Trupa TNB
Andrei Şerban
n. 21.06.1943, Bucureşti
Spectacole în stagiunea curentă :
Mary StuartÎn 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, clasa Radu Penciulescu.
Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu spectacolele "Arden of Feversham", de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea, "Iulius Cezar" de Shakespeare, "Omul cel bun din Sîciuan" de Bertolt Brecht. În anul 1971 este invitat de Ellen Stewart, director al companiei "La MaMa", în SUA, la New York, cu o bursă Ford. A obţinut un succes imediat, în urma căruia Peter Brook îl invită la centrul său de cercetari teatrale, unde Andrei Şerban colaborează la realizarea mai multor spectacole.
Cariera
Ca regizor, a pus în scenă spectacole de teatru şi operă în 39 de ţări.
În SUA, începând cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein's American Repertory Theatre Company. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. şi cu New York City, Seattle şi Los Angeles Opera.
În Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1993, ca director), La Comédie Française. În Japonia a pus în scena spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.
În România
Ubu Roi (1966), Julius Caesar (1968) - piesa care îi aduce mai multe premii la concursurile internaţionale de teatru, Jonah (1969), Trilogia Antică (1990) - considerată drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti a sfârşitului de secol XX. A fost invitat la festivalurile internaţionale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg şi Edinburg.
Director al Teatrului Naţional Bucureşti (1990 - 1993)
Începând din 2006 revine în forţă, montând în ţară mai multe spectacole importante: Pescăruşul de Cehov, la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Spovedanie la Tanacu, după omonim al Tatianei Niculescu Bran, Purificare de Sarah Kane, la Teatrul Naţional din Cluj, Unchiul Vanea de Cehov, la Teatrul Maghiar din Cluj, pentru care a primit două premii UNITER, pentru cea mai bună regie şi cel mai bun spectacol.
În 2008, a montat Lear de Shakespeare la Teatrul Bulandra, o versiune modernă, recompensată tot cu două premii UNITER.
Ultima lui producţie, din ianuarie 2010, a fost Strigăte şi şoapte, un mare spectacol inspirat de textul lui Ingmar Bergman.
Spectacole de operă
Evgheni Oneghin (1980) la Welsh National Opera, a fost prima producţie lirică
Turandot (1984)
Norma (1985)
Fidelio (Covent Garden - 1986)
Opera din Paris : The Puritans (1997), L'Ange de feu (1991), Lucia Di Lammermoor (1995), L'Italienne à Alger (1998), Les Indes Galantes (1999)
Andrei Şerban a fost şi este profesor la numeroase universităţi: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California - San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d'Art Dramatique şi A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York, din 1992
Premii şi distincţii
1965 - Premiul "Best Performance" cu piesa "Şeful sectorului suflete", scrisă de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului International Studenţesc de la Zagreb
Obie Awards
Tony Award
Societatea directorilor de teatru şi a coregrafilor i-a acordat distincţia pentru impactul major avut în teatru în ultimii 20 de ani, împreună cu alţi 20 de regizori
Premii la Festivalurile de la Avignon, Shiraz şi Belgrad
Multe din producţiile sale au fost nominalizate pe Broadway.