Meniu

Spectacole

Indispensabilii

de Carl Sternheim

Indispensabilii

de Carl Sternheim

Regie:
Alex Mihail
Scenografie:
Vladimir Turturică, Iza Tărțan

Data premierei: 26.01.2015

Durata: 1 h 40 min / Pauză: Nu

Bilete

40 lei; 20 lei (ultimul rând)

Spectacol independent găzduit de TNB !

O comedie savuroasă al cărei personaj principal este o pereche năstrușnică de... indispensabili! 

Într-o societate rigidă și conformistă, în timpul paradei Regelui printr-un mic orășel din Germania începutului de secol XX, din cauze inexplicabile, unei tinere soții respectabile îi cad indispensabilii în văzul tuturor. Consecințele acestui incident sunt transformatoare pentru tânara Louise, incitante pentru cei din jurul ei și încântătoare pentru spectatori.

Distribuția este formată din șapte tineri actori ce joacă împreună de peste șapte ani de zile în cadrul trupei de comedie improvizată "Improvisneyland".

Un proiect produs de Fundația Ileana Mustatza și Asociatia Tam-Tam în parteneriat cu Casa de Cultură "Friedrich Schiller" și găzduit de Teatrul Național București. Proiect susținut de comunitatea fanilor trupei "Improvisneyland".

Louise Maske: Rozana Radu Theo Maske: Radu Ciobănașu
Franklin Versati: Pavel Bârsan Benjamin Cohen: Axel Moustache
Gertrude Deuter: Andreea Samson
Monica Anastase
Klinglehoff von Hoff: Mădălin Mandin

"Interpreții reușesc să închege o echipă perfectă. Fiecare actor interacționează în armonie cu ceilalți în economia spectacolului și efectul obținut este plin de savoare. Sunt momente de commedia dell’arte – în special cele aparținând lui Pavel Bârsan (Versati) – baletând elegant și persuasiv în jurul Louisei, sunt momente de umor subtil și romantism gotic în interpretarea lui Axel Moustache (Herr Cohen), amândoi dovedind calități artistice duse uneori până la evoluții de-a dreptul acrobatice pe scândurile scenei. (...) Sunt momente superbe realizate de Rozana Radu (Louise), care împletește inocenta pasivă, supusă și decolorată cu o de-a dreptul perversitate – lăcomie – pasiune sexuală. Sunt momente în care Monica Anastase (Gertrude), pare cu adevărat șarpele momindu-și victima către mărul interzis – și o face atât de subtil, încât nu putem să nu fim de acord cu ea. Mădălin Mandin – cu ciudatul său Klinglehoff, cu valizele, servieta și căciula sa rusească, pare a fi (ceea ce probabil nu este), un spion la datorie, profitând de situație!

Trebuie să vă spun că toată această echipă este perfect rodată în cadrul Improvisneyland.

(...) Și am ajuns și la Radu Ciobănașu! Ține în spate rolul lui Theo și o face cu conștiința solidă a măștii unui “neamț” pe nume Maske (...) Vă sfătuiesc să urmăriți în presă anunțurile acestui spectacol și să mergeți să îl vedeți. Merită! Mergeți pe mâna mea!"

Delia Marc, Filme Cărţi - Piesa de teatru Indispensabilii       

"O comedie foarte savuroasă, pe înţelesul oricui, indiferent de vârstă, educaţie sau cultură, un exerciţiu hilar de satiră neconvenţională care vizează ridiculizarea clasei de mijloc a Germaniei începutului de secol XX. (...) Spectacolul Indispensabilii merită văzut, aşadar, pentru dedicarea actorilor, pentru anumite replici foarte spumoase, pentru că se râde, şi se râde mult. Şi, cine nu are nevoie să râdă într-o societate modernă, care, deşi fără urme de rigiditate, rămâne una în care, de multe ori, uităm să mai zâmbim?"

Ileana Andrei, Ileana Andrei Blog - Indispensabilii, provocarea de a râde mult    

"O comedie jucată frumos, în 100 de minute de construit, fără efort (...) Consecințele sunt interpretate cu umor, personajele sunt bine construite, jocul este relaxant. Așteptați-vă la o satiră socială, un tablou al mediocrității, diferențelor, al aspirațiilor pierdute care transformă spațiile în colivii și oamenii în păsările care le locuiesc."

Carmen Rusu, Amintiri fără timbru Blog – Indispensabilii    

"Axel Moustache în rolul „Benjamin Cohen”: evreul obligat să-şi ascundă permanent originea, marcat de toate stereotipurile, dar – cel puţin în acest text – fără răutate, fără acele aluzii care prevestesc declanşarea unei nebunii antisemite.

Axel Moustache reuşeşte să fie fragil, să fie naiv, să fie visător, reuşeşte să fie Benjamin Cohen, frizer. Îţi vine să îl strângi în braţe şi să îi zici să lase timpul să treacă, fiindcă până la urmă va fi totul bine.

Benjamin Cohen e un personaj pe care îl iei cu tine acasă, după ce pleci de la teatru, îl vezi la garderobă şi mai târziu în tramvai, îl vezi poate chiar aşezându-se cu tine la cină, în bucătăria personală. Te urmăreşte, fără să fie agresiv. Te urmăreşte pentru că e adevărat. Nu e puţin ce reuşeşte, aşadar, acest domn Axel Moustache".

Andrei Crăciun, Ziarul Metropolis - „Indispensabilii“. Verdict: comedie!  

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo