Film
Film documentar “1989. Jurnalul unei Revoluții”
Producție Teatrul Național “I. L. Caragiale” București
Regia: Carmen Lidia Vidu
Cu: Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale, Florentina Țilea, Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea
Multimedia: Cristina Baciu
Foto - Video Operator Dronă: Florin Boicescu
Operator imagine: Marius Donici
Fotografie: Vlad Lăzărescu
Decembrie 2020
Una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări și să antreneze la dialog.
Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la Revoluție fie că a trăit-o fie că nu.
Cele mai multe informații pe care populația le-a asimilat și le repetă sunt "cele oficiale" , uneori uitându-și istoria personală. Filmul documentar ”1989. Jurnalul unei Revoluții” își propune să pună alături cele două tipuri de imagini (oficiale și private) pentru a contura o imagine mai nuanțată asupra Revoluției din 1989.
Documentarul este un hibrid cultural adaptat contextului social, realizat din elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană. Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale și Florentina Țilea, veți putea urmări și interviuri despre Securitate, Procesul Ceaușeștilor, Revoluție, Teroriști realizate cu Germina Nagâț, Lavinia Betea, Dan Voinea, Dennis Deletant și Andrei Ursu.
Foto credit: Vlad Lăzărescu și Florin Boicescu ( dronă ) + snapshots
Cronici
“Despre lucruri simple, emoționante. Atuul principal mi se pare a fi firescul mărturiei. Poate și pentru faptul că în acest decembrie cu totul altfel avem nevoie mai mult ca altădată, poate cam tot la fel cum am avut nevoie și în decembrie 1989, de firesc și de omenie.”
Mircea Morariu, Contributors – Decembrie 1989, firescul mărturiei
“„1989. Jurnalul unei Revoluții” e o proiecție care captivează prin naturalețe, mărturiile surprinse arată o nouă atitudine asupra unui eveniment care, cu ceva timp în urmă, încă era abordat cu încrâncenare. Producția este încheiată de însăși regizoarea Carmen Lidia Vidu: „Negând revoluția e ca și cum ai tăia încrederea unui popor în el însuși.””
Tudor Voicu, Agenția de carte – A fost Revoluție
“Faţă în faţă cu destinele lor paralele, actorii, ca oameni, cercetătorii sau istoricii, reprezentanţii unei poziţii mai obiective, ai istoriei oficiale, scrisă în documente, dau seama împreună de ceea ce cu toţii cunoaştem într-o formă sau alta ca fiind Revoluţia din 1989. Formula aleasă de Carmen Lidia Vidu, alternând mărturii oficiale şi subiective, fără să-şi propună o istorie de manual, non-interogativă, lămurind anumite chestiuni prin intermediul interviurilor, fără să intervină ea însăşi în demersul documentar, totuşi destul de blândă ca tonalitate, este una sub semnul posibilului şi care lasă foarte mult loc viitorului.”
Dana Tabrea, Ziarul de Iași – Un film după un spectacol de teatru
“Impresiile mele? Mi-a plăcut foarte mult, m-a pus pe gânduri, mi-a lămurit unele lucruri. Partea tehnică, vizual, auditiv, scenariu, jocurile, surprizele, plăcerile, bucuriile, momentele de tristețe, regret, oftat – toate au fost bine îmbinate. Recomand.”
Olivian Breda, Blog – Film documentar (mărturisire) – Jurnal de România.1989
“De la teatru la film, cu Carmen Lidia Vidu, regizor-pionier al multimedia românești : Actorii au devenit documente ale Revoluției. Ei sunt cultura vie a României”
Blog TNB: Carmen Lidia Vidu în dialog cu Olivia Chirvasiu
“Filmul se adresează indirect generațiilor tinere, născute în preajma și după anul 1989, privind participarea lor la istorie, la nașterea spiritului civic în deceniile care au urmat, la asumarea unei atitudini critice oneste față de propria istorie. Nu cred că e întâmplător faptul că acest film apare după mișcările de protest din ultimii ani și e semnat de Carmen Lidia Vidu, o artistă afirmată prin teatrul documentar (vezi seria Jurnalelor de România) interesată de reflectarea în teatru a relației actorilor cu locul în care trăiesc, de felul în care destinul lor este forjat prin implicarea în comunitate, în societate, în istorie.”
Oana Cristea Grigorescu, scena.ro – Confruntarea martorilor istoriei în teatru