Meniu

Repertoriu curent

Class

de Iseult Golden și David Horan

Traducere: Andrei Marinescu

Class

de Iseult Golden și David Horan

Traducere: Andrei Marinescu
Regie:
Felix Alexa
Ilustrație muzicală:
Felix Alexa
Scenografie:
Andrada Chiriac
Regia tehnică:
Theodor Radu

Data premierei: 12.04.2019

Durata: 1 h 40 min / Pauză: Nu

Program
26 ian 2025 19:00
Bilete

50 lei

30 lei

Spectacol nerecomandat persoanelor cu vârsta sub 10 ani (violență fizică și de limbaj)

Fiul de nouă ani al lui Brian și al Donnei are probleme. Cel puțin așa susține profesorul lui. Care mai spune că ar trebui să îl vadă un psiholog. Dar lui Brian și Donnei – care s-au despărțit de curând – nu le-a plăcut niciodată școala, nu le-au plăcut niciodată profesorii. O confruntare explozivă între părinți, profesor, elevi, deopotrivă amuzantă și tensionată, Class este o piesă multi-premiată despre dificultățile de învățare: în școală, în viață, oriunde.

Scrisă într-un stil cinematografic, cu scene non-lineare, interconectate, Class este un text în care aparenta simplitate a dialogurilor și acțiunilor contrabalansează nesfârșitele profunzimi și complexitățile aflate dincolo de suprafața cuvintelor. O piesă ca un instantaneu veridic al societății secolulului XXI, văzută cu umor și dramatism, un studiu amplu asupra familiei și sistemului de învățământ.

Irlandezii Iseult Golden și David Horan sunt doi oameni de teatru care, de peste zece ani, scriu și montează în colaborare piese originale și adaptări după piese clasice.

Jucată acum în premieră în România, în regia lui Felix Alexa, Class a obținut marele premiu la Fringe Festival din Edinburgh în 2018 precum și premiul pentru Cea mai bună piesă de teatru a anului 2018, decernat de Writers Guild of Ireland.

*

„Class este în același timp o piesă socială,  dar și extrem de umană, intimă, delicată și violentă prin semnificația ei.

O imagine plină de umor și sensibilitate a relațiilor sociale, de școală, de cuplu.

Într-o societate românească profund bulversată, inclusiv în sistemul de învățământ, acest spectacol este un semnal de alarmă necesar, dar și o formă de a ne exorciza frustrările și neputințele proprii.

O modalitate de a privi direct și curajos, în față, propria noastră fragilitate, de care uneori ne e foarte frică.

Spectacolul meu propune, cu umor și tandrețe, un fel de a vindeca această frică de noi înșine.” Felix Alexa

 

Foto Florin Ghioca 

Parteneri:      logo matcha       logo felix 

 

 

Cumpără bilete

*Prin accesarea butonului „Cumpără bilete” sunteți redirecționați pe website-ul www.bilet.ro care va facilita achiziționarea biletelor dumneavoastră.

La costul biletului indicat de către TNB se adaugă o taxă suplimentară de 4,90% / bilet, care reprezintă costurile procesării și emiterii biletelor de către platforma www.bilet.ro. Notificarea taxei suplimentare se afișează de îndată ce accesați, pentru a cumpăra bilete online, site-ul www.bilet.ro, care emite, la cerere, factură fiscală pentru aceasta.

duminică
26
01
2025
Sala Atelier 19:00 Vândut
Ray McCafferty: Richard Bovnoczki Brian Costello: Gavril Pătru
Donna Costello: Alexandra Sălceanu Jayden Costello: Ciprian Nicula
Kaylie: Sandra Ducuță

Class devoalează solitudinea – a elevilor, împiedicaţi de emoţie, a părinţilor, adesea neputincioşi, a profesorilor, mereu epuizaţi. În afara acelor pereți viu decorați domnesc legile aspre, făcute de „cei puternici”, care nu pătrund niciodată în interiorul acelui spaţiu. Directorul de scenă nu pică în plasa sentimentalismului şi nu exploatează coarda sensibilităţii, lăsând la vedere cruda realitate. Spectacolele de acest fel ar putea deveni un vector de reflecţie pentru toţi spectatorii”.

Mădălina Dumitrache, Bel Esprit - Educația, o povară ? – „Class”  

“Este un spectacol de înaltă clasă, de teatru adevărat sincer, fără așa zise efecte “moderne” metaforice și lasă publicul adeseori cu respirația tăiată, după ce s-a amuzat privind secvențe anterioare din acțiune.

“Class” este un spectacol tulburător, cu o tematică actuală, tratată emoționant de regizorul Felix Alexa, fără trimiteri ostentative la realitatea dezorientată a societății noastre”.

Ileana Lucaciu, Spectator – Impresionante secvențe desprinse din… școala vieții  

“…un spectacol eveniment.

Un asemenea tulburător spectacol-oglindă a familiei, şcolii, a mediului social, nu putea fi unul de neuitat doar cu un text deosebit şi o super regie. Au contribuit şi cinci actori minunaţi.

Class, un spectacol remarcabil, continuat în mintea spectatorilor, dramatic, şi după plecarea acasă”.

Mircea M. Ionescu, Taifasuri, 25 aprilie 2019  

“Cert este că din toată această degringoladă nimeni nu iese câștigător, ci avem doar perdanți. Părinții nu mai vor să fie părinți, dar par că se pricep la educația formală și se trezesc că dau sfaturi sau rețete, profesorii sunt din ce în ce mai timorați și/sau copleșiți de avalanșa de probleme cărora trebuie să le găsească răspuns într-un timp cât mai scurt posibil, copiii au din ce în ce mai multe probleme de adaptare și/sau învățare, ceea ce le complică foarte mult existența, iar relaționarea acestora cu tot ce înseamnă mediu extern devine imposibilă. Școala devine un câmp social în care actanții par într-o eternă căutare de rol și în care conflictul devine singura relație socială posibilă, până în momentul în care cel puțin una dintre părțile angrenate pierde iremediabil (funcție, autoritate, încredere etc.)”.

Nona Rapotan, BookHub - Class – dificultățile de învățare sunt și ale adulților  

“Spectacolul montat de Felix Alexa este o felie de viaţă povestită cu salturi temporale, atât cât să fie interesantă şi să păstreze un suspans plauzibil.

Actorii îşi asumă foarte sincer trăsăturile comune ale acestor personaje şi le transformă în exponenţi ai unor geniuri.

„Class” este un spectacol curat, care spune cuminte o poveste pe care cumva o ştim deja, despre frici, ratare, probleme de familie şi relaţii disfuncţionale cu instituţiile care ar trebui să ne ajute”.

Alina Epîngeac, Yorick - „Class” – şcoală pentru părinţi şi profesori, corigenţi  

“Descins din tradiţia, deloc apusă sau prăfuită, a "tinerilor furioşi" englezi din anii '60 ai secolului trecut, teatrul aruncat oamenilor de către irlandezii Iseult Golden şi David Horan vine să zgâlţâie şi să urle, doar spunând lucrurilor pe nume. Ce uşor pare... şi ce greu este, în realitate!

Prin traducerea dinamică şi expresivă a lui Andrei Marinescu, el îşi găseşte, prin contribuţia regizorului Felix Alexa, o echipă actoricească omogenă, convingătoare şi emoţionată, care împlineşte admirabil scriitura.

(…) Sandra Ducuţă, ea face din Kaylie adevărata şi singura rază de lumină a acestei poveşti, totuşi, îngrozitoare. Cu un firesc şi o prospeţime venite parcă de undeva, din altă lume (cea de la care mai putem spera la puţină puritate), fetiţa asta frumoasă şi deşteaptă dă un veritabil recital interpretativ, de parcă s-ar afla de când lumea acolo, pe scena Naţionalului”.

Bogdan Burileanu, Liternet - Tot tineri, dar şi mai furioşi - Class  

“Cea mai bună piesă irlandeză a anului 2018, „Class” de Iseult Golden și David Horan, se bucură de o montare de clasă la Teatrul Național din București, grație regizorului Felix Alexa și unei echipe de actori care intră irezistibil în rol.

Dincolo de aparenta simplitate a dialogurilor și a desfășurării acțiunii – cu o succesiune inteligentă a scenelor și un montaj funciarmente cinematografic – „Class” e un test. La care publicul nu trebuie să dea răspunsuri, ci să formuleze întrebări, după ce pleacă de la teatru. Aici e, cred, și marea provocare a experimentatului Felix Alexa”.

Horia Ghibuţiu, Blog de Ziarist - „Class” la TNB: cu școala nu-i de joacă     

“o poveste emoționantă despre eșecul în educație. Al sistemului de învățământ în ansamblu (din Irlanda, din România ori din oricare alt colț al lumii), care se urnește greu și nu reușește să se adapteze schimbărilor sociale și nevoilor individuale de învățare ale elevilor.

Un decupaj cinematografic al unor felii de viață anume intercalate în text și într-un spectacol care le încheagă cu succes, construind coerența și forța poveștii cărămidă cu cărămidă, pentru a ne arăta cum anume se va dărâma zidul căruia i se desenează deja crăpăturile.  Un amestec ciudat de umor, candoare și dramatism, cu final tragic pentru toate părțile implicate. Sau cum anume arată răul ridicat pe cele mai bune intenții”.

Luciana Antofi, Blog - Lecția despre fiasco în educație: „Class” cu profesorul Felix Alexa la Național  

“Problemele legate de dependență, de neglijență și de familiile destrămate se strecoară treptat în sala de clasă. Se ciocnesc prejudecăți, neputințe și furie. Vulnerabilitatea emoțională își face și ea locul în acest context social pe care regizorul Felix Alexa a ales să îl exploreze. Cei doi copii cu ”diferențe de învățare” sunt interpretați de Ciprian Nicula și Sandra Ducuță. Interpretarea lor este atât de reală încât este imposibil să nu te gândești măcar pentru o clipă la ceea ce ascunde sufletul unor astfel de copii. Întregul spectacol naște întrebări și provocări pentru spectator”.

Simona Ioniţă, Agenţia de carte - ”Class” sau despre cum să privim în noi înșine  

"În Class se remarcă toţi actorii. Este vorba de Richard Bovnoczki, Gavril Pătru, Alexandra Sălceanu, Ciprian Nicula şi Sandra Ducuţă. Sub excelenta baghetă a regizorului Felix Alexa.

Excelentă producţia Class a Teatrului Naţional din Bucureşti, în ideea că, acum în secolul XXI, interesează mai mult spectatorii un text atât de actual, de real şi de pus pe gânduri decât Livada sau Pescăruşul. Părere personală, normal". 

Denis Dinulescu, Călimara cu cerneală - Class, premieră TNB 

"în spectacolul montat de Felix Alexa există trei calități marcante: este o piesă actuală, este cumplit de aproape de noi și vedem o montare excepțională. Acestea reprezintă și punctele de susținere ale reușitului spectacol din toate punctele de vedere, prin simplitatea izbitoare și complexitatea dezvăluită printre rânduri".

Georgiana Ene, Ziarul Metropolis - Class, o meditație cu mai multe teme 

"montarea de la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti va face săli pline şi sunt convins că va rămâne pe afiş o lungă perioadă, datorită regiei, scenografiei şi actorilor care reuşesc să transforme un text nu foarte strălucit într-o experienţă emoţională şi socială marcantă".

Tudor Sicomaş, Revista Teatrală Radio - Când şcoala te distruge  

 

***

Dramaturgii examinează conceptul referitor la apartenența de clasă și rolul clasei sociale în determinarea modului în care copiii își dezvoltă potențialul atât în școală, cât și ca adulți. Scriitorii susțin că educația pe care am primit-o din copilărie are rădăcini atât de adânci încât ne afectează interacțiunea cu cei din jur și modul în care reacționăm față de oameni. Contrastul dintre profesorul din clasa de mijloc și părinții din clasa muncitoare este subliniat în mod repetat și nu numai la nivel de limbaj. Piesa are umor, dar ridică serioase probleme educaționale și sociale, inclusiv pe cea a resurselor alocate nevoilor de învățare ale fiecărui individ, precum și dificultatea rezolvării disparităților educaționale și economice.

Nomoreworkhors

O piesă care lovește într-o instituție exclusivistă: școala ca microcosmos al ordinii clasei de mijloc.

WhatsOnStage

O tragedie pasionantă a secolului XXI… un instantaneu extrem de credibil, văzut cu umor și dramatism, al culturii occidentale în care, pentru anumiți oameni, diferențele de gen, clasă și putere pot stârni un mix extrem de toxic de mânie, resentimente și disperare.

Scotsman

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo