Meniu

Conferințele TNB

 

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006 cu prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.

Adunate într-o colecţie de DVD-uri care-şi propune să pastreze aceste mărturii de întelepciune, cultura şi civilizaţie, 32 dintre conferinţele stagiunilor anterioare pot fi achizitionate la agenţia de bilete sau în foaierele sălilor înainte sau după spectacole. Lista titlurilor din colecție este disponibilă aici.

Ordonare

Iulian Fota: Răzbunarea istoriei. România și sfârșitul vacanței

14 Februarie 2016

Duminică, 14 februarie 2016, ora 11.00, la Sala Atelier a TNB, domnul Iulian Fota va susține conferința cu tema Răzbunarea istoriei. România și sfârșitul vacanței. Preț 16 lei. Despre conferință Conferinta este dedicată transformărilor prin care trece sistemul internațional, insistând asupra consecințelor pe care acestea le pot avea asupra României. Ideea centrală este de „sfârșit al vacanței”, teorie explicativă dezvoltată de Iulian Fota în ultimii ani. Despre Iulian Fota Iulian Fota este conferențiar universitar la Academia Națională de Informații și doctor în ştiinţe politice. Între 2009-2014, Iulian Fota a fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate națională şi șef al Departamentului de Securitate Națională din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. În trecut, a mai deţinut si alte funcţii de conducere, precum director al Colegiului Naţional de Apărare (2005-2009) sau șef al Secţiunii „Apărare” din cadrul Misiunii României la NATO, Bruxelles, Belgia (2008-2001) . Între 2004-2010, a făcut parte din grupul de experţi „Team Europe”, grup al Comisiei Europene destinat popularizării principalelor politici europene în noile state membre, iar în perioada 2007-2008 a fost membru al Balkan Task Force, grup de evaluare strategică organizat de Institutul de Studii de Securitate al UE de la Paris. Între 2006-2009, a deţinut funcţia de co-director al unui proiect de cercetare din cadrul Programului NATO „Science for Peace”. Din 2015, a fost invitat să facă parte din consiliul director al CEPA- Center for European Policy Analysis, principalul think tank american dedicat Europei Centrale. În această calitate, în 2015 a coordonat raportul unei echipe româno-americane de experți, intitulat „High Tide - Romanian Security on Europe’s Frontline”. A contribuit la mai multe lucrări colective realizate de: Institutul de studii de apărare și istorie militară, România; Academia Națională de Informații, România; Colegiul NATO de la Roma, Italia; Centrul pentru control democratic al forțelor armate, Elveția; Centrul pentru studii europene de securitate, Olanda. A publicat numeroase articole pe teme precum securitatea națională, securitatea internațională, relații internaționale, în ziarele sau revistele Foreign Policy România, Adevărul, Dilema Veche, Curentul, România Liberă, Ziua, 22, Q Magazine, Timpolis Între 1993-1997, a contribuit la înființarea și afirmarea unor organizații neguvernamentale precum Fundația EURISC, Fundația Colegiului Național de Apărare sau Centrul de Studii NATO din cadrul SNSPA. Inițiator și co-organizator al unora dintre primele seminarii și stagii de pregătire pe problematica relațiilor civil-militar, a studiilor de securitate sau a integrării euro-atlantice. Decorat cu Steaua României, în grad de Ofițer; Ordinul Coroanei, în grad de Mare Ofițer (Belgia); Ordinul Național pentru Merit, în grad de Comandor (Polonia); Marea Cruce a Ordinului Suveran de Malta.

Citește mai mult >

Nora Iuga: Domnul Beligan e de vină că am devenit poet

28 Februarie 2016

Duminică, 28 februarie 2016, ora 11.00, la Sala Atelier a TNB, poeta Nora Iuga va susține conferința intitulată Domnul Beligan e de vină că am devenit poet. „Prima mea întâlnire cu scena a fost la trei ani, când am văzut opereta Voievodul țiganilor. De atunci, nu am mai visat altceva decât să ajung pe scenă. Nu s-a putut și așa am devenit poetă.” Nora Iuga Despre Nora Iuga S-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN Club. A publicat în jur de 20 de volume de versuri, printre care: Vina nu e a mea (1968); Captivitatea cercului (1970; retrasă din librării și biblioteci, având interdicție de publicare timp de șapte ani); Opinii despre durere (1980); Inima ca un pumn de boxeur (1982, 2000); Piața cerului (1986); Dactilografa de noapte (1996, 2010); Spitalul manechinelor (1998, 2010); Autobuzul cu cocoșați (2001, 2010); Petrecere la Montrouge (2012); Câinele ud e o salcie (2013). Volume de proză și poezie traduse în străinătate: romanele Sexagenara și tânărul (în Germania, Spania, Italia, Franța, Slovenia, Bulgaria), Săpunul lui Leopold Bloom și Hai să furăm pepeni (în Bulgaria) și volumele de poezie Capricii periculoase (antologie, în Germania și Slovenia), Autobuzul cu cocoșați și Poem de octombrie (în Germania), Inima ca un pumn de boxeur (în Franța), O inimă venind pe picioroange (în Elveția). A tradus peste 30 de titluri din Friedrich Nietzsche, August Strindberg, Paul Celan, Ernst Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc.

Citește mai mult >
Arhivă
Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+