Meniu

Stagiuni Anterioare

Noii infractori

de Edna Mazia

Traducere: Etgard Bitel

Noii infractori

de Edna Mazia

Traducere: Etgard Bitel
Regie:
Ion Caramitru
Asistent regie:
Patricia Katona
Light design:
Chris Jaeger
Coregrafie:
Florin Fieroiu
Scenografie:
Florilena Popescu Fărcăşanu
Asistent costume:
Corina Boboc
Ilustrație muzicală:
Călin Țopa

Data premierei: 07.03.2019

Data ultimei reprezentații: 01.12.2022

Durata: 2 h 30 min / Pauză: Da

Bilete

100 lei

70 lei

50 lei

20 lei (cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari)

Spectacol nerecomandat minorilor sub 14 ani.

 

Cu Noii infractori, autoarea israeliană de succes Edna Mazia vă oferă prilejul unei întâlniri de cinci stele, cu personaje ce vă vor atrage în sarabanda întâmplărilor din care nu veți scăpa decât lăsând râsul să vă cuprindă și să vă conducă spre destindere fără cale de-ntors…

Veți râde cu lacrimi la provocările cărora le fac față „noii infractori”… Umorul și înțelepciunea unei familii oneste din zilele noastre vă vor convinge că merită să înfrunți soarta chiar dacă ajungi jucăria ei, chiar dacă lumea întreagă a luat-o razna și ...chiar dacă „totul nu e decât ...un mare bordel”!!!

Edna Mazia (n. 24 iulie 1949, Tel Aviv, Israel) Autoare dramatică, scriitoare, scenaristă și regizoare de teatru. A absolvit cu titlul de master studii de filosofie și teatru la Universitatea din Tel Aviv, unde a predat mai târziu cursuri de scriere creativă. La teatrul Kameri din Tel Aviv a regizat piesele prietenei ei celei mai bune,  Anat Gov: Prietenele cele mai bune, Lisistrata 2000, Vai, Doamne, Bărbat casnic, O familie caldă.

Bogata ei activitate în domeniul teatrului a fost precedată de câteva scenarii de film scrise pentru regizorul israelian Amos Gutman. Cu piesa „Mischakim Bechatzer Ha-achorit” (Jocuri în curtea din spate, 1993), o docudramă inspirată de un caz de viol în grup care a cutremurat țara, din kibuțul Shomrat – 1993, urmată de „Sipur Mishpahti (Poveste de familie, piesă în două acte, editura Or Am – 1997), și de „Hamordim” (Rebelii), piesă în doua acte, editura Or Am – 1999, inspirată de activitatea politică a părinților ei, Edna Mazia și-a cucerit faima de dramaturg bine ancorat în realitate și a obținut importante premii și distincții.                              

 

Foto Florin Ghioca 

Dorina: Virginia Mirea Arie: Andrei Finţi
Anca: Alexandrina Halic Bambi: Teodora Mareş
Ylai: Silviu Biriş Sarit: Afrodita Androne
Naomi: Ileana Olteanu Sigal: Aylin Cadîr
Diana Sar
Miki: Cosmina Olariu Șimșon: Daniel Badale
Haim: Răzvan Oprea Un client: Mihai Verbiţchi
Șlomo: Alexandru Hasnaş Roy: Viorel Florea
Poliţiști: Alexandru Popescu
Nicoleta Tase
Tânărul: Aris Bănuţoiu
Interpretarea melodiei „Hava Nagila”: Emy Drăgoi

„Noii infractori” este genul de spectacol în reţeta căruia se află toate ingredientele reuşitei sigure: amestec de umor şi duioşie, actori senzaţionali, o poveste seducătoare încă de la primele replici, o viziune regizorală care mizează pe interpreţi dar şi pe un ritm antrenant şi propuneri surprinzătoare. (...)

Dar, indiscutabil, „Noii infractori” este spectacolul de glorie al Virginiei Mirea. Actriţă unicat, aceasta reuşeşte aici o fabuloasă partitură deopotrivă energetică, comico-dramatică, filigranată, magistrală. Dorina e o mater familias puternică şi fragilă în egală măsură, o explozie de vitalitate, magie, gingăşie şi curaj”. 

Răzvana Niță, Acta est fabula - Când viaţa îţi dă lămâi…  

„Spectacolul Noii infractori se remarcă printr-o acuratețe care nu semnifică doar claritatea și sobrietatea construcției scenice, ci și adevărul textului (construit în maniera pièce à thèse). Meritul directorului de scenă, Ion Caramitru (asistent regie Patricia Katona), se regăsește atât  în sugestiile de ambianță (interpretarea melodiei „Hava Nagila: Emy Drăgoy), cât – mai ales –  în interpretările actoricești de excepție. Nuanțat și discret, realizatorii aruncă o privire moralizatoare şi lansează interogaţii despre familie, cuplu, adulter, prostituţie, iubire, reușită în viață/succes şi stârneşte spectatorul modern să caute propriul adevăr”.

Mădălina Dumitrache, Bel Esprit - Irezistibilul haos al patimii – „Noii infractori”   

 „Fără a exagera deloc, mărturisesc că spectacolul a reprezentat un adevărat „regal” artistic. „Noii infractori” jucată cu un imens succes la Tel Aviv la Teatrul Cameri (cu celebra și talentata actriță de origine română Sandra Sade în rolul principal) promite să devină ”șlagărul  anului” la București, pe scena Naționalului.

Cu un colectiv de actori excepționali (…) într-o regie savuroasă și plină de ingeniozitate a neîntrecutului Ion Caramitru și într-o traducere minunată a lui Etgard Bittel, piesa „Noii infractori” pe scena Naționalului bucureștean se bucură de o rețetă de succes infailibilă.

Situații incredibile, răsturnări amețitoare și incidente picante, savuroase întâmplări și încurcături, ciocniri inerente între generații punctate de replicile ilariante ale unei bunici senile, totul regizat de bagheta sensibilă a lui Ion Caramitru se transformă sub ochii spectatorilor într-un închegat spectacol de o excelentă calitate”.

Doina Meiseles, 7.3.2019 • Jurnalul săptămânii, Israel   

„Subiectul ales este șocant, cu răsturnări de situații, cu replica cu umor savuros și substrat cu tâlc, totul în jurul unei famili de oameni obișnuiți, cândva cu bună stare; Dorina, omul de bază al familiei, luptă să câștige bani și alege o soluție … surpriză.  (...)

 “Debutul” Virginiei Mirea este eclatant; având și experiența trecutului în care actrița a dovedit știința de a juca în comedii sau drame, descifrează în amănunt profilul Dorinei, femeia obsedată de criza financiară a familiei, dar ingenioasă în a găsi soluții de salvare, discutabile însă sub aspect moral. Virginia Mirea trăiește intens fiecare moment prin care trece Dorina, cu sinceritate în manifestări și grijă permanentă de a susține relațiile diverse cu solicitările celor din familie – copiii maturi și soțul, dar și “invitatele” în locuință, reacțiile exterioare sunt dublate și de sugerarea stărilor interioare ale personajului, emoționant expuse în finalul reprezentației. O altă surpriză a spectacolului provoacă Alexandrina Halic în personajul bunicuței posibil atinsă de alzheimer; cu delicatețe în expresie, ferindu-se de accente pe posibila boală a bunicuței, actrița subliniază cu umor atitudinea șmecheră a acesteia privind relațiile cu cei din preajmă”. 

Ileana Lucaciu, Spectator – Ofertă de comedie… cu tâlc 

„Actorii cu care regizorul Ion Caramitru a pornit la drum au la dispoziţie, e adevărat, un material de lucru pe care-l pot valorifica după pofta inimii, măsura talentului personal şi, desigur, rigorile regizorale. Cap de afiş, Virginia Mirea este onorată cu un rol pe măsura personalităţii sale; şi îşi onorează, la rândul ei, debutul pe scena Naţionalului cu o prestaţie emoţionantă, caldă şi şugubeaţă în acelaşi timp. Fără multe vorbe, este simpatică şi credibilă, mergând drept la sufletul spectatorilor pe care reuşeşte să-i emoţioneze şi să-i distreze în acelaşi timp”.

Bogdan Burileanu, Liternet - Prostituţie şi pedeapsă... Noii infractori  

„Un spectacol uşor, cu mesaj puternic, o piesă bulevardieră, şi TNB se află pe bulevard, spectacol care trebuie văzut neapărat. O premieră care, suntem siguri, va avea o carieră ceva mai lungă.

Spectacolul Noii infractori de Edna Mazia, regizat de Ion Caramitru, de la Teatrul Naţional, beneficiază de un caiet program deosebit, pentru că este ilustrat de Horaţiu Mălăele”.

Denis Dinulescu, Călimara cu cerneală - Premieră Noii infractori, de Edna Mazya, la Teatrul Naţional  

„Virginia Mirea face un rol excepțional în Dorina! „Noii infractori” este un spectacol-bucurie de seară, din categoria acelora care te teleportează în aventurile personajelor și, la final, te întorc în realitate mai fericit. Nu pentru că persoajele ar fi scăpat de probleme, ci pentru că tu ai parcurs o călătorie interioară mai mult decât interesantă!”.

Eveline Păuna, Blog - Noii infractori 

"Actorii strălucesc. În rolul Dorinei (matroana), Virginia Mirea realizează un tur de forţă. Cu inflexiuni de glas speciale, cu mişcări pe multe planuri sufleteşti, care o pun mereu în centrul atenţiei. Dedicată spre comedie, actriţa joacă emoţionant şi drama, paradoxul situaţiei, momentele hilare care abundă şi dau ritm drăcesc piesei.

Viziunea regizorală a lui Caramitru pune accentul pe clasicitate fără frivolitate, deşi el montează frivolitatea! Regizorul nu fuge de lungimea piesei, scurtând-o, ci şi-o asumă şi-o face dinamică prin ritmuri alerte. Jocul actorilor e regizat la detaliu şi amănunte picante ne vorbesc despre tipologie. Există un haz rafinat. Nimic nu este prea mult; este exact cât trebuie. 

Piesa şi spectacolul sunt condamnate la succes!"

Dinu Grigorescu, Revista Teatrală Radio - Haz în buna tradiție a dramaturgiei evreiești   

"Pe o bancă în parc, noaptea o întâlneşte pe Naomi, o prostituată, care o atrage într-o aventură deloc potrivită cu firea şi concepţiile blândei Dorina. Şi aici e sursa comicului în această tristă - în fond - poveste de viaţă, în situaţiile ivite din stângăciile Dorinei devenită infractoare în propria casă care-şi schimbă în mod ilicit destinaţia. Modul în care Virginia Mirea, (...) face acest transfer de identitate cu unicul scop de a-şi salva familia de la dezastru financiar e în acelaşi timp fermecător şi plin de miez.

Gama registrului comic al actriţei e largă. Umorul ei e special, având spontaneitate, dar şi ieşiri controlate de subtext, de îngândurări melancolice, demne de o comedie lirică. Aici intră şi finalul în care o vedem resemnată în uniforma deţinutei, a vinovatului fără vină, care-i obligă pe cei din jur să o redescopere pe adevărata Dorina. (...)

Fabuloasă în interpretarea venerabilei Alexandrinei Halic, invitată în spectacol, Anca rămâne unul dintre cele mai simpatice personaje ale spectacolului prin aburul de inefabil pe care-l aduce în scenă această bunicuţă vag amnezică, aiurită, plină de hachiţe şi cochetării anacronice".

Doina Papp, Adevărul - Cum au devenit infractoare şi cine sunt ele...   

"Primul lucru care mi-a plăcut frenetic la ”Noii infractori”, cea mai recentă premieră a Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București, a fost lumina (light design: Chris Jaeger). După o serie de spectacole – la alte teatre – în care iluminarea scenei a fost atât de… intimă încât friza orbecăiala, în sfârșit, am putut să vedem (fără eforturi oculare) și actorii, și decorul. Mi-a mai plăcut, apoi, bunica Anca – o creație impresionantă a Alexandrinei Halic. Această băbuță senilă, care vrea mereu să plece de acasă și care apare în momentele cele mai nepotrivite, conține cea mai mare doză de umor în comedia scrisă de Edna Mazya și regizată de Ion Caramitru. Nu face giumbușlucuri, nu debitează bancuri, nu arată ridicol, dar e suficient să traverseze scena și publicul râde pe rupte".  

Gabriela Hurezean, Muze si arme - Premieră la TNB: Infractori, de la Nora la Dora  

"Virginia Mirea (fostă actriță a Teatrului de Comedie, care debutează pe scena Naționalului cu acest rol) are tot ce-i trebuie pentru a da credibil viață sexagenarei Dorina, mai ales o naivitate la limita duioșiei și o blândețe naturală în rostire și mișcare, alternată cu mici crize de isterie. Adică fondul ideal întru efect comic pentru schimbarea pe care o traversează eroina, care capătă stabilitate, încredere și curaj pe măsură ce afacerea ei se dezvoltă și sentimentul propriei utilități crește.

„Noii infractori” este o tragicomedie despre eșecurile și lupta pentru supraviețuire a fiecărui personaj, nu doar ale Dorinei. Și despre ispitele care le pot asigura fiecăruia o viață mai bună și mai comodă".

Luciana Antofi, Blog - Spectacol bulevardier pe Scena Mare: „Noii infractori” ai Naționalului  

"(...) Un tablou cel puţin amar şi departe de a fi comic, nu credeţi? Şi totuşi, textul Ednei Mazya reuşeşte să scoată totul din acest con întunecat şi deprimant şi să-i dea o notă mai uşor de digerat şi mai luminoasă. Iar spectacolul Naţionalului bucureştean adaugă un plus de strălucire datorită montării de excepţie şi a distribuţiei ce face onoare primei scene dramatice a României. Ion Caramitru, cel care semnează regia spectacolului, se dovedeşte a fi un rafinat observator al caracterului uman, dar şi un echilibrat creator teatral. Se observă nuanţele şi finele subtilităţi din tonurile actorilor, care sunt în mod evident creionate de regizor (era şi de aşteptat, ţinând cont de măiestria sa ca actor).

Virginia Mirea, una din stelele Teatrului de Comedie, se alătură trupei de la Naţional şi preia rolul Dorinei, capul de familie adevărat al familiei Spector. O evreică puternică, hotărâtă să facă orice pentru a-şi salva familia de la o soartă mizeră, Dorina apelează la subterfugiu, minciună şi, în cele din urmă, proxenetism de lux. Interpretarea rafinată şi, în acelaşi timp, puternică a Virginiei Mirea face ca acest rol să devină (alături de Zoia din ”Casa Zoikăi”) poate cea mai mare realizare artistică a sa. Timp de aproape trei ore, actriţa se încarcă cu energie, ajungând în cele din urmă la o explozie actoricească combinată cu o implozie a personajului – aspecte ce subliniază caracterul emoţional al acestei evoluţii scenice de neuitat".   

Tudor Costin Sicomas, Revista Teatrală Radio - De-a râsu’-plânsu’ 

"Cu o bună intuiție a căilor de succes și o distribuție inspirată, cu știința măsurii și a evitării concesiilor făcute prostului gust, regizorul Ion Caramitru reușește să omogenizeze o echipă de actori de diferite vârste și straturi de experiență profesională, insuflând în chip manifest bucuria jocului aproape fiecăruia dintre ei. De aici, momentele de har pe scenă și de haz contagios în sală, generat de evoluția complexă și excepțională a Virginiei Mirea în rolul principal, de imaginea talentului, a instinctului comic afirmate la vârste diferite de Ileana Olteanu, Diana Sar și Cosmina Olariu, alături de Afrodita Androne și Teodora Mareș, sau, ca o plăcută surpriză, de octogenara Alexandrina Halic, ori susținute de replica adeseori antrenantă dată partenerelor de scenă de Silviu Biriș, Andrei Finți, Alexandru Hasnaș, Mihai Verbițchi și Daniel Badale".

Ion Parhon, Scrisul Românesc, mai 2019 - Trei premiere bucureştene  

"Edna Mazia sancţionează prin comicul de situaţii relaţiile conjugale rutinate. Viaţa împovărată de griji materiale. Relaţiile dintre părinţii-cangur şi copiii generaţiei Y din zilele noastre, tinerii dependenţi la nesfârşit de buzunarul mamei şi tatei. Dar, în principal, tentaţia câştigurilor facile, obţinute rapid, pe căi ilicite. Dincolo de hohotele de râs, autoarea dă de gândit spectatorului".

Magdalena Brătescu, Gazeta Românească, Tel Aviv, iunie 2019

"Ion Caramitru asamblează un spectacol coerent, autentic până în cele mai mici detalii, situat la realismul limită al scriiturii, care stârneşte deopotivă bună dispoziţie şi tristeţe. Bazându-se pe actori, potenţând calităţile fiecăruia în parte, reuşeşte să individualizeze pregnant personajele.

Virginia Mirea o portretizează pe Dorina cu variaţii cuceritoare de tonuri şi mimică, oferind mostre dezarmante de joc sincer, trăit cu intensitate, fără teatralizări şi complicaţii inutile, reuşind un rol spontan, de combustie emoţională ridicată.

... un spectacol cu nerv, cu ritm, care beneficiază de coregrafia plină de rafinament a lui Florin Fieroiu, cu o intrigă capabilă să menţină interesul celor din sală".

Dana Pocea, Luceafărul de dimineaţă, aprilie 2019 

 

Participare la Festivalul Săptămâna Comediei Româneşti de la Braşov, 2021

Virginia Mirea - Premiul pentru Cea mai bună actriță - Festivalul Săptămâna Comediei Româneşti de la Braşov, 2021

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo