Meniu

Spectacole

Candele nestinse – Mărturii din închisorile comuniste

Candele nestinse – Mărturii din închisorile comuniste

Regie:
Ivona Boitan
Scenariu:
Ivona Boitan
Scenografie:
Ileana Zirra

Durata: 1 h 20 min / Pauză: Nu

Bilete

60 lei

Spectacol independent găzduit de Teatrul Național din București. Răspunderea pentru calitatea și conținutul acestui eveniment aparține exclusiv organizatorului!

 

La cererea publicului reluăm spectacolul Candele Nestinse. Mărturii din închisorile comuniste, având ca invitat pe istoricul Marius Oprea, care va pune în context istoric evenimentele surprinse în spectacol. Acest format face parte din proiectul Teatru +. Plusul este dat de istorie, matematică, religie, poezie, absolut orice domeniu poate fi adus mai aproape datorită teatrului, care astfel se transformă dintr-un scop în sine într-o punte către alte domenii, la înțelegerea cărora poate ajuta în felul său unic. Sub egida Teatru + se vor desfășura proiecte spectaculoase, ce adună laolaltă specialiști din mai multe domenii, astfel încât publicul să beneficieze de efectul sinergic al mai multor forțe. Teatru + va pune în fața publicului teme din cele mai diverse și va reuni în jurul său oameni de calitate, oameni care aduc prin ei înșiși, valoare, sens, lumină.

Spectacolul Candele nestinse ne vorbește despre fenomenul închisorilor comuniste” să nu încetăm să spunem adevărul atât timp cât îl mai putem spune”.

Spectacolul Candele nestinse – Mărturii din închisorile comuniste îşi propune să vorbească despre fenomenul închisorilor comuniste, încercând să pună în evidenţă tipologia mărturisitorilor, trăirea, jerfa, gândurile lor, să creeze emoţie şi, prin ea, să sensibilizeze sufletele spectatorilor, să trezească în fiecare dintre noi dorinţa şi interesul de a căuta, a studia şi a întelege trecutul.

Spectacolul reprezintă o noutate în abordarea acestei teme din istoria neamului nostru. Este pentru prima dată când se tratează acest subiect și din perspectiva torționarilor, nu doar a mărturisitorilor. Această abordare oferă o viziune completă, absolut autentică, asupra acelei perioade, iar din acest autentic se naște un umor negru, de bună calitate. Spectatorii cei mai în vârstă, de obicei, pleacă cu ochii în lacrimi, retrăind cu emoție amintiri din tinerețea lor. Cei de vârstă medie au emoția și poate nostalgia vremurilor copilăriei, recunoscând în recuzita piesei câteva dintre obiectele uzuale de pe vremuri și înțelegând mai bine din dialogurile personajelor multe din lucrurile rămase neînțelese la o vârstă mai fragedă. Tinerii pleacă îmbogățiți de o experiență uluitoare, uimiți că așa ceva a existat cu adevărat și refuzând să creadă că ar mai fi posibil să se repete vreodată, deși…

Una din replicile cheie ale piesei, replici probate istoric și pe care publicul o poartă pe buze la ieșire este ”Pentru nimic se dau cinci”. Piesa adună mărturii din scrierile celor care au reușit să supraviețuiască, din dosarele CNSAS, toate topite într-un fir narativ ficțional, plin de surprize și întorsături de situații.

„Vedem în această piesă jucată la modul excepțional de cei patru actori, tragicomedia unui regim absurd, consolidat prin zdrobirea vechii elite și înlocuirea acesteia cu personaje din subteranele societății. Piesa în ansamblul ei trezește mari emoții privitorului, iar finalul e unul care te face să vibrezi până în adâncul sufletului.” Ecronicar.ro

Să nu obosim să spunem adevărul, atâta timp cât îl putem spune. Va veni o vreme când mai mult îl vom trăi decât îl vom spune, acum poate mai mult îl spunem decât îl trăim..”

Producție a Asociației Culturale Zona

  Ana Calciu
Tomi Cristin
Bogdan Iacob
Valentin Paraschivu
Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo