Meniu

Repertoriu curent

Beginners

de Tim Crouch

Beginners

de Tim Crouch

Traducere: Silvia Năstasie, Andrei Marinescu
Regie:
Bobi Pricop
Asistent regie:
Andreea Lucaci
Scenografie:
Nikola Toromanov
Asistent scenografie:
Gabi Albu
Muzica:
Eduard Gabia
Mișcare scenică:
Eduard Gabia
Desen:
Dan Basu
Animație:
Dan Basu
Regia tehnică:
Costy Lupșa, Cristian Paraschivescu

Data premierei: 03.03.2020

Durata: 1 h 45 min / Pauză: Nu

Bilete

50 lei

30 lei (balcon, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Beginners - Un spectacol despre granița invizibilă dintre copilărie și maturitate, despre copiii care am fost și despre adulții care vom deveni.

În absența părinților, copiii trebuie să se substituie acestora și să facă față provocărilor pe care le presupune vârsta adultă: să se accepte unii pe ceilalți, să facă față schimbărilor și chiar să salveze planeta. Printre toate aceste provocări, există însă loc și de aventură, joacă și teatru, pentru că Beginners este și o piesă despre puterea tămăduitoare a artei în fața pierderii și a suferinței.

„În Beginners, copiii sunt urmele pe care adulții le lasă să se maturizeze fără să le vegheze maturizarea. Sunt un fel de crustă peste care anii se așează și cresc, uitând parcă de unde au venit. Adulții se topesc în căutările copiilor de a-i înțelege. În absența adulților, copiii sunt spectacolul sfârșitului unei lumi și începutului alteia. Sunt creația care-și permite „să copilărească” pe terenul de joacă iluminat de întrebări dure. Pe care doar copiii își iau libertatea să le pună. Pentru că-n lumea lor e timp de confruntări radicale cu tot ce „nu se face” atunci când creștem. Atunci când trebuie să devenim adulți responsabili. Vârsta copiilor e iresponsabilitatea emancipatoare care are potențialul schimbării totale. Vârsta lor e revoluția.“ Mihaela Michailov

Un spectacol plin de fantezie și mister, de întorsături de situație și multe surprize, cu actori adulți și actori copii, o punere în scenă care ne va pune simțurile la încercare, jucându-se în același timp și cu mințile noastre.

 

Foto credit: Andrei Gîndac, Ioana Teodora Raicu, Cătălin Asanache

Joy: Ada Galeș Lucy: Raluca Aprodu
Bart: Istvan Teglas Nigel: Alexandru Potocean
Sandy: Ciprian Nicula Joy copil: Chloe Basu / Eva-Ilinca Crudu / Maria Moustache
Lucy copil: Maria Luana Colica / Erica Mihaela Tanasov Bart copil: Rareș Gheorghe / Victor Vasilescu
Nigel copil: Radu Anghelina / Ștefan Popa

„Beginners e un spectacol care îţi provoacă atenţia şi imaginaţia, care la final îţi aduce aminte ce înseamnă duioşia nefabricată şi care îţi dă o temă pentru acasă, uşor de rezolvat. Este o experienţă reconfortantă, tonică şi îţi face plăcere să îl parcurgi, atât în răstimpul în care te concentrezi să îi găseşti cheia de descifrare a convenţiei, dar mai ales atunci când te poţi bucura de o lume a copilăriei povestită frumos".

Alina Epîngeac, Amfiteatru - „Beginners” – jocul matur al copilăriei  

"Precum în principiul vaselor comunicante și în Beginners, meditația asupra vârstei glisează între maturitate și copilărie.

Sarabanda qui-pro-quo–urilor moderne (copilul e, de fapt, un câine, bebelușul este o păpușă, adulții sunt copii, iar părinții lor sunt prieteni încă din vremea studenției) și a dezvăluirilor alternează cu momentele de reflecție și de poezie, care ne oferă o stare de plăcută incertitudine și de suspans continuu.

Întregul ansamblu creat de Bobi Pricop se constituie într-un spectacol recomandat tuturor copiilor inteligenți, indiferent dacă unii dintre ei au ajuns deja adulți". 

Mădălina Dumitrache, Bel Esprit - Hotarul nestatornic – „Beginners”  

"Spectacol inteligent ca mecanism dramatic și emoționant ca temă, Beginners consolidează identitatea artistică a lui Bobi Pricop, orientată spre texte care chestionează sau răstoarnă dispozitivele spectaculare convenționale și spre o estetică mai degrabă conceptuală și funcțională decît luxuriantă vizual".

Oana Stoica, Dilema Veche - Pe podea, covrig ne facem   

"În primul rând te cucereşte amestecul fragil şi cu atât mai valoros de gravitate şi candoare, cinism şi umor. Apoi curajul de a aduce în scenă simultan actori copii şi actori adulţi, un câine care vorbeşte interpretat de un actor adult, himere, fantoma tatălui mort. Lui Bobi Pricop îi vine mănuşă acest univers creativ cu totul atipic".  

Răzvana Niţă,  Acta est fabula - Lăsaţi nesupravegheaţi, copiii pot schimba lumea  

"Din punct de vedere strict tehnic, spectacolul are două momente mari, prima parte dedicată adulților, cea de-a doua dedicată copiilor. Se regăsesc ambele „părți” într-un vis în care joaca de-a teatrul este principala formă de distracție. (...)

Beginners este un spectacol care poate fi văzut de părinți împreună cu copiii, ceea ce nu e puțin lucru, pentru că regizorul n-a gândit montarea ca fiind specifică unui teatru pentru copii. La reprezentația la care am fost eu, au fost mulți copii în sală și n-au dat semne de plictiseală, nu s-au foit și n-au pus întrebări cu voce tare, ceea ce spune multe. Din această perspectivă, cred că e interesant de mers la TNB și de văzut un spectacol în tandem – adulți și copii; Beginners e un bun început de comunicare intergenerațională". 

Nona Rapotan, BookHub - Beginners – cum să te joci de-a copilăria în viziunea lui Bobi Pricop 

”Beginners” este un joc neîncetat între copii și variantele lor adulte și invers. Nigel, Lucy, Bart și Joy se confruntă cu problemele acute ale propriilor părinți: iminența dispariției lor, viciile lor, lipsa de atenție, toate acestea percepute cu naivitatea și fabulosul imaginarului infantil.    

”Beginners” este o provocare insolită, spectatorul se află în postura de a se privi în oglindă, de a-și confrunta naivitatea, puritatea și suferința din copilărie, o situare inconfortabilă, dar roditoare și atât de actuală".

Tudor Voicu, Agenția de carte - Albinele mor și adulții dispar  

"Un joc incredibil de candid. Pe care-l reușesc în primul rând actorii. Ăștia, mari, ai Naționalului, niște tovarăși de joc și de joacă de nădejde: Raluca Aprodu (fermecătoarea balerină Lucy, mereu într-un freamăt suav de mișcare și rostire copilăroasă, plutind ca un fulg pe toată scena și fugind întruna de responsabilitate), Istvan Téglás (intrusul care încearcă să se adapteze la grup, spumosul olandez metalist Bartholomeus, ghiduș și alunecos, absolut delicios), Ada Galeș (minunat revoltata Joy, „omul cu cel mai nepotrivit nume din lume”, inteligentă și aparent rece, cu un soi de violență asumată ce răzbate de sub un interesant strat de candoare, ascunsă cu vigilență, înarmată cu un pistol îndreptat amenințător spre tâmpla lumii ăsteia greșite), Alexandru Potocean (excelent în sarcasticul și energicul Nigel, imaginatul medic de emoții și de suflete, fin observator și reparator de gesturi și comportamente reprobabile ori doar greșite ale adulților pe care-i imită și îi ironizează cu mult umor) și Ciprian Nicula (surprinzătorul și savurosul personaj Sandy, absolut minunat în monologul încântător despre ale teatrului cu care-și însoțește simpatica scenă a reamenajării spațiului de joc)".

Luciana Antofi, Blog - Pionieri în grădina jocului de-a viața și de-a moartea: „Beginners” la Naționalul bucureștean  

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo