Repertoriu curent
Nebun din dragoste
de Sam Shepard
Nebun din dragoste
de Sam Shepard
Data premierei: 11.10.2013
Durata: 1 h 30 min / Pauză: Nu
50 lei
30 lei
Dramă
O piesă a unuia dintre cei mai cunoscuți dramaturgi contemporani, un artist revoltat și nonconformist, celebru nu numai în lumea teatrului, dar și în industria de film de la Hollywood.
Un thriller intens, cu răsturnări de situații și personaje captive propriilor amintiri și obsesii. Un spectacol în care pericolul este iminent, iar minciuna devine convenție și unică șansă pentru o iubire, poate mai puțin vinovată. Eddie și May sunt doi tineri obligați de propriul trecut să-și trăiască pasiunea în furie și nesiguranță.
„O poveste despre iubiri vinovate și secrete tragice de familie, despre trecutul care se transformă într-un demon ce naște în protagoniști un puternic conflict interior care devine sursă a violenței si iraționalității pasiunilor și acțiunilor lor. Un spectacol provocator despre dragoste și demonii ei, dar și despre diferența uneori periculoasă, alteori salvatoare dintre realitatea individuală, subiectivă și realitatea brută a faptului întâmplat." Claudiu Goga
Foto cu Raluca Aprodu: Florin Ghioca
Foto cu Diana Cavallioti: Bogdan Spătaru
Eddie: | Gavril Pătru | May: |
Diana Cavallioti Raluca Aprodu |
Bătrânul: | Mihai Călin | Martin: | Ioan Andrei Ionescu |
Figurație: | Camelia Moise |
"Regizorul a exploatat mai mult latura realistă a piesei demonstrând că pasiunile și iubirile vinovate devin acei demoni care sunt motorul violenței și-al iraționalității;
Întreg spectacolul are o fluenţă, o normalitate asigurată de o atentă dirijare a distribuţiei şi a celorlalte elemente ce ţin de spaţiul scenic, iar faptul că relațiile prezentate s-au consumat la voltaje înalte demonstrează că dragostea transcende totul.
Deşi strigă în pustiul unei provincii americane, Nebun din dragoste – o poveste ca un western contemporan – adună tot mai mulţi spectatori decişi să întâlnească emoţie vie, izvorâtă (doar) din dragoste".
Mădălina Dumitrache, Web Cultura - Dragostea, ca un câmp de luptă fără învingători
"o tragedie pe care v-o recomand cu mâna pe inimă: „Nebun din dragoste”, de la TNB, e o piesă tulburătoare, gravă, greu de jucat, doar în aparență facil de pus în scenă, dar convingătoare. În tot cazul, o reușită".
Horia Ghibuțiu, Blog de Ziarist - O tragedie americană, „Nebun din dragoste” la TNB
„...un spectacol de actori, bine mişcat şi plasat cu inspiraţie în punctele-cheie ale dramei, configurând emoţionalul din aspecte de atmosferă americană a vieţii, cu violenţe, empatii şi atitudini.
(...) Nebun din dragoste de Sam Shepard, de la Naţionalul bucureştean, este un spectacol pentru vârstele majore, oferind publicului o seară de neuitat, iar celui din provincie îi poate motiva o călătorie până la Bucureşti, spre a-l viziona”.
Nicolae Havriliuc, Teatrul azi, 7-8-9- 2014 - Doar trăirile contează
„E greu să-i reproșezi ceva lui Gavril Pătru, al cărui Eddie rămâne ambiguu, inclasabil, misterios, macho uneori, tandru alteori, cu treceri bruște de la violență primitivă la ironie mordantă.
„Bătrânul" lui Mihai Călin e dominant ironic și încearcă să unească vârstele pe care le-ar putea avea: alternează atitudini specifice anilor săi de maturitate în plină forță cu cele specifice unui înțelept cu adevărat bătrân. Mihai Călin joacă foarte economic, e multă vreme nemișcat și folosește cel mai mult vocea (o performanță de același tip face, remarcabil, în No man’s land).
L-am lăsat la urmă pe Martin. Personajul acesta, excelent scris de Shepard și minunat jucat de Ioan Andrei Ionescu, deși secundar, devine piatra unghiulară a spectacolului. Martin cel placid, a cărui candoare e vecină cu prostia (are ceva din Harold Mitchell din Un tramvai numit dorință, cel dinainte de trezirea la realitate) e oglinda în care Eddie și May apar deformați, cu suflete chircite. Pe de altă parte, apariția lui e variația necesară, ruperea de ritm care relansează spectacolul. Ioan Andrei Ionescu conferă personajului său o sensibilitate și o fragilitate neobișnuite, care contrastează puternic fizicul solid al actorului. Actorul își stăpânește perfect intonațiile, gesturile, mișcările, expresiile (e greu de uitat privirea lui pierdută, aerul de adâncă neînțelegere a complicațiilor iraționale ale celor doi frați) – o adevărată performanță.
Liviu Ornea, Observator Cultural - Nebun din dragoste
„De ce să nu ratezi Nebun din dragoste? Pentru că te-ai aflat măcar o dată într-unul din rolurile desfășurate pe scenă. Pentru că povestea ta va părea pentru 90 de minute infinit mai simplă. Pentru că vei pleca spre casă cu gândul să revii la spectacol, doar pentru a-l urmări pe bătrân, mai exact pentru a-l stalkeri pe Mihai Călin și răsuflând ușurat/ă, făcând o constatare rapidă a arborelului genealogic personal, știind că nebunia din dragoste se perpetuează genetic.”
Daria Nedelcu, DissolvedMagazine – Nebun din dragoste, un spectacol despre dragoste și demonii ei
„Intensitatea acestui spectacol este greu de descris, personajele și replicile fac spectatorii să se pună în locul lor, al lui May și al lui Eddie, și să reanalizeze situațiile și din punctele lor de vedere. Sau poate deja s-au aflat la un moment dat în locul lor? Cert este că veți urmări cu sufletul la gură producția de la Teatrul Național și, cu siguranță, veți vrea să o revedeți.”
Ilinca Urmuzache, B-critic - „Nebun din dragoste”, o poveste americană
„Nebun din dragoste nu este o piesă de teatru. Este o demonstrație live de actorie, de iubit și de urât, de sperat și de deznădăjduit, de agresat și mângâiat, de râs și plâns. Mai ales de plâns.”
Laura Ivăncioiu, noi3.life – Nebun din dragoste
„Nebun din dragoste este, de fapt, un spectacol despre iubire. O iubire nebuna, interzisa, imorala. De-a dreptul ilegala. Dar de ce ar fi ilegal sa iubesti? Si, mai precis, care este iubirea normala, cea care nu-i nebuna?”
Emil Călinescu, LaTeatru – Nebun din dragoste – TNB
„E un spectacol cu multe subînțelesuri, pe care trebuie să-l descoperi pe de-a întregul. Un spectacol pe care trebuie să-l vezi deopotrivă cu mintea și cu sufletul pentru a-i descoperi frumusețea ascunsă dincolo de aparențe.”
Mădălina Mihai, Cultural21 – Nebun din dragoste. Sau… cât de vinovate sunt oare iubirile vinovate?
Prezentat în cadrul Festivalului Zile și nopți de teatru la Brăila, decembrie 2014