Meniu

Repertoriu curent

Pacea eternă

de Juan Mayorga

Pacea eternă

de Juan Mayorga

Traducere: Luminița Voina-Răuț
Regie:
Alejandro Durán
Scenografie:
Delia Ghizdavet
Sound design:
Adrian Piciorea

Data premierei: 03.12.2022

Durata: 1 h 30 min / Pauză: Nu

Bilete

50 lei

30 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Producție realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava în cadrul programului 9G la TNB.

 

Trei câini sunt în cursă pentru câștigarea celui mai râvnit premiu – admiterea într-o unitate antiteroristă de elită. Trei personalități distincte, cu seturi de valori și ambiții doar în aparență asemănătoare, se dezvăluie pe parcursul probelor succesive la care cei trei sunt supuși, dând naștere la o dezbatere intensă, pe viață și pe moarte, despre putere, sacrificiu și capcanele morale ale luptei împotriva terorismului.

Făcând trimitere la celebrul eseu politic al filosofului Immanuel Kant, al cărui titlu îl împrumută, Pacea eternă devine un prilej de reflecție asupra dilemelor etice de neocolit ale gândirii și acțiunii umane - justifică scopul orice mijloace?, este cuantificabilă viața unui singur om? și, mai ales, unde se termină măsurile de prevenție și securitate și unde începe abuzul?. Fără a oferi un răspuns tranșant, Juan Mayorga invită publicul la o examinare a propriei conștiințe.

„Prin intermediul unor teste fizice și psihologice, la care sunt supuși cei trei câini aflați în competiție, Pacea eternă propune o dezbatere privind dilemele etice din viața politică și socială de astăzi. Este o metaforă șocantă a lumii noastre, aflată sub amenințarea absurdă a terorismului, un text care are ca protagoniști animale, dar care este profund înrădăcinat în psihologia naturii umane.” (Alejandro Durán, regizor)

Dramaturgul spaniol Juan Mayorga este una dintre cele mai puternice și relevante voci din teatrul contemporan. Câștigător a numeroase premii - Premiul „Principesa de Asturias pentru Literatură” (2022), Premiul Valle-Inclán (2009), Premiul Național de Teatru (2007), Premiul Max pentru Cel mai bun autor (2006, 2008, 2009); a predat artă dramatică și filosofie la Royal School of Dramatic Art (Madrid); în prezent, conduce secția de masterat în Creație teatrală a Universității Carlos III din Madrid.

 

Foto Florin Ghioca

Immanuel: Denis Imbrescu Odin: Vlad Brumaru
John-John: Jawad Mohammad Shahbazimoghadam Omul: Adrian Ionescu
Casius: Cătălin Coșarcă

„Spectacolul montat de tânărul regizor columbian Alejandro Durán, absolvent al U.N.A.T.C., este o metaforă a luptei neîncetate a individului pentru căutarea locului și rolului în lume. Și a responsabilității uriașe asupra propriilor fapte, care pot avea consecințe nebănuite asupra celorlalți.

Într-o atmosferă sumbră, metalică, gri, într-un spațiu de maximă securitate asigurat solid prin scenografia Deliei Ghizdăveț (…) Durán exploatează la maximum dubla măsură cu care se cântărește morala (din perspectiva umană și cea canină), această dualitate asigurând o luciditate asumată, cu care-și construiește migălos fiecare scenă, plimbându-le inteligent între glacial, rigoare, sensibilitate și umor, în doze diferite, asigurând un aer eminamente masculin atmosferei care are atâta nevoie de această amprentă pentru a vehicula și așeza la locul potrivit ideile filosofice cu care defilează.”

Luciana Antofi, Blog - Doar inima unui câine mai poate distinge azi între drept și nedrept…  

„Într-o piață de spectacole plină de forme exuberante sau visually-sexy dar deseori fără prea mult fond, regia lui Alejandro Duran este un exemplu de teatru care pune în prim plan substanța și ideile autorului, într-o formă sobră dar care nu plictisește nici un moment. Ritmul e susținut, construcția milimetrică și interpretarea convingătoare.

Pacea Eternă este deci, contrar titlului, un spectacol viu, de idei, pentru tineri, care prezintă trei abordări posibile ale vieții, cu punctele forte și slabe ale fiecăreia. Dramaturgul Juan Mayorga mărește orizontul intelectual al spectatorului într-o formulă atât accesibilă, cât și originală, iar tânărul regizor Alejandro Duran, absolvent al UNATC, București, este un creator de teatru talentat care merită încurajat și urmărit.”

Alexandra Ares, Revista Rinocerul - “Pacea eternă” sau luptele efemere ale vieții   

 

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo