Știri
Pescărușul a fost reprogramat
03 Decembrie 2024
Biletele achiziționate pentru spectacolul Pescărușul din data de 10 noiembrie 2024 sunt valabile pentru reprezentația din data de 9 ianuarie 2025. Spectatorii care au cumpărat bilete online sunt rugați să confirme prezența la spectacol la adresa de email office@bilet.ro
Vă mulțumim pentru înțelegere și vă așteptăm la teatru!
Musicalul „Iată-ne aici!” – din ianuarie 2025, la TNB
18 Ianuarie 2025
Musicalul jukebox Iată-ne aici!, coproducție 2024 Touchstone Creative și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, este un nou spectacol muzical pe afişul TNB, interpretat de tinerii actori Laura Gabriela Oana, Andreea Gaica, Dragoș Ioniță, Andrei Mărcuță și Andrei Duțu, acompaniați de orchestrațiile lui Bogdan Moroșanu (Rockabella).
Montat vara aceasta la București, în premieră națională, la aniversarea de 10 ani a trupei underground Rockabella, şi prezentat la Sala Media a TNB, „Iată-ne aici!” revine pe scena Teatrului Național din București după un mini-turneu național.
Scris de Andrei Radu și Natalie Ester pe muzica și versurile Teodorei Moroșanu (Rockabella), regizat de Natalie Ester şi Ionuţ Grama, acest spectacol, produs de Touchstone Creative în cadrul unui parteneriat cu Teatrul Național „I L. Caragiale” din București, a fost cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Scenariul spectacolului ce și-a propus explorarea artistică, prin musical, a fenomenului migrației tinerilor, este bazat pe fapte și experiențe reale, împărtășite de tinerii ce au luat parte la atelierele de storytelling „Până departe” din cadrul proiectului, elaborate de dramaturga Ana Cucu-Popescu și regizoarea Natalie Ester.
Musicalul „Iată-ne aici!” revine în scenă și își continuă drumul spre inima publicului odată cu preluarea acestuia în repertoriul actualei stagiuni a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Primele reprezentaţii la care vă invităm, de data aceasta la Sala Atelier, sunt programate în 18 şi 23 ianuarie 2025, de la ora 19:00.
Noul spectacol de la Teatrul Național București este un cântec dulce - amar al tinerilor plecați peste hotare, al celor care vor să facă pasul peste graniță și al poveștilor ce le-au purtat pașii spre maturizare.
Sfârșitul clasei a XII-a. Trăim, împreună cu tinerii interpreţi, bucuria balului de absolvire. Trecem prin emoțiile bacului, apoi uităm de griji pe nisipul petrecerii din Vamă. Inspirăm adânc, ne privim în ochi prietenii din gașcă și ne jurăm că nu ne vom despărți niciodată. Apoi pornim la drum. Iar pasiunile, ambițiile, potențialul, familiile, „sistemul” — sau toate laolaltă — ne împing spre diferite colțuri ale lumii… Și promisiunile făcute cândva pe o plajă rămân o notă de subsol într-un jurnal: „Cineva să ne găsească drumul înapoi”.
Între acorduri rock, visuri împlinite și șanse ratate, cinci prieteni „Fără răspuns” se cred „Invulnerabili” și ridică “Steagul alb” în speranța că vor retrăi un bis împreună.
Spectatorii vor regăsi povești de viață inspirate de fapte reale, iar fanii muzicii rock autohtone se vor bucura de noi interpretări ale pieselor de pe albumele „Clarobscur” și „Invulnerabili”.
Din echipa de creație au făcut parte și Ioana Pashca (scenografie), Filip Stoica (coregrafie), Georgiana Mototolea (pregătire vocală), Andrei Délczeg (lighting design), Alexandra Suditu (asistent producție), Bianca Archip (operator lumini) și Alina Epîngeac (teatrolog).
Biletele se pot procura de la Casa de bilete a TNB și online pe www.tnb.ro
Citește mai mult >
„În largul mării” de Sławomir Mrożek, în regia lui Felix Alexa, cea dintâi premieră a anului 2025, la TNB
17 Ianuarie 2025
Noul an debutează la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti cu o premieră în regia lui Felix Alexa: În largul mării de Sławomir Mrożek, pe scena Sălii Pictura. Cu o distribuție remarcabilă și într-o atmosferă de o plasticitate extraordinară creată de scenografii Ștefan Caragiu și Liliana Cenean, regizorul Felix Alexa reimaginează comedia neagră a lui Sławomir Mrożek din anii ’60 pentru publicul de astăzi.
Poate cea mai bună piesă într-un act a unuia dintre cei mai importanți dramaturgi ai secolului XX, „În largul mării” este o parabolă politică și totodată o comedie absurdă care conține un mesaj neliniștitor în spatele umorului. Deși scrisă în plină cenzură sovietică, piesa este de o actualitate tulburătoare și pare desprinsă din titlurile de presă ale zilelor noastre.
Piesa urmărește soarta a trei naufragiați înfometați ce încearcă să găsească o modalitate „democratică” de a decide care dintre ei va fi mâncat de ceilalți doi. Argumentele devin din ce în ce mai demagogice, intimidarea și lingușeala din ce în ce mai intense, până când intervențiile unui poștaș aflat în trecere și ale unui bătrân servitor împing acțiunea către un punct culminant înfricoșător.
„În largul mării” condamnă, prin cinismul, absurdul și satira atât de caracteristice scriiturii lui Mrożek, brutalitatea machiavelică a puterii politice din toate timpurile.
„Ce poate fi mai actual astăzi decât „mâncatul omului de către om”, cum spune un personaj al piesei lui Mrożek? Aș spune că ne învârtim azi în jurul nuanțelor acestei acțiuni canibalice, în toate sensurile sale. Un text sclipitor de inteligent, „În largul mării” devine acum mult mai incitant, periculos și acut decât atunci când a fost scris.
Pentru mine, spectacolul acesta este un strigăt de alarmă în ceea ce privește degradarea morală a societății. Sub umorul negru, subtil și percutant al piesei se ascund adevărurile dureroase ale vieții noastre cotidiene.
Și totuși, până unde poate merge ființa umană cu lipsa scrupulelor când „foamea” devine elementul principal? Suficient de departe încât „În largul mării”, această bijuterie a teatrului absurdului, să devină de un realism crud”. Felix Alexa
Primele reprezentaţii vor avea loc pe 17, 18 şi 19 ianuarie 2025, de la ora 19.00, iar premiera oficială, pe 24 ianuarie, ora 19.00.
Citește mai mult >
Ziua Culturii Naționale la Teatrul National „I.L. Caragiale” din București
15 Ianuarie 2025
Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, miercuri, 15 ianuarie 2025, programul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București va cuprinde:
Minte și inimă - Spectacol-lectură cu două piese într-un act de Mihai EminescuPartea I – Minte și inimăCu: Ionuț Toader (Mimi), Alice Sălceanu (Bibi), Monica Davidescu (Ana), Cesonia Postelnicu (Mătușa)
Partea a II-a – Gogu TatiiCu: Alice Sălceanu (Anetta), Ionuț Toader (Barbu), Ovidiu Cuncea (Pavel), Răzvan Popa (Leizer)Regia: Răzvan Popa
Sala Media, ora 19.00
Intrare liberă
Pasiunea pentru scenă și problemele ei au îmbrățișat diferite aspecte în viața și preocupările poetului Mihai Eminescu. E „furat” de mirajul teatrului, în copilărie, când asculta piesele lui Alecsandri și adolescență, când „teatrul l-am jucat odată în odaia din pod – își amintește − unde ședeam cu armeanul…” coleg la Liceul German din Cernăuți (1860-1863). Implicarea în activitatea celebrelor companii particulare (Tardini-Vlădicescu, Pascaly, Iorgu Caragiali) și a Teatrului cel Mare din București ca sufleor, actor (sporadic) și secretar [literar] cimentează legătura cu lumea spectacolului, dându-i imboldul de a așterne el însuși pe hârtie, în perioada studenției, câteva proiecte dramatice. Contactul cu junimiștii, dar și contextul spiritual al epocii în care subiectele legate de viața teatrală erau la ordinea zilei, îi creează oportunitatea să se exprime ca teoretician și cronicar teatral de excepție, uneori și ca traducător, la ziarele Curierul de Iassy, Timpul, și la diverse reviste literare din Ardeal (colaborare în perioada studenției vieneze, când se profila ideea unui teatru românesc în zonă).
Piesele sale de teatru − drame istorice și comedii de moravuri − mai mult în versuri, decât în proză, au conturul unor poeme dramatizate. În mare parte, nu au o formă finală și sunt, cum ar spune însuși autorul lor, în stadiul de „remaniere”.
Minte și inimă, spectacol-lectură cu două piese într-un act de Mihai Eminescu, în regia lui Răzvan Popa, reconstituie, cu mult umor, un fragment din viața românească a secolului al XIX-lea.
“A fost Eminescu si un dramaturg, se întreabă din când în când, exegeţii, sau numai un veleitar, aşa cum a fost, în materie de teatru, toată viaţa, marele romancier Stendhal? Fragmentare, mai închegate sau simple punctaje şi schematisme, lucrările dramatice ale lui Eminescu dovedesc… o aspiraţie continuă si serioase mijloace, care ar fi putut promova un puternic creator de caractere şi situaţii dramatice.…biografia scurtă şi zbuciumată n-a îngăduit marelui poet care, incontestabil, a fost şi un om de teatru, aşa cum a fost un om al bibliotecii, al şcolii şi al ziaristicii, să înscrie în repertoriul permanent al teatrului lucrări dramatice conturate la înaltul nivel al desăvârşitelor sale creaţii lirice”. Perpessicius
„Teatrul Național București are datoria morală, socială și culturală de a promova, de câte ori poate, dramaturgia românească, iar în contextul dat de aniversarea zilei de naștere a poetului național Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Naționale, Teatrul Național are datoria de a promova dramaturgia eminesciană.Anul trecut am făcut un spectacol lectură cu Emmi, amor pierdut, viață pierdută, o piesă într-un act, care nu a mai fost jucată niciodată în București și care a incitat spectatorii prezenți la spectacol, cu speranța transformării ei într-un spectacol din repertoriul Teatrului Național, speranță, din păcate, nerealizată.Anul acesta vă propun două comedii scrise, evident, de eternul Mihai Eminescu, dar tot din păcate, neduse până la capăt de - altfel - prolificul poet. Nu se poate vorbi despre o restituire, deoarece ambele texte nu au fost niciodată reprezentate pe scenă, sau prezentate în orice fel publicului.Nu este doar un exercițiu de neuitare ci și o amplă reverență plină de recunoștință în fața poetului nemuritor și pentru continua lui inspirație.” Răzvan Popa
Expoziția „Regina Maria la teatru”
Spectatorii sunt invitați la 2 tururi ghidate în Muzeul Teatrului Național să descopere expoziția „Regina Maria la teatru”, realizată în cadrul proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, Programul RO-Cultura (www.muzeultnb.ro). Expoziția prezintă costume de scenă și obiecte aparținând unor mari actori români, restaurate recent și expuse în noul spațiu dedicat muzeului, inaugurat pe 27 martie 2023, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Atracția principală este o rochie cu trenă care a aparținut Reginei Maria a României, iar expoziția este completată cu elemente interactive, vizuale și auditive.
Orele de începere: 12.00 și 14.00
Biletele se pot procura gratuit de la Casa de bilete și online de pe www.tnb.ro
Citește mai mult >
Micul infern a fost suspendat
13 Ianuarie 2025
Din cauza îmbolnăvirii unui actor, spectacolul Micul infern programat pentru data de 29 ianuarie 2025 a fost suspendat!
Vă puteți recupera contravaloarea biletelor cumpărate de la Casa de bilete a TNB pentru cele în format fizic sau, pentru biletele online, banii vor fi virați în contul din care a fost făcută plata!
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Citește mai mult >