10 decembrie, Centrul de Cercetare și Creaţie Teatrală „Ion Sava” din cadrul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a organizat un atelier de studiu şi dezbatere a metodei de lucru în arta actorului. Au participat Şcolile de Teatru de prestigiu din Bucureşti, UNATC, Iaşi, Universitatea de Arte „George Enescu” – Facultatea de Teatru, Cluj-Napoca, Universitatea „Babeş Bolyai” – Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Teatrală din Tîrgu-Mureş.

O săptămînă în care peste 100 de participanți, profesori, studenţi, proaspăt absolvenţi, şi nu numai, au fost împreună dispuşi să se cunoască, să-şi definească stilul şi personalitatea fiecărei şcoli, să caute acele elemente importante care îi apropie, să găsească soluţii pentru anumite probleme pe care le identificăm cu toţii în teatrul profesionist, multe plecînd din anii formării tinerilor în şcoala de teatru. Este o inflaţie de şcoli de profil, nivelul valorii fiind, de foarte multe ori, absolut discutabil. În fenomenul teatral românesc, ca şi în întreaga societate, este vizibilă degradarea tuturor formelor de învăţămînt. Sistemul vocaţional este cu totul special, iar performanţa implică un altfel de lucru cu studenţii.

Dezbateri, prezentări, demo-uri. spectacole, discuţii, o provocare pentru analiză şi cercetare, un moment de reflecţie asupra acestei arte funadamentale în teatru. Coordonate de profesorii universitari Adrian Titieni, Mircea Gheorghiu, Miklos Bacs, Miriam Cuibus, Emil Coşeru, Mihaela Arsenescu Werner, Oana Leahu, Monica Ristea, Ion M. Tomuș, cele „Şapte Zile” sunt un prilej de cunoaştere, de întîlnire academică, fără prejudecăţi şi vanităţi, o cunoaştere sistematică despre şi în jurul Artei Actorului în Şcolile de Teatru de excelenţă din România. Împreună am putut observa ce este frumos, dar şi dureros, ce este valabil şi ce este împietrit, ce este perfectibil şi ce este vetust în metodele de lucru.

 

                     

Citește mai mult

Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“ se află în subordinea managerului, este condus de un director, care desfășoară un program multianual de cercetare și creație teatrală. Producţiile realizate în cadrul programului pot intra în repertoriul  Teatrului.

Atribuţiile Centrului sunt:
a) propune realizarea de programe de cercetare si creaţie în diverse domenii ale artelor spectacolului;
b) asigură realizarea, prin intermediul Centrului, de ateliere şi cursuri de formare şi perfecţionare pentru personalul artistic şi tehnic de specialitate;
c) asigură desfăşurarea oricăror alte activităţi care vizează dezvoltarea teatrului românesc.
(cf. ROF aprobat prin anexa 1 la O.M.C. nr. 2526 din 01.11.2013)

Şcoală informală de perfecţionare a artiştilor şi tehnicienilor care lucrează pe scena românească, platformă deschisă experimentului şi investigaţiei teatrale şi interdisciplinare, Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”  a derulat (începând cu anul 2005, când a fost înființat) o  serie de ateliere /workshop-uri conduse de profesionişti renumiţi, români şi străini, seminarii, conferinţe şi spectacole-experiment.

Proiectele desfăşurate în cadrul Centrului urmăresc să acopere un spectru larg de arii teatrale, de la dramaturgie la scenografie şi de la neoavangardă la recuperarea memoriei pierdute a scenei româneşti. Centrul oferă spaţiu de creaţie artiştilor în căutarea unor noi limbaje dramaturgice sau performative, inclusiv sub forma  unor programe de sine stătătoare, asemenea recent lansatului  TNB pentru noua generație de creatori-9G.

Mai mult decât orice, Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”  îşi doreşte să fie un spaţiu deschis ideilor şi încercărilor, procesului creativ în primul rînd,  fie că e vorba despre dezvoltarea profesională sau despre explorarea unor noi teritorii ale artei scenice.

Activitatea Centrului este coordonată interimar  de  Cristiana Gavrilă,  coordonator de proiecte.

(descarcă logo)

 Contact:
Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”
Teatrul Naţional “I.L. Caragiale”
Bd. Nicolae Bălcescu 2, sector 1, Bucureşti

Tel.: 021 3139175 / 217, 0745 011 777
Fax: 021 3123169
E-mail: cristianagavrila@yahoo.co.uk

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+