Meniu

Repertoriu curent

On the Roof

de Gigi Căciuleanu

On the Roof

de Gigi Căciuleanu

Regie:
Gigi Căciuleanu
Asistent coregrafie:
Lelia Marcu - Vladu
Muzica:
Paul Ilea / Sensor
Texte / Desene:
Gigi Căciuleanu

Data premierei: 27.07.2019

Durata: 1 h / Pauză: Nu

Bilete

40 lei

16 lei (cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Teatru coregrafic

Magicul Amfiteatru de pe acoperişul Teatrului Naţional din Bucureşti m-a sedus şi inspirat din momentul în care mi-am prezentat acolo spectacolul “TextShop”. I-am propus domnului Caramitru să ofer Teatrului Naţional, în dar, un spectacol anume creat pentru acest spaţiu. Astfel s-a născut ideea unei companii ad-hoc compuse din câţiva dintre cei pre-selecţionaţi la Gala Hop.

Bineînţeles că mi-ar fi plăcut să-i cooptez în companie (botezată: Compania “Ad-Hop”) pe toţi cei aleşi de către juriu pentru a participa la finala Galei Tânărului Actor, fiind convins că fiecare dintre aceştia ar fi fost cât se poate de apt să participe la creaţia pe care o propun. Însă... nu toţi puteau fi disponibili să lucreze, pe nepusă-masa, în lunile de vacanţă...

Selecţia pentru spectacolul On the Roof s-a bazat pe două criterii:

1. Disponibilitatea calendaristică

2. Capacitatea de a fi făcut faţă, de a se fi dovedit rapizi, originali şi creativi, la proba de improvizaţie cu care fiecare a fost confruntat la preseleţia Galei Hop, pe lângă piesa prealabil lucrată de către ei.

On the Roof: am gândit spectacolul ca pe invenţia unei lumi de bufoni contemporani, univers care să utilieze un limbaj de teatru coregrafic: o poetică de geometrie spaţială, o matematică de jonglerii clovneşti; Verbul – Acțiune (mişcarea dansată) în alternanţă, (şi / sau simbioză), cu Verbul – Vorbă (metafora poetică).

Reinventând şi un vocabular: o Introfugă, un Giumbușglonț, o Zvîrlucitelniță, un Titirezache, o Căzutcîșă, un Ricoșluc, un Învîrtișag, o Zburătăcitură şi câte altele...

M-am bazat pe ceea ce m-a inspirat în primul rând: tinereţea şi disponibilităţile teatral - corporale ale celor pe care i-am descoperit lucrând la pregătirea Galei Hop şi bineînţeles luând în consideraţie tema specifică pe care am implusat-o acestei manifestări:

“DansActorul, protagonist al Teatrului Coregrafic - factor indispensabil al creaţiei teatrale de viitor.” Gigi Căciuleanu

Spectacolul este produs de TNB, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală "Ion Sava", în parteneriat cu UNITER, Fundația Art Production / Gigi Căciuleanu “Ad Hop” Company, cu sprijinul JTI, în cadrul Programului 9G la TNB.

 

Foto Florin Ghioca

DansActori: Adela Mihai / Ana Vișan
Adrian Loghin
Alexandra Oişte
Alin Potop
Andrei Atabay
Andrei Ianuş
George Olar
Ioana Beatrice Tănasă
Eva Danciu
Maria Panainte
Mihai Vasilescu
Nadina Cîmpianu / Iuliana Danciu
Nicolae Dumitru / Bogdan Iacob
Theodora Sandu

”Gigi Căciuleanu e un spirit treaz fără a fi în alertă, mesajele lui au tandreţe, eleganţă, seducţie, şarm. El ştie cum să-şi transforme publicul în spect-actori. Tinerii care au răspuns acestei fabuloase provocări arată impecabil, convingător, entuziasmant, înţeleg să îşi asume riscurile unui alt timp de teatralitate, să renunţe la toate prejudecăţile văzute adesea ca plase de siguranţă, şi să dea o tură de adrenalină pe sub cerul de deasupra Bucureştiului, o frumoasă aventură animată de Paul Ilea şi Sensor. “On the Roof” este asemenea unui veritabil exerciţiu de parkour, sport extrem, eminamente urban care te ajută să avansezi sprijinindu-te pe obstacolele întâlnite în cale şi bizuindu-te excluisv pe greutatea propriului corp. Bravo! Să mai faceţi!”

Răzvana Niță, Acta est fabula – Parkour   

„Meșterul Gigi Căciuleanu dovedește cum talente native pot fi șlefuite, puse în evidență și popularizate pentru capacitățile deținute. Astfel, din nou, Gala “HOP” se dovedește o “școală” pentru tineri. Cei 14 tineri adaptați “mișcării dansate”, cuvântului improvizat în vocabular cu multiple substraturi, susțin în fața publicului un examen strălucit în care evidențiază o largă gamă a expresiilor trăite interior, aplicate credibil unui teatru actual bogat în expresii și comunicator de emoție. Regizorilor care tot caută inovații teatrale, dar folosesc actorii drept marionete, acești tineri le demonstrează că ACTORUL prin expresie facială și corporală rămâne punctul forte al unui spectacol modern.”

Ileana Lucaciu, Blog Spectator – On the Roof!  

„Povestindu-ne despre îndrăgostire și iubire, ni se arată că dansul nu e doar al corpului, ci și al feței, al ochilor, al spiritului, al cuvântului rostit la capăt de răsuflare. Din marea și poetica lecție de dans a lui Gigi Căciuleanu rezultă, mai presus de toate, o împrietenire a actorului cu insolitul, cu spunerea altfel a lucrurilor.”

Gabriela Hurezean, Muze și arme - On the Roof – giumbușgloanțe în noi și cerul înstelat deasupra noastră 

“O mână de actori foarte tineri, fete și băieți, dornici să învețe și să se afirme. În spatele acestei dorințe stă putința fiecăruia de a se face remarcat: unii dau dovadă de o excelentă pregătire fizică, alții stăpânesc foarte bine mișcarea scenică, se orientează cu ușurință în spațiu și se raportează firesc la partenerii de scenă (îi caută din priviri și reușesc o comunicare firească cu aceștia), alții sunt foarte buni din punctul de vedere al rostirii scenice (e o sintagmă care mie nu-mi place, dar pe care o folosesc ad-hoc din diverse rațiuni).

On the roof este cu dansactori tineri, aflați la început de carieră, menit să-i aducă în lumina reflectoarelor. Să le urmărim evoluția și să le fim buni ghizi în alegerile profesionale.”

Nona Ropotan, BookHub – On the Roof (teatru coregrafic – TNB)  

„Mereu, prezența trupurilor încadrează în spațiu (nu multe) cuvintele. Coregraful a găsit și a eliberat ceea ce dansul a avut mereu în el: esența, adevărul mișcării, tocmai prin recursul la cuvânt. Aici, la cotele cele mai înalte – la propriu și la figurat – cerul se reflectă în lumea personajelor, dar și a spectatorilor; spațiul acumulează energiile umane care îl animă, On the Roof devine, așadar, un spectacol sub cerul tuturor oportunităților, complex, incluzând dans, actorie, muzică, poezie, desene, artă vizuală. Permanent, uriașele umbre (Proiecții video cu texte și desene realizate de Gigi Căciuleanu) completează portretele în mișcare din scenă/podeaua înnegrită.”

Mădălina Dumitrache, Bel-esprit - Zborul înalt al bufonilor lui Gigi Căciuleanu – „On The Roof”  

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo