Expoziții
Expoziție “Să cunoști lumea”
Intrare liberă / Free entrance
Instalație fotografică
Să cunoști lumea - Expoziția inspirată de Constantin Brâncuși, dedicată frumuseții persoanelor cu dizabilități
Între 1 și 13 noiembrie 2024, expoziția Să cunoști lumea va fi deschisă publicului în Foaierul Media al Teatrului Național București. Artista foto Alina Rotaru, scenografa Cristina Milea, realizatorii video George Rotaru și Cristi Oprea, reuniți de curatoarea Denisa Nicolae propun o expoziție cu multiple căi de comunicare artistică, inspirată în aceeași măsură de opera lui Constantin Brâncuși, de conexiunile subterane țesute de micelii și de frumusețea persoanelor cu dizabilități. Proiectul strânge aceste fire de inspirație și de creativitate într-un mănunchi unic, menit să releve frumusețea din imperfecțiune, să stârnească empatia și să provoace la curiozitate și introspecție.
Proiectul „Să cunoști lumea”, inițiat de Asociația Vanner Collective a fost inspirat în parte de activitatea marelui sculptor Constantin Brâncuși, însă dezideratul principal este explorarea potențialului creativ al persoanelor cu dizabilități și integrarea lor într-o narațiune mai largă a artei contemporane, asigurându-le astfel o platformă de expresie și de auto-descoperire, atât prin arta fotografică, cât și prin intersecții cu alte limbaje artistice, de la sculptură la teatru.
Proiectul „Să cunoști lumea” invită la reflecție asupra rolului artei în abordarea temelor sociale și culturale urgente, cum ar fi acceptarea diversității și combaterea stigmatizării, devenind un manifest pentru o societate mai incluzivă și empatică, recunoscând totodată modul în care rădăcinile culturale cele mai profunde pot constitui o bază minunată pentru un discurs adaptat obiectivelor și priorităților contemporane.
„Proiectul propune ca arta vizuală să întărească legătura dintre tradiție și accesul la cultură. Intenționăm să inițiem un proces de destigmatizare, de schimbare a prejudecății dintre oamenii «normali» și oamenii «cu probleme». Suntem făcuți din același material și avem dreptul să ne bucurăm de cultură în egală măsură, ba mai mult, dorim ca oamenii cu dizabilități să devină parte integrantă și să dobândească o voce prin intermediul acestui proiect." - Alina Rotaru, artist fotograf
„Pentru că pune în focus frumusețea și superputerile persoanelor cu dizabilități, cred că [expoziția] poate schimba percepții și paradigme, poate duce mai departe vocile persoanelor cu dizabilități și a celor implicați în proiect, poate crește încrederea în ei și într-o societate mai incluzivă. Și poate dezvolta în fiecare dintre noi un grad sporit de empatie și o grijă pentru ceea ce ne înconjoară și, nu în ultimul rând, ne poate îndrepta privirea atât către interior, cât și către lumea largă și frumusețea ei.” – Denisa Nicolae, cofondator Vanner Collectiv, curator al proiectului
„Să cunoști lumea” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.