Meniu

Repertoriu curent

Casa de la țară

de Donald Margulies

Casa de la țară

de Donald Margulies

Traducere: Claudiu Goga
Regie:
Claudiu Goga
Ilustrație muzicală:
Claudiu Goga
Asistent regie:
Patricia Katona
Scenografie:
Corina Grămoşteanu
Video design:
Constantin Simon
Light design:
Bogdan Golumbeanu, Ion Vlașcu
Regia tehnică:
Silviu Negulete

Data premierei: 17.04.2022

Durata: 2 h 45 min / Pauză: 15 min

Bilete

80 lei

60 lei
30 lei (cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Cu o distribuție alcătuită din Maia Morgenstern, Marius Manole, Gavril Pătru, Marius Bodochi, Raluca Aprodu, Cătălina Mihai, Maruca Băiașu, TNB prezintă Casa de la țară de Donald Margulies - „una dintre cele mai structurate și mai reușite piese americane care au ajuns pe Broadway în ultimul deceniu.” (TheaterMania).

"Cu umor și ironie, dar și cu o luciditate împinsă până la cruzime, Donald Margulies (deținător al Premiului Pulitzer pentru dramaturgie) propune o complicată poveste de familie care naște multe întrebări și nu oferă nici un răspuns.
Casa de la țară- o poveste despre ce trăim atunci când trăim. Ne trăim viața? Ne trăim cariera? Ne trăim visele? Ne trăim eșecurile?
Casa de la țară – o poveste despre mai multe feluri de a iubi și despre mai multe feluri de a urî.
Casa de la țară – o poveste despre forța de distrugere a unui sărut și despre forța de distrugere a lipsei unui sărut.
Casa de la țară – o poveste despre greutatea cuvintelor spuse și despre durerea cuvintelor nespuse.
Casa de la țară – o poveste despre prețul succesului și prețul ratării.
Casa de la țară – o poveste despre arta pură și arta comercială.
Casa de la țară – o poveste despre demonii orgoliului și demonii pasiunii.
Casa de la țară – o poveste despre părinți și copii.
Casa de la țară – o poveste despre oameni."

Claudiu Goga

 

Foto Florin Ghioca

Anna Patterson: Maia Morgenstern Elliot Cooper: Marius Manole
Michael Astor: Gavril Pătru Walter Keegan: Marius Bodochi
Nell McNally: Raluca Aprodu Susie Keegan: Cătălina Mihai
Maruca Băiașu

"Actorilor implicați în acest spectacol li se potrivesc rolurile ca niște mănuși.(...)

Totul este dozat foarte atent, rolurile sunt lucrate de fiecare astfel încât să trimită când într-o direcție, când în cealaltă, așa cum se și cuvenea. Nu știm dacă autorului piesei i-ar plăcea spectacolul, dar ceea ce știu este că spectacolul lui Claudiu Goga este unul, cum se spunea cândva, încheiat la toți nasturii, cu actori remarcabili în fiecare scenă și pe total".

Nicolae Prelipceanu, Viața Românească - Viața oamenilor de teatru dincolo de scenă  

„The Country House”/„Casa de la țară” încearcă să îmbine comedia și tragedia într-un singur pachet perfect. Asemenea lui Cehov, scriitorul Margulies este un specialist în regrete triste și în priviri cețoase ale drumurilor neparcurse, iar directorul de scenă a creat o atmosferă de scene din „viaţa la ţară” (contemporană), dându-i fiecărui personaj dreptul de a-şi irosi cu credinţă propria viaţă. Margulies, Goga și distribuția desăvârșită încheie toate acestea într-o scenă ce sugerează că membrii familiei de bază ar putea găsi în cele din urmă înțelegerea reciprocă. Sub coordonarea iscusitului Claudiu Goga, elegant și subțire, ca de obicei, spectacolul se desfășoară ca un clip solid, presărat cu vorbe «alese», episoade de spunere dureroasă a adevărului, certuri și lupte. Adăugați o scenografie adecvată pusă în valoare de light-design și o distribuție bine aleasă și veți avea o seară plăcută”.

Mădălina Dumitrache, Bel Esprit – Cehov în straie americane – „Casa de la țară”  

„Casa de la țară” în regia lui Claudiu Goga este un spectacol modern și profund care o să vă pună pe gânduri, cu interpretări puternice și un Marius Manole de zile mari. Merită văzut, cu precizarea că e lung (3 ore, cu o pauză de 15 min inclusă) și își coagulează vraja un pic mai lent”.

Alexandra Ares, Liternet - Succes și ratare într-o familie de artiști - Casa de la țară  

„Casa de la țară” se dovedește a fi o piesă foarte bine structurată, Margulies reușind să adapteze într-un mod cât se poate de ingenios cele doua mari texte cehoviene - “Pescărușul” și “Unchiul Vania”. Și face acest lucru fără să cadă în patetisme și clișee și fără să creeze o copie palidă a celor 2 texte. Dimpotrivă, vorbim de un text cât se poate de proaspăt, modern, plin de viață pulsândă, în care personajele se întâlnesc, își dau târcoale, se folosesc unele de altele doar pentru a realiza, în final, că cel mai important lucru din lume e familia și că fără membrii ei, suntem pierduți și singuri. Mi-era dor de un asemenea spectacol ca cel construit de Claudiu Goga, acest regizor care știe să conducă atât de frumos o echipă, subliniind prezența fiecărui actor pe scenă, punându-i pe acestia în lumina reflectoarelor, dar rezervându-și și el locul său binemeritat, prin regia rafinată și axându-se foarte mult pe transmiterea cât mai curată a textelor cu care lucrează”.  

Tudor Costin Sicomaș, Republika Kritica - Când Cehov întâlnește Hollywood-ul   

„Anna Peterson a Maiei Morgenstern e o Arkadina hollywoodiană în pantaloni, o femeie modernă, puternică și autoritară, o energie debordantă care se aruncă, fără armură și plasă de siguranță, pe tăișul vulcanicului, uneori la limita isteriei, lesne de asociat cu energia recognoscibilă a actriței, o mamă disperată care și-a pierdut fiica și care ar face orice ca să-și uite, măcar pentru o clipă, durerea, pe care o îmbracă abil în straturi de aparentă indiferență, câteva note tandre și ceva explozii de furie a neexprimatului, cum de altfel îi șade bine unei actrițe ce trăiește cu nostalgia fostului succes de care se agață disperat și din care încă se mai hrănește. Drama îmbătrânirii se așează nemilos peste tragedia personală, adaugând note stridente de disperare prin pierderile tot mai dese (de atenție, de memorie și chiar de voce) pe care le adună în tolba ei de neputințe, în timp ce caută să arate mereu în jur forță și determinare”. 

Luciana Antofi, Blog - Al patrulea perete sau martor la un nou testament post-cehovian: „Casa de la țară”, clipe de rătăcire din același veac de singurătate la Naționalul bucureștean  

"De apreciat este felul în care se deschide și se încheie spectacolul, cu lumina unui reflector care se plimbă pe decorul casei, parcă explorând și căutând ceva ce nu se găsește. Dacă stăm să analizăm piesa, fiecare personaj este într⁠-⁠o căutare, fie că vorbim despre celebritate, iubire, faimă, apreciere ș.a.m.d. Însă această căutare este de cele mai multe ori sortită eșecului din cauza contextelor și intrigilor apărute.

Montarea lui Claudiu Goga nu este una facilă, spectacolul nu este unul relaxant de weekend, cum s⁠-⁠ar putea crede, deoarece pune niște probleme de viață destul de intense, iar la aplauze chiar au fost spectatori care aveau lacrimi în ochi. Distribuția este însă una de excepție, iar jocul actorilor oferă un plus de valoare textului, mai ales în momentele intens dramatice ".

Andrei Bulboacă, Opt motive - Casa de la țară. De pe Broadway la București  

 

2022 - Spectacolul a fost prezentat cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Ediția a VII-a s-a desfășurat sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo