Meniu

Repertoriu curent

Figuranta

de Andreas Petrescu

Figuranta

de Andreas Petrescu

Regie:
Tania Popa
Muzica originală:
Liviu Elekes
Regia tehnică:
Adrian Ionescu

Durata: 1 h / Pauză: Nu

Program
07 dec 2019 (Sala Pictura) 20:00
Bilete

40 lei

20 lei (cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

One - Woman - Show

După succesul cu „Fata din curcubeu”, Tania Popa revine pe scena TNB cu un nou one-woman-show de excepție: Figuranta de Andreas Petrescu.

Un text emoționant care prezintă povestea tragi-comică a Aniei, o actriță aspirantă, a cărei viață se împarte între încercarea disperată de a-și face o carieră în teatru și neîmplinirile din viața personală.

“Tania Popa este o bombă cu ceas. O bombă cu ceas de lux. Nu stii niciodată când va exploda iar atunci când o face, reacția e puternică, mătură totul în jur. Dar nu cu violență ci cu sensibilitate. Cu multă căldură.

Figuranta este un text scris special pentru ea. De cum l-a primit s-a aruncat asupra lui ca un om flămând. L-a desfăcut, s-a îmbrăcat cu el, l-a consumat si apoi a devenit al ei. Sunt foarte mulți actori în România. Mulți dintre ei sunt buni. Foarte buni. Tania nu e printre ei. Pentru că Tania este printre cei mai buni. Si acestia sunt puțini. Cuvintele mele se aud pe scenă prin gura Taniei Popa si asa devin mai frumoase. Cuvintele mele înseamnă ceva, au viață în ele, datorită ei. Pentru că asta stie ea să facă. Să explodeze viață pe scenă”. Andreas Petrescu

Foto Florin Ghioca

 

Cumpără bilete

*Prin accesarea butonului „Cumpără bilete” sunteți redirecționați pe website-ul www.mystage.ro care va facilita achiziționarea biletelor dumneavoastră.

Dacă optați să cumpărați bilete online, la costul biletului indicat de către TNB se adaugă o taxă suplimentară de 8% + 0.5 lei + TVA / bilet, care reprezintă costurile procesării și emiterii biletelor de către platforma MyStage. Notificarea taxei suplimentare se afișează de îndată ce accesați, pentru a cumpăra bilete online, site-ul MyStage, care emite, la cerere, factură fiscală pentru aceasta.

sâmbătă
7
12
2019
Sala Pictura 20:00 Cumpără bilete
Ania: Tania Popa                     

Andreas Petrescu despre Figuranta

Până la "Figuranta" am scris doar comedie. Nu am căutat profunzimi, nu am căutat neapărat caractere...am vrut doar să fac oamenii să râdă din tot sufletul. Și nu e puțin lucru, așa cum ar putea să pară. E foarte greu să faci un om să râdă din tot sufletul. Dar apoi ai nevoie să mergi mai departe. Și? Mai departe de aici unde vreau să merg?
Pe scenă oamenii nu văd decât ușurința actorului. Jocul lui. Jocul, nu joaca. Așa cum spunea maestrul Mircea Albulescu: “e un joc, nu o joacă”. Spectatorii sunt liberi să își închipuie că viața actorului este minunată și duce aplauzele cu el acasă, unde le transformă în fericire. Uneori, e așa. Alteori, singurătatea pe care chinul scenei ți-o aduce nu poate fi învinsă nici măcar cu aplauze.
Totul pare ușor. Totul pare făcut cu talent și atât. Nu e niciodată așa. Figuranta este un laborator. Unul dureros și amuzant, în care spectatorii intră și află toate secretele, unul câte unul. Cum se construiește un rol? Cât durează să înveți textul? Câți bani câștigi pentru un spectacol? Cât de mult te consumă un personaj? Cât mai rămâne din tine si cât de mult te transformi? Poți să înnebunesti dacă esti convins că ai devenit altcineva pentru 2 ore, pe scenă? Ce se întâmplă cu personajul după ce actorul a părăsit teatrul și se îndreaptă spre casă? Întrebări ale căror răspunsuri sunt în general învăluite în mister. Răspunsuri pe care oamenii le vor primi atunci când vor vedea Figuranta.
Succesul e ușor de obținut. Ea a primit totul pe tavă. Știe exact ce are de făcut, este acolo unde trebuie de fiecare dată și totuși niciodată nu reușește să fie cine își dorește. E ca și cum ai vrea să fugi de pe scenă în sală doar ca să apuci o secundă să te vezi jucând. Toate secrete teatrului ies în sfârșit la lumină unul câte unul. Toate trucurile sunt dezvăluite. Ea a ales să spună cine este și ce vrea. Doar că e posibil să fie prea târziu. Cine este ea? Ce caută? Ce căutăm și noi în fiecare clipă. Ceva dincolo de perceptibil, ceva care să ne facă ceea ce nu vom fi niciodată. O poveste imposibilă cu lacrimi și zâmbete, cu hohote de râs și căderi nervoase. O nebunie care te va ține cu sufletul la gură. Cu sufletul. Ăsta este poate cel mai important cuvânt. O femeie cu sufletul dezgolit este Figuranta.
Numai cine nu a visat nu poate înțelege toată zbaterea ei. Când ești copil toată lumea te întreabă ce vrei să fii când te vei face mare. Ești prea mic ca să știi asta și totuși oamenii îți pun mereu întrebarea ca să se amuze. Cineva îți șoptește un răspuns. Și de aici înainte, toată viața ta încerci să ajungi la răspunsul acela care poate nici măcar nu te reprezintă. Sau poate nu ai cum să devii ce ai răspuns atunci pentru că nu ai suficient talent.
Figuranta este o fată care a vrut mereu și a putut foarte rar. E fata aceea despre care ai auzit. “Săraca, e așa o fată bună! Păcat de ea.” Este vecina, colega, este o fată pe lângă care ai trecut pe stradă și apoi ai văzut-o la știri. Puteai să faci ceva pentru ea și nu ai făcut nimic. Pentru că nu ai știut. Nu ai simțit. Ai fost prea preocupat de tine însuți.
Dar Figuranta este și un spectacol care doare mai puțin pentru că viața are loc destul pentru râs. Râsul care vine ca o salvare. Nimic nu poate fi rău până la capăt. Într-o zi sună un telefon și...totul poate fi minunat. Viața se poate schimba în câteva secunde.
E despre viață. Despre speranță. Despre noi și ale noastre.

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
TNB I. L. Caragiale Logo