Meniu

Repertoriu curent

Evadarea tăcută

de Lena Constante

Evadarea tăcută

de Lena Constante

Dramatizare:
Oana Pellea
Regie:
Oana Pellea
Scenografie:
Vladimir Turturica
Light design:
Ștefan Dumitra
Regia tehnică:
Andi Tuinea

Data premierei: 18.11.2023

Durata: 1 h 15 min / Pauză: Nu

Program
29 nov 2024 19:00
19 dec 2024 19:00
Bilete

50 lei

30 lei

O viață. O carte. O dramatizare...

Nu poți printr-o dramatizare să „joci viața” unui Om! Mi se pare indecent. De aceea, spectacolul „Evadarea tăcută” mi-l doresc o mărturisire și nu un spectacol de teatru. Scopul meu nu este performanța actoricească, ci o experiență umană împărtășită cu dumneavoastră! Îmi doresc ca textul și experiența unui fenomen uman pe numele de Lena Constante să ajungă la spectatori.

Pentru mine este o datorie de onoare să fac cunoscută publicului această Lecție de viață: Cum poți evada din iadul trăit plonjând în raiul din tine!

Vă invit la o mărturisire.

Cea mai mare dezamăgire pentru mine ar fi: „ați jucat bine”.

Nu vreau să „joc”.

Nu vreau să fiu actriță în acest spectacol.

Vreau doar să vă împărtășesc cu smerenie experiența acestui excepțional Spirit. Atât.

Oana Pellea

 

Spectacol realizat cu sprijinul Băncii Transilvania   banca-transilvania1 

 

Foto credit Florin Ghioca

Cumpără bilete

*Prin accesarea butonului „Cumpără bilete” sunteți redirecționați pe website-ul www.bilet.ro care va facilita achiziționarea biletelor dumneavoastră.

La costul biletului indicat de către TNB se adaugă o taxă suplimentară de 4,90% / bilet, care reprezintă costurile procesării și emiterii biletelor de către platforma www.bilet.ro. Notificarea taxei suplimentare se afișează de îndată ce accesați, pentru a cumpăra bilete online, site-ul www.bilet.ro, care emite, la cerere, factură fiscală pentru aceasta.

vineri
29
11
2024
Sala Atelier 19:00 Vândut
joi
19
12
2024
Sala Atelier 19:00 Cumpără bilete
one-woman-show: Oana Pellea

„Un monolog cât un spectacol dintr-un spectacol cât o viață. Al unei femei incredibil de puternică, închisă la doar 40 de ani și privată de libertate mai bine de un deceniu, înfruntând cu demnitate condamnarea în urma unor acuzații neformulate ce vor fi dovedite în cele din urmă și nefondate, strânse ca într-un corset în trupul ce încă mai poartă amintirea durerilor lor. Pe care Oana Pellea l-a tras afară din paginile așternute de Lena Constante după acești incredibili ani de singurătate și i-a oferit o întrupare tulburătoare într-un confesional teatral ce te lasă cu răsuflarea tăiată.”

Luciana Antofi, Blog - Oana Pellea în celula tetragon:  „Evadarea tăcută” a Lenei Constante. La Național.   

În ambele ipostaze, de regizoare aflată la debut și de actriță consacrată în teatrul românesc, Oana Pellea a atins un vârf cu Evadarea tăcută. Actrița a jucat de-a dreptul extraordinar. (...) Rolul de grație actoricească a fost acela de a ieși cu totul din personalitatea proprie și a se "muta" în conturul fizic, intelectual și spiritual al eroinei Lena Constante. Rareori se vede o asemenea lecție de umilitate, fiindcă tendința actorilor este de a-și grefa datele personale pe structura personajelor interpretate, de a-i "poseda" cumva și a-i asimila prin jocul propriu. Or, la Oana Pellea s-a văzut tocmai această efasare a eului, un continuu efort de "topire" a propriilor caracteristici și particularități, pentru ca experiența-limită a Lenei Constante să nu fie obturată sau bruiată de elemente și aspecte exterioare ei. Rolul memorabil al Oanei Pellea a fost - și încă într-un spectacol pe formula "one woman show"! - acela de a ne face să uităm că în fața noastră, singură pe scenă, este Oana Pellea.”

Daniel Cristea-Enache, Liternet.ro - De la opera de sertar la scena deschisă - Evadarea tăcută    

„Oana Pellea mărturisește, nu povestește, se transformă în Lena Constante, devine vocea acesteia, fără să lase celor din sală timp să judece diferențele dintre cele două. Dreaptă în scaun, neclintită, Oana Pellea dă viață Lenei Constante folosindu-se de o mimică facială mai mult decât expresivă și de mișcările bruște ale capului. Libertatea personală total anulată a Lenei Constante capătă sens prin acest joc minimalist, prin această construcție minuțioasă, detailistă a fiecărui moment în parte. În jurul ei sunt acele microfoane care dau senzația unei conferințe de presă, dar care în realitate construiesc zidurile tăcerii și limitează la maxim mișcările Lenei, devin corsetul care strânge până la sufocare.”

Nona Rapotan, Bookhub - Evadările (ne)tăcute ale Lenei Constante la TNB     

„Este extrem de lăudabil gestul artistei Oana Pellea. Într-o vreme când mai toate teatrele pun în scenă spectacole care n-au nimic din realitatea românească, prin gestul ei, Oana Pellea ne reamintește și ne dezvăluie suferinţele unor oameni care au avut tăria de a înfrunta cu mult curaj opresiunea morală a anchetorilor comuniști.”

Candid Stoica, Viata medicală - Mărturii terifiante la TNB    

„Oana Pellea optează nu doar pentru un scenariu de sinteză, dar și pentru un tip de adresare care să evite pe cât posibil pateticul, în încercarea de a explica fluent „cum trăind în iad îți poți descoperi și alege raiul din tine”. Poate pentru că aceia pentru care se intermediază mărturia să evite infernizarea. „Închisoarea este o experiență colosală. Dacă apuci să supraviețuiești. Dacă scapi cu sufletul neotrăvit.”, spune Lena Constante prin vocea Oanei Pellea, voce de o teribilă plenitudine a emoției.”

Doru Mareș, Artitudini.ro - Două povești despre vremuri (ticăloșite) care-au fost (și dau semn c-or să mai fie)     

 

Spectacolul “Evadarea tăcută”, regizat și interpretat de actrița Oana Pellea a fost prezentat la Luxemburg, Théâtre des Capucins, în septembrie 2024.

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo