Meniu

Trupa TNB

Yael Ronen

, Ierusalim

 

 

Yael Ronen, regizor intern al companiei Gorki, s-a născut la Ierusalim în 1976. Ea provine dintr-o familie de oameni de teatru și este considerată internațional ca fiind una dintre cele mai interesante dramaturge din generația ei. Cel mai mare instrument la dispoziția ei este umorul negru în contextul conflictelor istorice. Piesa lui Ronen, A treia generație, cu actori germani, israelieni și palestinieni, a fost invitată la numeroase festivaluri. O altă producție a sa, Hakoah Wien, dezvoltată la Schauspielhaus Graz, a fost premiată cu premiul austriac Nestroy în 2013. Ea a pus în scenă premiera mondială a adaptării celui mai bine vândut roman al lui Olga Grjasnowa, "Toți rușii iubesc mestecenii". Teren comun a apărut ca o meditație a lui Ronen și a actorilor săi în urma războiului din fosta Iugoslavie. În 2015, piesa a fost invitată la renumitul festival Theatertreffen  la Berlin și a câștigat premiul publicului la Zilele teatrului de la Mülheim. 

Producția lui Ronen, Situația, pe care ea a dezvoltat-o împreună cu ansamblul de șase actori, a avut premiera la Teatrul Maxim Gorki la 4 septembrie 2015 și i-a adus o a doua invitație la festivalul Theatertreffen. Piesa negociază situația politică din Orientul Mijlociu și a fost aleasă de critici în cadrul sondajului anual al revistei  Teatrul azi drept piesa anului 2016. Gorki și-a deschis stagiunea 2016 / 2017 cu piesa Negare, un proiect despre represiune personală și politică. În plus, Ronen a primit premiul austriac Nestroy pentru Pierdut și găsit la categoria Cea mai bună piesă - Premiul autorului. În 2017 a primit un premiu de la Centrul german al Institutului Internațional de Teatru în cadrul Zilei Mondiale a Teatrului și a regizat premiera mondială a piesei Călătorie hibernală cu noul înființat ansamblu de exil la Gorki. În același an, ea a fost, de asemenea, premiată cu cel de-al 14-lea Premiu al Europei pentru realități teatrale. Cele mai recente producții de la Gorki sunt Armata rromă, O plimbare pe partea întunecată, Da, dar nu și în 2019 reluarea subiectului de la A treia generație, intitulată Generația următoare.

 

Traducere din limba engleză de Simona Nichiteanu 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo