Meniu

Repertoriu curent

Casa curată

de Sarah Ruhl

Casa curată

de Sarah Ruhl

Traducere: Andrei Marinescu
Regie:
Felix Alexa
Versiune scenică:
Felix Alexa
Lighting design:
Felix Alexa
Ilustrație muzicală:
Felix Alexa
Scenografie:
Ştefan Caragiu
Pregătire muzicală:
Cătălin Petrescu
Video design:
Constantin Șimon
Regia tehnică:
Marcel Bălănescu

Data premierei: 24.05.2023

Durata: 2 h / Pauză: Nu

Program
17 apr 2024 19:00
25 mai 2024 19:00
Bilete

50 lei

30 lei (balcon, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Sarah Ruhl este unul dintre dramaturgii americani contemporani cei mai jucați în Statele Unite. Ruhl a devenit cunoscută pentru vocea sa originală, care îmbină limbajul poetic cu absurdul și suprarealismul, abordând teme majore cu amuzament și tandrețe.

După premiera de la Yale Repertory Theatre în 2004, Casa curată a fost montată în nenumărate teatre din America, fiind câștigătoare a Premiului Susan Smith Blackburn și finalistă la Premiul Pulitzer.

Casa curată e o piesă caleidoscopică, bogată în semnificații, care conține o satiră inteligentă a relațiilor dintre clasa privilegiată și imigranții săraci, reflecții despre curățenia în casă văzută ca mijloc de igienizare a stărilor sufletești sau despre căutarea sufletului-pereche.

Un spectacol în care se împletesc toate elementele vieții (dragoste, ură, umor, obsesie, iubire, moarte), Casa curată abundă nu numai în adevăruri adânc psihologice, dar și în umor negru, și chiar în absurd. O piesă cu un mesaj profund umanist despre pierdere și iubire, reușită și resemnare, dar mai presus de toate o poveste despre compasiune.

„Această piesă este romantică într-un sens profund, dar și vizionară, cu o tentă de fantezie, extravagantă în sentimente, puțin nebunească. Vocea doamnei Ruhl este una neobișnuită: cinică, dar plină de compasiune, uneori sardonică, alteori puternic emoțională. Una dintre cele mai bune și mai amuzante piese de teatru pe care le veți vedea.” 

New York Times

„Repetițiile la Casa curată au fost pentru mine un fel de terapie, o izolare necesară de „urâțenia și răutatea lumii”, cum spune un personaj al piesei.

Continui cu acest proiect căutarea artistică din ultimii ani a multiplelor fațete ale fragilității umane, a frustrărilor ce rod încet pe dinăuntru.

Acest valoros text contemporan este un amestec de realitate și ficțiune, o lume interioară aflată la granița viselor, o imagine subtilă a descompunerii relațiilor umane, a vieții.

În timpurile sinistre pe care le trăim, am ales să descriu cu umor și înțelegere tandră, cum ne îndreptăm cu toții către un final previzibil.

Cred că Raiul e un ocean de glume. La care toată lumea râde”, e ultima replică a acestei piese pline de umor inteligent și tristețe.

Să sperăm că poate așa e...”

Felix Alexa

 

Parteneri ai spectacolului           

 

Foto Florin Ghioca

Cumpără bilete

*Prin accesarea butonului „Cumpără bilete” sunteți redirecționați pe website-ul www.bilet.ro care va facilita achiziționarea biletelor dumneavoastră.

La costul biletului indicat de către TNB se adaugă o taxă suplimentară de 4,90% / bilet, care reprezintă costurile procesării și emiterii biletelor de către platforma www.bilet.ro. Notificarea taxei suplimentare se afișează de îndată ce accesați, pentru a cumpăra bilete online, site-ul www.bilet.ro, care emite, la cerere, factură fiscală pentru aceasta.

miercuri
17
04
2024
Sala Pictura 19:00 Cumpără bilete
sâmbătă
25
05
2024
Sala Pictura 19:00 Cumpără bilete

"În primele minute ale spectacolului Casa curată de la Teatrul Național București, în regia lui Felix Alexa și după un text de Sarah Ruhl, am retrăit frumoase amintiri din copilărie, atunci când, în fața unei foi albe, la câte un examen, se mai întâmpla să nu știu nimic...

Cum trebuia oare să interpretez ceea ce vedeam pe scena sălii Pictura? Neștiind nimic despre autoare (până am luat caietul-program în mâini eram absolut sigur că voi vedea un spectacol după o piesă a unui autor sloven), unde ar fi trebuit să o încadrez? Sub privirile spectatorilor începuse a se desfășura un spectacol ce avea prea firave legături cu realismul magic despre care se scrie în caiet. Întâi am crezut că am nimerit la un vodevil, cu o intrigă complicată și nerealistă; apoi, am lăsat deoparte vodevilul și am mers pe linia interpretativă a parodiei: mai mult ca sigur că acolo era parodiat ceva, și trebuia să aflu numai obiectul. Tot încercând să reduc necunoscutul textului dramatic la cunoscutul meu, m-am descoperit complet absorbit de spectacol.

În regia lui Felix Alexa, spectacolul a avut cu glumele, cu comicul, cu umorul numai întâlniri de suprafață. Departe de a fi "amuzant" și a se încadra în vodevil ori în comedie, a fost vorba de o dramă în toată puterea cuvântului. Regizorul a făcut, prin interpretarea celor două actrițe care susțin spectacolul de la Național, Irina Movilă și Ana Ciontea, ca totul să "pivoteze", dinspre o comedie facilă și fără complicații, către o dramă - mai exact, două - care se joacă magistral sub ochii noștri."

Daniel Cristea-Enache, Liternet - One Woman Show - Casa curată  

"Acest text a beneficiat și de o punere în scenă inteligentă odată cu recenta montare de la Naționalul bucureștean. Direcția de scenă, semnată de Felix Alexa, a stârnit chicoteli, dar și suspine în sală și a transformat textul semnat de Sarah Ruhl într-o necesară și remarcabilă satiră socială, lipsită de furie, dar plină de umor. „Casa curată” valorifică pe deplin umorul aspru, îndrăzneala teatrală și bogăția emoțională. Felix Alexa are ‘îndrăzneala’ de-a fi modern cu subtilitate. Sobrietatea construcției scenice este perfect adecvată tonului și atmosferei scriitoarei care folosește realism magic și structura neliniară atunci când abordează problematici de gen, rasă, clasă, sexualitate și diferențe culturale.

Felix Alexa îi îndrumă pe actori să găsească tonurile potrivite pentru șanțurile ciudate din scrisul lui Sarah Ruhl, fluxul și refluxul flexibil dintre naturalism și fantezie.

Montarea devine un spectacol plin de poezie și mister, plasat într-o casă/cuib/navă dintr-un ipotetic ocean – loc cu profunde semnificații; un spațiu în care sălășluiesc temerile noastre ancestrale, dar, în egală măsură, și locul din care putem ieși la lumină mai puternici decât am intrat."

Mădălina Dumitrache, Bel-esprit – Navigând spre sensul vieții  

"Noul spectacol în regia lui Felix Alexa, Casa curată, montat la Sala Pictură a TNB, scris de către Sarah Ruhl, la o primă vedere ar părea o comedie ușurică, americană, cu o mică dramă conjugală îmbrăcată în câteva hohote de râs, în care totul se termină cu bine, iar spectatorii pleacă fericiți. Dar aparențele pot înșela.

Felix Alexa a venit tocmai la momentul potrivit cu acest spectacol, care sub iluzia unei comedii, îi va face pe oameni să părăsească sala un pic schimbați. Mai ales că este un spectacol despre care chiar ai ce analiza și povesti. Cu atât mai mult cu cât există studii serioase și bine documentate despre impactul psihologic pe care simplul act al curățeniei îl poate avea asupra unei persoane. Poate că merită aruncat un ochi pe ele, pentru că este posibil să vă schimbe perspectiva asupra a ceea ce veți vedea".

Andrei Bulboacă, Liternet - O casă curată cu suflete...prăfuite - Casa curată   

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo