Meniu

Spectacole

Evgheni Oneghin - FNT

Spectacol de dans

Evgheni Oneghin - FNT

Spectacol de dans

Director artistic:
Boris Eifman
Muzica:
Piotr Ilici Ceaikovski, Alexander Sitkovetski
Decor:
Zinovi Margolin
Costume:
Olga Shaishmelashvili, Piotr Okunev, Anna Iacușcenco
Lumini:
Gleb Filștinski, Boris Eifman

Durata: 2 h / Pauză: 10 min

Bilete

150 lei

110 lei

75 lei

Spectacol prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru 2019

Atenție! Biletele pentru spectacolele FNT se vor achita la Casa de bilete a TNB numai numerar!

 

Producător Eifman Ballet, Sankt Petersburg, Rusia

Un spectacol de Boris Eifman după romanul în versuri de Alexandr Pușkin

Spectacolul este versiunea dansată a romanului în versuri al lui Alexander Pușkin, în care Boris Eifman, unul dintre cei mai mari coregrafi contemporani, numit în New York Post „theatrical magician extraordinary”, combină elementele dansului clasic și ale celui modern, într-un univers sonor în care muzica lui Ceaikovski alternează cu rock-ul lui Alexander Sitkovetski.

„Atunci când gândesc un balet pornind de la marea literatură, o fac din dorința de a produce, prin mijloacele artei coregrafice, un impact emoțional al înțelepciunii și al forței creatoare a marilor noștri predecesori. Limbajul meu, cel al corpului, cel mai vechi mod de exprimare, proiectează valori spirituale universale, la care oricine are acces. Astfel, mă folosesc de o resursă literară pentru a aduce în atenție problemele cu adevărat importante pentru contemporanii mei, acelea care pot fi transmise doar prin marea artă a dansului.

De ce am ales romanul în versuri, Evgheni Oneghin? Ce mi s-a părut mie important la el? Criticii literari, cercetătorii au numit această carte o „ enciclopedie a vieții rusești”. Pușkin, prin extraordinar de via și precisa măiestrie cu care folosește cuvântul, prin marele său talent în descifrarea psihologiilor a descris caracterul național rus al vremii sale, a compus o imagine poetică a sufletului rus- misterios, impredictibil,  de o inegalabilă sensibilitate.

Am urmărit, prin arta mea, să descifrez acest enigmatic suflet rus. Interpretarea mea coregrafică a lui Evgheni Oneghin este încă o încercare de a exprima prin dans misterul sufletului uman.

Am adus personajele lui Pușkin în timpurile moderne, în aceste circumstanțe și condiții noi, care mi se par mai dramatice, uneori chiar extreme, timpuri în care lumea veche se prăbușește și noua realitate își impune, prin forță, regulile ei. Am avut nevoie de acest tip de experiment pentru a găsi un răspuns întrebării cu-adevărat importante pentru mine: ce înseamnă, azi, sufletul rus?. Și-a conservat oare originalitatea, misterul, atracția? Încotro ar fi mers, azi, personajele acestui roman? Din această „ enciclopedie a vieții rusești”, ce anume a fost reflexia epocii și ce anume a dăinuit, peste generații de compatrioți de-ai mei, ca problematică centrală? Arta coregarfică nu oferă societății noastre soluții pentru încercările la care aceasta este supusă. Totuși, abordarea creativă, cântărirea, analiza acestora o duc mai departe și o fac mai bună.”

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo