Meniu

Trupa TNB

foto Richard Schroeder

Alexandra Badea

n. 03.01.1980, Bucureşti

Spectacole în stagiunea curentă :

Exil

Alexandra Badea este, în acest moment, una dintre cele mai puternice voci regizorale și artistice din Franța. Regizor de teatru și film, dramaturg, romancier, regizor asociat al Teatrului Național „La Colline” din Paris, Alexandra s-a născut în 1980 la București, dar locuiește și creează în Franța din 2003. Este absolventă a UNATC București, secția regie teatru, clasa profesorului Valeriu Moisescu. După terminarea facultății, pleacă la Paris pentru a studia la Centrul Internațional de Studii Teatrale de la Universitatea Sorbona Nouă (Sorbonne Nouvelle), unde face un master cu George Banu.

Primele sale piese, Mode d’emploi, Contrôle d’identité și Burnout sunt publicate în 2009 la editura L'Arche. Vor urma Pulvérisés, tripticul Je te regarde, Europe connexion, Extrêmophile, primul său roman, Zone d’amour prioritaire, precum și alte volume de teatru: A la trace, Celle qui regarde le monde, dar și trilogia Points de non-retour. Pentru Pulvérisés i s-a acordat Marele Premiu de literatură dramatică pentru anul 2013. Este un premiu sub egida Centrului Național de Teatru din Franța, iar motivația juriului suna astfel: „Cu această piesă având o construcție surprinzătoare, Alexandra Badea ne propune o serie de portrete și radiografiază sistemul general de mondializare și mecanismele mondializării”. Piesa, care a cunoscut și o montare radiofonică la France Culture (realizator Alexandre Planck), este prezentată ca spectacol-lectură la Festivalul de teatru de la Sibiu și este montată la București de Alexandru Măjeri cu Compania Apollo 111, sub titlul Pulverizare. Alexandra este în același timp autoare de ficțiuni radiofonice pentru postul de radio France Culture, printre ele numărându-se Red line, Mondes, Europe connexion.

Piesele sale scrise în limba franceză sunt montate în regie proprie sau sub semnătura unor directori de scenă ca  Frédéric Fishbach, Jonathan Mitchel, Anne Theorn ș.a., în importante teatre din Franța, dar sunt traduse în mai multe limbi și jucate în toată Europa, precum și în Brazilia, Argentina, Canada, SUA, Taiwan.

În 2019, este invitată de Festivalul de la Avignon pentru a crea a doua parte a trilogiei Points de non-retour (Quais de Seine), prezentată în forma sa integrală de 7 ore în 2022 la Teatrul Național de la Colline. În 2021, publică al doilea roman, Tu marches au bord du monde, la Editura Les equateurs.

Alexandra Badea a scris mai multe scenarii, Solitudes, realizat de Liova Jedliecki, fiind răsplătit cu mai multe premii și mențiuni la Festivalurile de film de la Clermont-Ferrand, Barcelona, Alès, și a realizat scurt-metrajele 24 heures și Le monde qui nous perd, de asemenea premiate.

În 2016 îi este acordat titlul de Cavaler a Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres) de către Ministerul culturii din Franța.

În 2018 scrie prima sa piesă de teatru în limba română, Perfect compus, pe care o pune în scenă cu actorii Teatrului Național „Radu Stanca”, revenind astfel după o absență de opt ani în teatrul românesc. Spectacolul a fost prezentat în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul acestei a XXV-a ediții, cu prilejul Galei celebriăților, Alexandra Badea  a primit  premiul care se acordă unui regizor din tânăra generație, Premiul „Iulian Vișa”, în semn de prețuire pentru „vocea sa unică de artist”. În 2021 revine la Sibiu pentru a monta piesa De cealaltă parte a lumii, în cadrul unui proiect european.

Cu Exil, un text scris tot în limba română, Alexandra Badea revine la Teatrul Național București după o absență de 14 ani, după ce montase aici, în 2008, la Sala Atelier, piesa Complexul România de Mihaela Michailov, câştigătoare a premiului UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2006.

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo