Meniu

Repertoriu curent

Titanic vals

de Tudor Mușatescu

Titanic vals

de Tudor Mușatescu

Regie:
Dan Tudor
Ilustrație muzicală:
Dan Tudor
Muzica originală:
Dan Tudor
Decor:
Ştefan Caragiu
Costume:
Liliana Cenean
Asistent scenografie:
Alexandra Caragiu, Clara Ștefana Dumitrescu, Maria Pană
Mișcare scenică:
Florin Fieroiu
Regia tehnică:
Costi Lupșa

Data premierei: 10.04.2022

Durata: 2 h 45 min / Pauză: 15 min

Bilete

80 lei

60 lei

30 lei (cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Cea mai de succes comedie din istoria teatrului românesc, Titanic vals de Tudor Mușatescu, ‒ jucată de aproape 100 de ori în stagiunea de debut 1932-1933 pe scena Naționalului bucureștean ‒ este readusă în lumina rampei, de unul dintre cei mai inventivi regizori ai genului comic, Dan Tudor. Înzestrat, precum autorul „mușatismelor”, cu fantezie generoasă și inspirația de a transpune, cu abilitatea unui magician al hazului, spiritele de zi cu zi în situații pline de savoare, Dan Tudor reușește o montare din care nu lipsesc satira blândă și umorul de calitate.

Dar succesul e garantat doar cu o distribuție admirabilă ‒ Adela Mărculescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Alexandra Sălceanu, Afrodita Androne, Oana Constantinescu, Armand Calotă, Lari Giorgescu, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Dragoș Ionescu, Axel Moustache, Daniel Badale ‒ al cărei cap de afiș, îndrăgitul Dan Puric, revine (după o lungă așteptare a publicului) cu un veritabil recital actoricesc de virtuozitate interpretativă. În rolul modestului funcționar prins mereu între pretențiile din ce în ce mai simandicoase ale soacrei și ale nevestei, Puric creează un personaj autentic de un farmec aparte, țesut din umor și tristețe, exuberanță și duioșie. Mimând pe rând naivitatea și supunerea, blajinul Spirache coace în gând farsa pe care le-o joacă celor din familie, căci e deținătorul a două secrete capitale…

Daca vă e dor de o comedie cu dichis, în care să regăsiți atmosfera anilor interbelici pe acordurile muzicii de flașnetă, intrigile din intimitatea căminului conjugal sau din viața politică (nicicând schimbată!), Titanic vals este și azi — la 90 de ani de la premieră — alegerea potrivită pentru o seară de teatru perfectă, căci pe scena TNB se întorc, în plină formă a creativității lor, formidabilii artiști Dan Puric și Dan Tudor. Vivat comedia!

 

Foto Florin Ghioca

Spirache: Dan Puric Dacia: Amalia Ciolan
Chiriachița: Adela Mărculescu
Carmen Tănase
Sarmisegetuza: Alexandra Sălceanu
Gena: Irina Cojar Traian: Lari Giorgescu
Decebal: Ionuț Toader Petre Dinu: Axel Moustache
Gigi: Mihai Munteniţă Nercea: Armand Calotă
Procopiu: Dragoş Ionescu Doica: Afrodita Androne
Leana: Oana Constantinescu Fotograful: Daniel Badale
Flașnetarul, Vecinul: Dan Tudor Femeia cu covorul: Tatiana Oprea

„(...) ne aflăm în fața unei reușite indiscutabile. Mai întâi o reușită regizorală. Dan Tudor a recurs la o montare clasică fără să fie rigidă, în sensul că a operat unele modificări în text pentru a-l face mai actual (Traian Necșulescu, de pildă, nu-și mai cumpără cai ci o mașină de curse), fără să trădeze totuși spiritul piesei. A evitat mai ales tentația tușelor prea accentuate, așa-numitul umor gros, care ar fi alterat autenticitatea situațiilor și a personajelor printr-o ridiculizare forțată, transformând comedia în bășcălie”.

Alexandru Mamina, argumenteșifapte.ro - Reveniri la Teatrul Național din București  

„De foarte multă vreme nu am mai văzut un public cu zâmbetul pe buze şi cu râsul în suflet de la începutul unei comedii şi până la sfârşitul ei. (...) O distribuţie foarte bine aleasă de către regizorul Dan Tudor, specializat în comedie, joacă cu o frenezie nemaipomenită. Privind la rece această comedie românească fierbinte, (...) observăm că nu satira politicianismului comic este dominantă, ci demascarea caracterială a faunei de parveniţi supuşi lăcomiei nesăţiate, ahtiate după avere şi putere.

Dinu Grigorescu, Rinocerul - Hohote de râs la TNB  

„Dan Tudor a reușit un spectacol popular meritoriu, în sensul cel mai bun al cuvântului, și o comedie spumoasă care garantează o seară delectabilă”.

Alexandra Ares, Ziarul Metropolis - „Titanic Vals” la TNB. Balada oportunismului jovial  

„ (...) o necesitate pentru repertoriul cultural bucureștean. Titanic Vals ne invită la 3 ore de deconectare de la viața de zi cu zi, ore în care să ne infiltrăm în poveste, și să ne bucurăm de umorul subtil al textului. (...)  cert este că Dan Tudor a reușit să realizeze o montare de excepție, cu o distribuție închegată, bine pusă la punct și potrivită pentru rolurile interpretate, oferind publicului de toate vârstele o nouă întâlnire cu teatrul lui Tudor Mușatescu”.

Andrei Bulboacă, Optmotive.ro - Titanic (Retro) Vals  

 

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo