Meniu

Repertoriu curent

Extraordinară viață

de Mariano Tenconi Blanco

Extraordinară viață

de Mariano Tenconi Blanco

Regie:
Teodora Petre
Scenografie:
Ioana Pashca
Lighting design:
Ioana Pashca
Coregrafie:
Ștefan Lupu
Muzica originală:
Cezar Antal
Video:
Andrei Boncea
Grafică afiș:
Mihai Băncilă

Data premierei: 18.11.2021

Durata: 1 h 40 min / Pauză: Nu

Bilete

50 lei

30 lei (cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Producție realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava în cadrul programului 9G la TNB.

 

Spectacol nerecomandat minorilor sub 14 ani (conține limbaj explicit)

Spectacolul propus de regizoarea Teodora Petre, Extraordinară viață de Mariano Tenconi Blanco, este o poveste spusă cu sinceritate, plină de candoare și emoție, expusă în tușe de adevăr și sensibilitate. Două vieți, două povești care se completează din mărturisiri, construiesc prin întrepătrundere chipul fragil al feminității într-o lume încremenită în concepte ale feminismului. Un tablou viu, construit din atenția pe detaliu, pe umbre și lumini, întregește în concepția scenografei Ioana Pashca această lume ispititoare prin adevăr și realismul emoțiilor. Actrițele Aida Economu și Mihaela Velicu plonjează în timp, retrăiesc vârstele, compun și descompun stările și evenimentele vieții.

În Extraordinară viață călătorim prin Argentina Evitei Perón, undeva departe, la capătul lumii, într-un sat de la malul mării, unde două fetițe descoperă la vârsta de 5 ani că dacă privesc împreună luna ținându-se de mână, devin martorele celui mai mare miracol. Miracolul vieții.

Cred cu tărie că noi, ca oameni, nu suntem făcuți să trăim singuri. Suntem făcuți să împărtășim miracolul existenței cu cei din jur. Eu sunt tu și tu ești eu. Întâlnirea dintre Aurora și Blanca le permite acestora să se avânte în lume, să sufere și să se bucure știind că există întotdeauna un martor care le poate ajuta să găsească drumul spre casă, atât spre satul din care provin amândouă, Ushuaia, unde se recompun fiecare după o bătălie pierdută, dar și una spre cealaltă.” Teodora Petre, regizoare

Dramaturg și regizor argentinian, Mariano Tenconi Blanco (n. 1982) este autorul a 10 piese până în prezent. Câștigător a mai multe premii, printre care: premiul pentru Dramaturgie Nouă acordat de Ministerul Culturii din Argentina (2015, pentru Totul ar avea sens dacă moartea nu ar exista), premiul Teatro del Mundo pentru cel mai Bun Dramaturg (Vreau să-ți spun că te iubesc și La Fiera), premiul Hugo pentru Cea mai bună piesă și Cea mai bună regie (La Fiera). A regizat atât spectacole de teatru, cât și de operă. În prezent este profesor de dramaturgie și actorie.

Extraordinară viață (La vida extraordinaria) este montată, acum, în premieră națională în România. Premiera mondială a avut loc în 2018, la Teatrul Național ”Cervantes” din Argentina, în regia lui Mariano Tenconi Blanco. Piesa este câștigătoarea Competiției Naționale de Dramaturgie (Institutul Național de Teatru, Argentina).

 

Foto Florin Ghioca

Aurora: Aida Economu Blanca: Mihaela Velicu
Voice-over: Irina Margareta Nistor

„Vălmășagul trăirilor și incandescența gândurilor, a dialogurilor umplu spațiul și acumulează tensiuni, pulsând cursiv și, adesea, firesc între visare, resemnare și disperare. Patetismul se frânge, ca valul oceanului de țărm, într-un fel de înțelepciune a neputinței, a himerelor roz precum șerbetul de trandafiri, a eșecului sălciu, dar care nu se dă bătut.”

Bogdan Burileanu, LiterNet.ro – Vivre pour vivre… - Extraordinară viață   

„Regizoarea Teodora Petre a creat un spectacol expresiv, inteligent și sensibil. Cele două actrițe, Aida Economu (Aurora) și Mihaela Velicu (Blanca) dau un veritabil tur de forță actoricesc în care explorează toate gama emoțiilor și gândurilor umane (...) O piesă contemporană originală care îmbină poezia cu filosofia, umorul cu pasiunea, știința și melodrama, cu multe replici și momente ingenioase care o să vă pună pe gânduri sau o să vă facă să zâmbiți.”

Alexandra Ares, LiterNet.ro – Dramaturgie argentiniană la TNB  

„Pe scenă, Aida Economu și Mihaela Velicu se completeazăși se contopesc într-o poveste ce are ca fundal cel mai sudic oraș al lumii, Ushuaia, localitatea din Țara de Foc (...) Din lacrimile și râsetele lor se urzește în fața noastră o poveste dulce-amăruie pe care o vom aplauda în ropote, așa cum s-a întâmplat la avanpremiera la care am asistat eu.”

Horia Ghibuțiu, Zile și Nopți – Semne de “Extraordinară viață” la TNB   

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo