Meniu

Repertoriu curent

Fetița soldat

de Mihaela Michailov

Fetița soldat

de Mihaela Michailov

Regie:
Silvia Roman
Scenografie:
Bianca Veșteman și Sabina Veșteman
Asistent scenografie:
Grigore Pușcariu
Muzica originală:
Bogdan Balea
Sound design:
Bogdan Balea
Video:
Adi Bulboacă
Sunet:
Daniel Octavian Nae
Lumini:
Cristian Ciopată

Data premierei: 05.11.2016

Durata: 1 h 30 min / Pauză: Nu

Bilete

50 lei

30 lei (cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Spectacol cu acces general.

 

Producție realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava în cadrul programului 9G la TNB.

Fetița soldat este o poveste pentru toate vârstele și toate timpurile, purtând cu ea parfumul copilăriei dintotdeauna. Lumea văzută prin ochii unei fetițe de 9 ani este plină de candoare și imprevizibilă ca o joacă serioasă de-a viața și moartea.

Spectacolul se compune ca un puzzle copilăresc din amintirile despre Bunica, personajul central al acestui Cosmos, stăpâna jocurilor și deținătoarea tuturor micilor și marilor întrebări din univers. Bunica este copilăria, este lumea, este viața. De aceea ea nu are voie să dispară, iar micuța Ami se hotărăște să își salveze bunica de la moarte, antrenând în apărarea ei o întreagă armată de soldăței…

Un one woman show – în două interpretări (Silvana Mihai și Cristina Juncu) –, puternic, sensibil, cu umor, actual ca mesaj și abordare, unde realismul psihologic poate atinge profunzimi ale abisului. Un spectacol care, cu delicatețea inocenței, ridică întrebări necesare despre viață, moarte, societate, educație, toleranță.

“Fetița soldat este o piesă despre politica afectelor. O piesă despre o fetiță care-și imaginează o întreagă lume, un complex de acțiuni de apărare pentru a-și salva bunica. O piesă despre o materie care nu se învață la școală: empatia. O piesă despre ce vrem să ne facem atunci când o să fim mari. Sau despre ce n-am apucat să ne facem pentru că oamenii mari ne-au făcut ce-au vrut ei.

O piesă despre bunicile și bunicii care ne-au creat copilării solare, ajutându-ne să înțelegem ce-i cu lumea asta. O piesă despre copii care inventează cel mai tare joc de strategie: apărarea celor dragi. Pentru că solidaritatea și iubirea pot schimba ceva. Și pentru că neimaginată, schimbarea nu poate apărea. Fetița soldat este o piesă despre legături afective care nu se pierd niciodată”. Mihaela Michailov

“Un moment scurt de respiro, de reflecție, de sinceritate față de noi. Un amalgam de întrebări fără răspuns despre iubire, curaj, empatie, dor, viață și moarte prin prisma unei fetițe cu o imaginație imprevizibil de bogată și o curiozitate specifică vârstei. Un univers ludic, candid care cu siguranță ne va reactiva amintiri de demult . Un exercițiu colectiv de reîntoarcere la copilărie. Un spectacol despre și pentru toți cei care și-au dorit să salveze pe cineva drag, cu drag”. Silvia Roman

Parteneri:                   

 

Sponsori:                     

 

Foto Florin Ghioca

Fetița soldat: Silvana Mihai / Cristina Juncu Vocea bunicii (înregistrare audio): Mariana Mihuț

“Există în scriitura Mihaelei Michailov, bine identificat de Silvia Roman şi interpretat de Cristina Juncu, un mecanism de apărare în faţa durerii pe care copila îl dezvoltă instinctiv: crearea poveştilor şi a jocurilor în care eroii sunt cei care câştigă întotdeauna lupta. În universul jucăriilor (scenografele Bianca Veșteman și Sabina Veșteman creează un interior domestic - fabulos în care elementele realiste – televizor, borcane, scară etc. – au funcţii magice, devenind instrumente de joacă şi personaje), Ami imaginează strategii iluzorii de reparare a unei realităţii dureroase.

(...) Piesele Mihaelei Michailov, cu delicateţea apropierii de universul copiilor şi scriitura poetică, sunt singulare în dramaturgia contemporană. Spectacolul Silviei Roman redă cu fineţe o inocenţă suferindă care, printre jucării şi jocuri, învaţă să se maturizeze.”

Oana Stoica, Dilema Veche – Copii și bunici   

“Dramaturgul Mihaela Michailov, regizoarea Silvia Roman, scenografii Bianca și Sabina Veșteman și actrițele Cristina Juncu, Silvana Mihai cu parteneră din off prin glas Mariana Mihuț, și-au unit spiritul creator și inventiv pentru un proiect cu o temă sensibilă – dragostea față de cei apropiați.

(...) “Fetița soldat” demonstrează din nou, că tânăra generație de creatori deține valori capabile să citească teatral în profunzime o propunere dramaturgică. Este un spectacol reușit care lansează nume noi și confirmă capacitățile de scriitor ale autoarei textului, ca personalitate în domeniu”.

Ileana Lucaciu, Spectator – Un poem sensibil, cu multe tâlcuri   

“Ami pune la cale un admirabil, plin de umanitate plan de luptă al cărei unic rost este salvarea Bunicii un pic bolnavă. Salvarea aceasta nu dă greş, aşa cum am putea să credem cam pripit, ci se transformă într-o superbă lecţie de viaţă despre sensul vieţii şi drumul fiecărei fiinţe, despre cum nimeni nu poate şi nici nu trebuie să fie vreodată întors din drum.

(...) Fireşte, Fetiţa soldat este un spectacol pentru toate vârstele şi pentru toate timpurile. La reprezentaţia la care am luat eu parte, s-au aflat în sală şi mulţi copii care au ascultat într-o tăcere superbă ceea ce le spunea de pe scenă Silvana Mihai. Tăcerea lor atentă care în teatru este un semn al implicării certifică mai bine decât orice critic că Silvia şi Silvana au învins”.

Mircea Morariu, Adevărul – Dramaturgie românească la TNB

“Spectacolul Fetiţa-soldat de Michaela Michailov, cea mai recentă premieră din programul 9G propus de Centrul de Cercetare şi Creaţie Ion Sava din cadrul Teatrului Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”, este o mare reuşită: pe de-o parte datorită textului dinamic, scris cu un umor amar pe care ni-l propune autoarea; pe de-altă parte, măiestriei cu care tânăra echipă gândeşte lumea de bucurii din ochii protagonistei”.

Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio – Un spectacol despre iubirea necondiționată dintre nepoți și bunici  

“Meritul spectacolului „Fetița soldat” este acela de a fi ca o scurtă terapie psihanalitică, cu beneficiul că te așezi la adăpostul întunericului și te simți lipsit de efortul de a scormoni în sacul nesfârșit al amintirilor de unul singur. Un spectacol pentru copii și pentru adulți deopotrivă, căci se avântă cu tot elanul într-o temă sensibilă, mai ales pentru cei a căror copilărie se povestește în anecdote cu bunicii drept personaje principale, și nu cu bonele, școlile „step by step” sau jocurile video menite să suplinească un univers pe care numai iubirea bunicilor putea să-l descifreze.

Oana Bogzaru, Yorick – Fetița soldat și armata ei împotriva morții   

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo