Repertoriu curent
Caragiale altfel
Caragiale altfel
Durata: 1 h 15 min / Pauză: Nu
La începutul anului 2023, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii (15 ianuarie), Teatrul Național București vă invită la o sărbătoare Caragiale: recitalul Caragiale altfel (al actorului Niculae Urs), susținut în luna nașterii celui mai mare dramaturg român, la teatrul care-i poartă numele. Un one-man show inedit în care Caragiale nu este prezent pe scenă numai în calitate de autor, ci și în calitate de personaj al propriilor scrieri. Niculae Urs a ales fragmente din articolele şi corespondenţa lui Caragiale pentru a pune în lumină trăsătura cea mai puternică a personalității scriitorului: înțelegerea vieții ca un spectacol perpetuu, creat, regizat și jucat de el însuși. Un recital care prezintă imaginea lui Caragiale ca om-spectacol.
Niculae Urs a impresionat cu dramatizări după Cehov – „Măscăriciul” (jucând alături de Horaţiu Mălăele, la Teatrul Bulandra) şi „Momâia” (recital susţinut la Teatrul Nottara, dar şi pe alte scene).
„Caragiale altfel” va avea loc la Sala Media, de la ora 15.00.
Un spectacol realizat în cadrul Programului tnb.edu.
Cumpără bilete
*Prin accesarea butonului „Cumpără bilete” sunteți redirecționați pe website-ul www.bilet.ro care va facilita achiziționarea biletelor dumneavoastră.
La costul biletului indicat de către TNB se adaugă o taxă suplimentară de 4,90% / bilet, care reprezintă costurile procesării și emiterii biletelor de către platforma www.bilet.ro. Notificarea taxei suplimentare se afișează de îndată ce accesați, pentru a cumpăra bilete online, site-ul www.bilet.ro, care emite, la cerere, factură fiscală pentru aceasta.
Sala Media | 19:00 | Cumpără bilete |
Sala Media | 19:00 | Cumpără bilete |
Sala Media | 19:00 | Cumpără bilete |
One-Man-Show: | Niculae Urs |
"Subscriu întru totul dragostea autorului pentru limba română şi mesajele lui directe şi indirecte adresate poporului român şi care au fost foarte bine agreate de publicul care a umplut Sala Media, dar mesajele trec şi păcatele rămân, din păcate. Scenariul a fost elaborat cu migală literară din scrierile lui Caragiale, şi din cele politice, şi din amintiri, şi a fost sistematizat pentru durata unui spectacol uşor digerabil, cu trei spaţii de joc, în formula clasică deja asimilată de generaţii, de urmaşii - urmaşilor lui Nenea Iancu. Adeziunea publică a fost completă şi am observat prezenţa în sală a trei generaţii.
Un adevărat maestru al comediei, interpretul a navigat caragialian pe teritoriile bine cunoscute, cu excepţia unor momente redate mai puţin acustic, dar replicile de haz au ajuns la destinatar.
Formula etalării unor scrieri mai mult sau mai puţin de circulaţie ale satiricilor români trebuie continuată de prima noastră scenă fără niciun fel de rezerve şi cu succes absolut sigur! Cred că un recital Tudor Muşatescu, cu frumoasele şi faimoasele lui Muşatisme, ar putea fi un proiect de mare rezonanţă şi o probă de măiestrie interpretativă. Nu cred că umorul românesc se opreşte la Tanţa şi Costel şi nici la acest nivel de satirizare faţă de rezervorul comic al autorilor contemporani peste care se trece cu multă uşurinţă de multe instituţii culturale. De fapt, avem ceea ce ne dorim, dar putem face mult peste ce se întâmplă!"
Dinu Grigorescu, revista Rinocerul nr.2/2023