Meniu

Repertoriu curent

Hai, să vorbim despre viață!

de Ana Sorina Corneanu

Hai, să vorbim despre viață!

de Ana Sorina Corneanu

Regie:
Zsuzsánna Kovács
Scenografie:
Gabi Albu
Coregrafie:
Florin Fieroiu
Muzica:
Călin Țopa
Light design:
Mircea Mitroi
Regia tehnică:
Adrian Ionescu

Data premierei: 13.06.2021

Durata: 1 h 15 min / Pauză: Nu

Bilete

50 lei

30 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Spectacol realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava

Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă a anului 2019

 

Un performance susținut de Florentina Țilea

În contextul în care, în plină explozie a comunicării și a interacțiunii sociale a survenit o pandemie care ne-a aruncat pe toți în izolare și ne-a închis în țarcuri mai largi sau mai strâmte, generând o uriașă masă de oameni  frustrați, cărora le-au fost luate sau, cel puțin amânate, planurile de viitor, aspirațiile, visele – personajul Gretei este emblematic. Unii reacționează orientându-se spre o introspecție pentru care nu au avut timp până acum,  își pun întrebari mai mult sau mai puțin majore despre rostul lor în viață, aici și acum, formulează priorități, își clarifică niște opțiuni care le-ar putea schimba radical cursul vieții de până acum …Alții, asemenea Gretei, refuză să se supună unor coduri de comportament care nu li se potrivesc și optează să rămână liberi …

Pe cât de direct sună invitația Anei Sorina Corneanu, Hai, să vorbim despre viață!, pe atât de informal și degajat este și conținutul monologului dramatic pe care ni-l propune sub acest titlu tânăra actriță și scriitoare, monolog care – iată! – reușește să urce pe podiumul concursului UNITER ”Piesa anului”, fiind desemnată drept ”cea mai bună piesă a anului 2019”! 

"Prinsă între ceea ce își dorește și ceea ce societatea consideră a fi indispensabil, Greta își construiește, minuțios, un plan de evadare psihologic, care se schimbă în fiecare moment. Un roller coaster al minții umane, o introspecție a sufletului în căutările adevărului, o piesă despre cine suntem… atunci când nu ne raportăm la ceea ce se așteaptă ceilalți să fim". Ana Sorina Corneanu

"Cea mai mare curiozitate a omului este cum va arăta viața lui, care-i va fi povestea… și dacă această poveste se va contopi cu un plan bine stabilit de ceilalți sau se va scutura de forme predefinite, dând frâu liber imprevizibilului. Nu putem ști dinainte cum anume ne vom purta, cum urmează să înaintăm în povestea noastră. Știm doar că fiecare pas făcut ne va apropia mai mult de înțelegerea comportamentului și deciziilor noastre.
Greta ne invită să participăm la spectacolul ei, al cărei dramaturg, regizor și actor al fiecărui rol este ea însăși. Acest spectacol ar trebui să o ajute să decidă în ce direcție să-și mâne povestea. Va porni ea în direcția în care se îndreaptă majoritatea oamenilor sau va reuși să formuleze, până spre finalul spectacolului, ceea ce la început doar simte – faptul că ea a pornit într-o altă direcție?
Greta se destramă în frânturi ale existenței ei, ca să dea voce umbrelor ascunse în interior și să facă auzite și vocile lumii care o acompaniază la fiecare pas. Ea narează propriul proces de gândire la persoana a treia. Toate acestea nu sunt decât un truc, o unealtă plină de autoironie prin care își acordă șansa de a dezvălui tot, neascunzând nimic, pentru a se lovi, în final, de o singură întrebare: Va reuși ea oare să fie altfel?" Zsuzsánna Kovács

“Revelaţia acestei premiere vine însă mai degrabă de la talentul fenomenal al Florentinei Ţilea, o actriţă atât de captivantă încât ar putea să ţină o sală întreagă vrăjită dacă ar citi cartea de telefon, şi al tinerei regizoare Zsuzsánna Kovács, care a creat un spectacol de mare rafinament şi plin de imaginaţie care rămâne în memorie mai ales prin frumuseţea scenelor de extra text, cu umbre, muzică (Călin Ţopa) şi mişcare (Florin Fieroiu), şi prin externalizarea vocilor interioare care dau dinamism, surpriză şi spre final (scena interviului imaginar) chiar şi umor absurd acestui text static, dar plin de sinceritate artistică şi actualitate.”

Alexandra Ares, Blog - Florentina Ţilea electrizantă în Hai, să vorbim despre viaţă! la TNB  

“Un recital dramatic de o asemenea intensitate emoţională şi durată, singură în scenă, plutind din greu (şi totuşi, atât de uşor!) printre nişte idei şi sentimente interioare, dar şi printre umbrele oferite ca "sprijin" de regie şi scenografie... nu e la îndemâna unei actriţe obişnuite. Or, după toată această performanţă, sclipirea din ochi, senzaţia de benefică epuizare detectabilă la sfârşitul acestui recital de mare forţă pe care îl reuşeşte Ţilea, o plasează cu siguranţă în galeria de onoare a femeilor din teatrul românesc actual”.

Bogdan Burileanu, Liternet – Imposibila plutire. Hai să…! Hai, să vorbim despre viață!   

“Hai, să vorbim despre viață! este un one-woman show în care actrița Florentina Țilea ne surprinde cu naturalețea ei și reușește să transmită publicului emoție, bună dispoziție și poftă de viață. Mai mult, este un spectacol care invită publicul la introspecție, un spectacol de la care vei pleca cu câteva întrebări despre viață și despre sensul acesteia, cum ar fi spre exemplu: “Avem control asupra vieții noastre sau totul ne este deja scris?” Crezi că ai deja un răspuns? Mai analizează puțin lucrurile.”

Raluca Uluiteanu, Blog - Hai, să vorbim despre viață!   

„Hai, să vorbim despre viață!” este un spectacol despre visurile și aspirațiile fiecăruia dintre noi. Despre cum ne raportăm la normalitate noi ca și indivizi și despre cât de mult ne influențează majoritatea oamenilor. Despre frica de a ieși din tiparele impuse de societate. Este genul acela de spectacol care  lansează întrebări și caută răspunsuri, care nu te lasă indiferent.

Paul Duțu, Blog – Hai, să vorbim despre viață! One-Woman-Show cu Florentina Țilea  

”Actrița Florentina Țilea strălucește în acest one woman show și reușește să facă un balet minunat între disperare și autoironie, între furie și acceptare de sine, între revoltă și depresie.”

Gabriela Lupu, B-critic.ro – Hai, să vorbim despre viață!  

”Condiția artistului în societate, a unicității acestuia printre ceilalți, este o temă dezbătută intens. E un subiect care naște conflicte și generează ranchiună de ambele părți. Ana Sorina Corneanu propune în spectacolul Hai, să vorbim despre viață! pus în scenă la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București o altă abordare... și mai complicată. Alege să vorbească despre femeia artist.”

Carmen Tărniceru, B-critic.ro – Să fii artistă azi…  

”Foarte expresivă Florentina Ţilea în tot acest demers artistic, bine susţinut vizual şi sonor, bine structurat şi gândit de Ana Sorina Corneanu, care semnează textul acestui spectacol şi Zsuzsánna Kovács, în calitate de regizor. Abilităţile fizice i-au fost exploatate din plin de coregraful Florin Fieroiu. Rezultatul este un spectacol care, nu numai că nu te lasă indiferent, ci parcă îţi transferă neliniştea, întrebările. Lupta ei cu ea însăşi, cu lumea, cu Dumnezeu, este şi lupta ta, a mea, a altora.” 

Cristina Smadea, Agenda Liternet – Dialog despre viață cu Greta  

”Calea ți-e deschisă. Faci primii pași, înveți să-i așezi cuminte unul după altul, mergi, întețești pe zi ce trece umbletul tot mai sigur și, pe nesimțite, te trezești alergând. Fără să te fi gândit măcar o clipă la toată mișcarea asta către înainte, nu se știe exact către ce. Până-ntr-o zi, când te oprești brusc în mijlocul drumului să arunci o privire peste umăr. Te uiți la calea străbătută până acum și știi că până aici a fost cumva responsabilitatea altora. Ca tu să faci tot ce se presupune că trebuia să faci pentru a hrăni gura lumii, doar-doar s-o închide știind-o cu saț. De-acum încolo e treaba ta cum o potolești, cum faci să-i oferi tot ceea ce știi (și mai ales ai fost învățat!) că are nevoie ca să te lase să trăiești în tihnă. Și atunci începi să-ți dai seama că trebuie să faci foarte multe pentru ea dacă vrei să ai pace și, mai ales, că indiferent ce-ai face va rămâne mereu flămândă.”

Luciana Antofi, Wordpress - Florentina Țilea deschide fereastra singurătății în Sala Atelier a Naționalului: „Hai, să vorbim despre viață!”  

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo