Meniu

Expoziții

Expoziția Spiritul străzii

04 Octombrie 2022
Bilete

 

Intrare liberă / Free entrance

Expoziția “Odiseea Tânărului Artist- 2022” 25 Noiembrie 2022
Anul acesta, expoziția anuală Odiseea Tânărului Artist organizată de Asociația pentru Educație Odiseea va fi găzduită în spațiile expoziționale ale Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București. Asociația pentru Educație Odiseea a lansat în data de 1 aprilie 2022 cea de-a treia ediție a concursului național dedicat copiilor cu talent la artă, “Odiseea Tânărului Artist”. Până pe 30 aprilie 2022, tinerii artiști cu vârste cuprinse între 10 - 14 ani  și, respectiv, 15 - 18 ani,  au înscris în competiția organizată pe Facebook, picturi,  desene sau colaje cu tema ”Război și pace”, temă propusă în cadrul acestei ediții. Cele mai bune lucrări au fost premiate și vor fi expuse în cadrul expoziției ”Odiseea Tânărului Artist - 2022”, al cărei vernisaj are loc în data de 25 noiembrie 2022, la ora 17.00,  în foaierul Tapiseriei de la etajul 1 al sălii ”Ion Caramitru” a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București. Începând din data de 26 noiembrie 2022 până în 27 decembrie 2022, lucrările  expuse vor putea fi vizionate de toții spectatorii care vin la spectacolele programate în sala ”Ion Caramitru” a TNB.
Citește mai mult >
Expoziție In Memoriam Eugen Crăciun 24 Noiembrie 2022
Expoziția de pictură In Memoriam Eugen Crăciun - 100 de ani de la naștere La Teatrul Național”I.L. Caragiale”, în foaierele Sălii Media (aripa Intercontinental și Tudor Arghezi), 24 noiembrie - 31 decembrie 2022. Începând cu 24 noiembrie 2022, în ambele foaiere expoziționale ale Sălii Media a TNB va fi expusă o bogată selecție de tablouri ale maestrului Eugen Crăciun (1922 - 2001), considerat drept unul dintre pictorii români deschizători de parcursuri spirituale și tehnice în arta românească, de la a cărui naștere se împlinesc 100 de ani. Aceasta este cea de a doua expoziție In memoriam dedicată pictorului cu ocazia centenarului său, după cea de la Galeria Romană, din mai 2022. În expoziția actuală vor fi prezentate lucrări de artă realizate preponderent în ultima perioadă de creație a lui Eugen Crăciun, începând cu 1988, perioadă în care tendințele neoxpresioniste sau nonfigurative și spiritualiste domină. Lucrări caracterizate prin contraste, prospețime și exuberanță cromatică, precum și printr-o bogată imaginație compozițională. Separat vor fi expuse și lucrări mai timpurii, figurative, realizate între 1960 și 1976. Vernisajul va avea loc joi, 24 noiembrie 2022, la ora 18.00, în foaierul Media (aripa Intercontinental), în prezența fiului și a soției pictorului Eugen Crăciun (Daniel și Michaela Nica-Crăciun), artiști plastici la rândul lor.  Prezintă criticii de artă Dr. Doina Mândru și Dr. Marius Tiță. ”Expoziția vă așteaptă s-o vizionați – ne invită Daniel și Michaela Nica Crăciun - spre a vă reaminti nu doar de Eugen Crăciun la centenar, ci și de faptul că arta sa e vie, irepetabilă, deschizătoare de drumuri sau chiar schimbătoare de mentalitați. El credea în izbăvirea prin Artă, în menirea artei de a educa, de a apropia publicul care să-și poată pune mereu întrebări la care să găsească răspunsuri - pe acelea cu adevărat necesare ”. Expoziția va putea fi vizionată pe parcursul lunii decembrie 2022, între orele 11.00 – 18.00, cu excepția sărbătorilor legale.
Citește mai mult >
Expoziție Gheorghe Zamfir 16 Noiembrie 2022
Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, în ipostază de pictor, expune în foaierele Sălii Studio a TNB. Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, nu mai are nevoie de nici o prezentare, denumirea Naiului a devenit aproape sinonimă cu numele său: "Cine aude sunetul minunat al naiului, care prin măiestria unui om cu har transmite emoții nemaiîntâlnite, exclamă: Zamfir". Cel care, în cei peste 60 de ani de carieră, a revoluționat și a înnobilat arta naiului cu harul talentului său, nu este doar un interpret de talie mondială, ci și un artist polivalent care manifestă preocupări artistice și în afara sferei muzicale care l-a consacrat, publicând povesti, versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate. Începând cu 16 noiembrie 2022, foaierele Sălii Studio a Teatrului Național "I.L. Caragiale" găzduiesc o amplă expoziție cu lucrări de pictură semnate de "Maestrul naiului", Gheorghe Zamfir, grupate sub titlul – cum altfel! - "Simfonia culorilor". "Pictura mea reprezintă un sunet în culoare, este mai mult o pictură muzicală, dacă aș putea să-i spun așa. Este o pictură de culoare intensă care exprimă sonate, simfonii, rapsodii și așa mai departe. Culorile mele sunt evocative, în sensul în care ele îndrăznesc să reprezinte o parte a sunetului transpus în culoare. Nu mă consider un real pictor, pentru că nu am școli, de aceea nici nu vorbesc prea des despre această latură, dar cred că nu e drept să vă ascund această pasiune. Expresia este ceea ce suntem în adâncurile noastre. Expresia ne ajută să ne definim și să dăm din preaplinul nostru către cei de lângă noi sau către cei cu care ne întâlnim! Când nu ajunge cuvântul, îi dăruiești un cântec, când nici muzica parcă nu este de ajuns, pui culorile pe pânză și-ți arăți sufletul întregii lumi! Iată culorile sufletului meu!" - spune Maestrul. Vernisajul acestei expoziții va avea loc miercuri, 16 noiembrie 2022, la ora 18.30, în foaierele de la etajul 1 ale Sălii Studio a TNB. Prezintă criticul de artă Pavel Șușară. Expoziția “Simfonia culorilor” va rămâne deschisă până în ianuarie 2023, putând fi vizitată zilnic între orele 11.00 – 18.00.
Citește mai mult >
Expoziția Teatrul cel Mare 170 - MNLR 11 Noiembrie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române în colaborare cu Teatrul Național “I.L. Caragiale” vă invită la vernisajul expoziției omagiale Teatru cel Mare 170, care va avea loc vineri, 11 noiembrie 2022, ora 16.00 la sediul MNLR din Calea Griviței nr.64-66. În cadrul vernisajului vor lua cuvântul Dna. Adriana Popescu, Director Comunicare și Relații Internaționale la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București și prof.univ.dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române. Expoziția cuprinde fotografii, afișe, caiete program, artă plastică și elemente de decor ce aduc în atenția publicului mari personalități ale teatrului național, roluri memorabile și spectacole ce au făcut istorie. Printre exponate se află două piese vestimentare extrem de prețioase: Bundiță din piele albă de oaie, cu margini negre de astrahan, decorată cu însemnele regale – coroana regală și litera E – și ornamente florale, bundiță care a fost dăruită de către Regina Elisabeta actorului Grigore Manolescu,  pentru rolul Răzvan din spectacolul „Răzvan și Vidra” de B.P. Hasdeu, și o cămașă lungă din brocard de culoare roșu-roz, purtată de C.I. Nottara în „Regele Lear”, în 1910. Ambele piese vestimentare fac parte din colecțiile Teatrului Național “I.L. Caragiale” din București. Expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul 10.00 - 18.00 la Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Petru Creția” și „Al. Oprea”, Calea Griviței 64 – 66 în perioada 11 – 26 noiembrie 2022. Detalii   
Citește mai mult >
Toate Articolele
Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo