Meniu

Stagiuni Anterioare

Omul cu mârţoaga

de George Ciprian

Omul cu mârţoaga

de George Ciprian

Regie:
Anca Bradu
Muzica originală:
Vlaicu Golcea
Scenografie:
Ştefania Cenean
Asistent scenografie:
Irina Moscu, Cristina Peteu, Mirela Niculescu, George Pomponiu

Data premierei: 19.11.2011

Data ultimei reprezentații: 24.02.2015

Durata: 2 h 10 min / Pauză: Da

Bilete

40 lei; 20 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

 

Comedie

 

O comedie clasică românească, amestec de satiră, idealism şi gravitate, în care eroul, un modest arhivar, este mistuit de pasiunea pentru cai şi, dintre ei, de cea mai jalnică mârţoagă. Să crezi cu fanatism în visul tău, strigă peste ani personajul lui George Ciprian, ca un Don Quijote de secol trecut.

Astăzi, într-o lume care nu mai crede în miracole, dar are atâta nevoie de ele, eroul lui George Ciprian e simbolul umanităţii umilite, însă învingătoare prin forţa unui destin exemplar, iar mârţoaga sa, cu încheieturile la fel de elastice ca la premiera din 1927, continuă să ne tulbure.  

 

Chirică: Daniel Badale                      Varlam: Ioan Andrei Ionescu
Nichita: Gavril Pătru                      Ana: Monica Davidescu
Fira: Raluca Petra                      Inspectorul general: Marius Bodochi
Tomi Cristin
Omul cu idei: Vitalie Bichir                      Stăpânul calului: Mihai Verbiţchi
Directorul şcolii: Bogdan Muşatescu                      Provincialul: Ion Ionuţ Ciocia
Intelectuala: Amalia Ciolan                      La vioara: Ştefan Barbu
Copiii: Marius Burtea
Odin Nielsen
David Jighirgiu
                     Liceenii: Petru Cuncea
George Enescu
Vlad Stroia

"Eroul lui Ciprian mizează totul pe o mârţoagă nu din naivitate, ci pentru că înţelege mai mult decât semenii săi. Ştie că dragostea, tenacitatea, credinţa însufleţesc lumea. (...)  O distribuţie valoroasă în care se disting prin naturaleţe şi un remarcabil devotament pentru acest text din adolescenţa teatrului românesc, Daniel Badale, Ioan Andrei Ionescu, Monica Davidescu, Marius Bodochi, Gavril Pătru şi Raluca Petra. Este mai ales meritul lor că au găsit resurse pentru a crea un spectacol de atmosferă, cu parfum retro, în dulcele dar valorosul stil clasic."
Răzvana Niță, Port.ro - Un regat pentru o mârţoagă 

"O sensibilă interpretare acordă lui Chirică actorul Daniel Badale. E sincer în relatarea nedumeririlor iscate de neînțelegerea „idealului" de către cei din preajmă, dă normalitate personajului care are o credință în binele visului său, aparent absurd. Îl secondează în Varlam cu o interpretare demnă de apreciat prin sensurile sale discret sugerate, Ioan Andrei Ionescu. Relația dintre cei doi e susținută coerent, cu atenție la miza comică și dramatică. Daniel Badale și Ioan Andrei Ionescu sunt singurii din distribuție care se detașează, prin definirea sensurilor multiple ale partiturilor ce le revin."

Ileana Lucaciu, Spectator - Omul cu mârţoaga  

„Anca Bradu vede în Chirică, umilul arhivar, nu numai un om batjocorit de ceilalţi, un "perdant sublim", ci şi un "bonom tandru", care ştie cum să nu se lase înfrânt de aroganţa celorlalţi. Deşi are o slujbă ştearsă şi o duce greu (veşnic dator cu chiria), caută să iasă din această condiţie apăsătoare cumpărând (cu bani împrumutaţi!) un cal de curse, pe Faraon al V-lea, o gloabă care stârnea mereu hazul galeriei, fiindcă sosea mereu ultima la potou.

Distribuirea actorului Daniel Badale în rolul lui Chirică s-a dovedit o idee sclipitoare. Actorul, cu o fizionomie blajină, conferă o expresivitate nuanţată şi controlată a jocului, dând veridicitate portretizării. Realizează, cu fineţe, un Chirică capabil să-şi sacrifice familia, imaginea publică, prieteniile, economiile de dragul unei aparente himere, întrezărind izbânda acolo unde toţi vedeau prăbuşirea, falimentul. Daniel Badale aduce nuanţe realist-pitoreşti, fiind stăpân pe gestul dramatic."

Mădălina Dumitrache,  Liternet - Un moralist discret - Omul cu mârţoaga 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
TNB I. L. Caragiale Logo