Meniu

Repertoriu curent

Secretul familiei Posket

după Arthur Wing Pinero

Secretul familiei Posket

după Arthur Wing Pinero

Traducere: Valeriu Moisescu
Regie:
Dan Tudor
Adaptare:
Dan Tudor
Ilustrație muzicală:
Dan Tudor
Muzica originală:
Dan Tudor
Scenografie:
Andrada Chiriac
Coregrafie:
Florin Fieroiu
Regia tehnică:
Costi Lupșa

Data premierei: 01.10.2023

Durata: 2 h 40 min / Pauză: 15 min

Program
26 apr 2024 19:00
08 mai 2024 19:00
Bilete

80 lei

60 lei
30 lei (cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Cine s-ar gândi că viața unui magistrat lângă o soție tânără, fermecătoare și un adolescent pus pe cele mai năstrușnice fapte poate fi ușoară? Când rutina zilnică e tulburată de apariția cumnatei (prinsă între o poveste de amor și un pariu la cursele de cai) și a prietenului-colonel „în retragere” ‒ amândoi deținătorii unui secret capital privind moralitatea doamnei Posket ‒ am putea spune că viața magistratului Aeneas Posket e de-a dreptul complicată! Dar când însuși omul legii se lasă „surprins” în situații la limita legii, atunci poți crede că în joc nu e mâna destinului, ci condeiul celui mai rafinat farceur din teatrul englez al perioadei victoriene, Sir Arthur Wing Pinero (1855-1934).

Creator de comedii de salon, savurate de un public divers, Arthur Pinero, comparat adesea cu bulevardierii francezi pentru satira fină adusă moralei societății engleze la sfârșitul secolului al XIX-lea, este montat și astăzi cu succes, „Secretul familiei Posket” („Magistratul”) fiind unul dintre textele care, de la premiera pe scena Royal Court, în 1885, a bătut recordul de încasări.

Mizând în mare parte pe echipa cu care a împărțit reușita „Titanicului...”, Dan Tudor – regizor recunoscut pentru spectacolele sale cu imens succes de public – ne invită, de această dată, să evadăm într-o fantezie comică burlescă, debordând de culori îndrăznețe și energie, momente de haz și gaguri uimitoare care amintesc de maeștrii filmului mut Mack Sennett sau Buster Keaton, dar și de mai recenții regi ai umorului Jacques Tati, Louis de Funès sau Peter Sellers. Haideți, să descoperim împreună secretele unei lumi ascunse sub masca puritanismului grație invențiilor regizorale și interpretărilor actoricești de un umor teribil.

 

Cumpără bilete

*Prin accesarea butonului „Cumpără bilete” sunteți redirecționați pe website-ul www.bilet.ro care va facilita achiziționarea biletelor dumneavoastră.

La costul biletului indicat de către TNB se adaugă o taxă suplimentară de 4,90% / bilet, care reprezintă costurile procesării și emiterii biletelor de către platforma www.bilet.ro. Notificarea taxei suplimentare se afișează de îndată ce accesați, pentru a cumpăra bilete online, site-ul www.bilet.ro, care emite, la cerere, factură fiscală pentru aceasta.

vineri
26
04
2024
Sala "Ion Caramitru" 19:00 Cumpără bilete
miercuri
8
05
2024
Sala "Ion Caramitru" 19:00 Cumpără bilete
Dl. Posket: Dan Puric Agatha Posket: Monica Davidescu
Charlotte: Irina Cojar Cis Farringdon: Ionuț Toader
Colonelul Lukyn: Dan Tudor Căpitanul Horace Vale: Marius Rizea
Dl. Bullamy: Dragoş Ionescu Dl. Wormington: Tomi Cristin
Wyke: Mihai Munteniţă Beatie Tomlinson: Fulvia Folosea
Popham: Afrodita Androne Inspectorul Messiter: Marcelo-S Cobzariu
Achille Blond: Daniel Badale Isidore: Andrei Duban
Marlene : Oana Constantinescu Polițistul Harris: Axel Moustache
Polițistul Bird: Vlad Vîlciu Polițistul Fox: Adrian Dima
Polițistul Wolf: Ionuț Gurgu

"Mizând în mare parte pe echipa cu care a împărțit reușita spectacolului „Titanic Vals”, Dan Tudor – regizor recunoscut pentru spectacolele sale cu mare succes de public – dovedeşte o credinţă desăvârşită în textul lui Arthur W. Pinero, altoit după gustul vremurilor actuale, dar şi o încredere inflexibilă în forțele actoricești de la TNB, pe care le-a exploatat cu finețe. Când comedia se ia în serios, lucrurile pot fi mai uşor de corijat, iar rolul artistului, de a (re)-umaniza un univers din ce în ce mai debusolat, este mult mai evident, justificând nevoia de burlesc".

Mădălina Dumitrache, Belle Esprit - „Secretul familiei Posket”   

"Vulpoi şi cu părul vâlvoi, lui Dan Tudor nu-i mai pasă de ce spune lumea, ci doar de cât de mult aplaudă lumea la spectacolele sale construite întotdeauna pe o poveste care îmbină şi drama, şi comedia, şi atinge delicat tragedia, care nu fuge de burlesc şi nu se înspăimântă de text. Ba mai mult decât atât, îl reconfigurează după chipul şi asemănarea lui, ţinând cont şi de structura psihică a spectatorului de astăzi, mai ales când adaptează texte clasice.

El nu actualizează formal, înlocuind telefonul clasic cu cel mobil, ci cu respect pentru autor, sărindu-i în ajutor, eliminând ce a devenit prea desuet şi reconfigurând anumite scene pentru a da fluiditate acolo unde i se pare lui că există o posibilitate.

Actorul Dan Tudor face fuziune perfectă cu regizorul Dan Tudor şi viceversa.

Textul dramaturgului Arthur Wing Pinero (...)  deţine multe insule şi insuliţe în stil britanic care oferă întregii distribuţii oaze de fericire actoricească.

Momentele insolite, realiste şi suprarealiste, sunt cele mai reuşite, dar şi cele construite pe burlesc în această viziune accentuată de jocul lui Dan Puric, atât în poziţionările sale rigide aristocratice, cât şi în momentele pantomimice numeroase, mai ales în partea finală, unde personajul Dl Posket apare şifonat la propriu şi la figurat după aventura nocturnă, când iubita lui soţie, Agatha, interpretată frenetic de Monica Davidescu, şi-a trăit propria sa aventură cu Colonelul Lukyn, jucat remarcabil şi machiat impecabil chiar de regizorul Dan Tudor.

Dinu Grigorescu, Revista Rinocerul - Trei ore de comedie marca Dan Tudor – Secretul familiei Posket   

"În montarea de la București, Aeneas Posket, personajul principal al piesei, este portretizat de către Dan Puric, ce duce acest rol la un nivel ridicat de umor și farsă tragică. Spun asta deoarece prin mimica sa, prin mișcările și gesturile pe care le face, îți creează amuzament și fără să spună nimic. Este tipologia personajului ce nu observă problemele din propria familie, dar nici nu are cum să le observe, când el însuși este o caricatură în societatea britanică. Puric combină elementele coregrafice și cu cele actoricești, construind astfel un personaj scenic complex, și pot spune că prin energia sa, energie ce o introduce în personaj, ghidează ritmul spectacolului. (...)

Dacă vreți să vedeți o comedie bulevardieră merită să vă rupeți trei ore, pentru experiența spectacolului, dar și pentru jocul excepțional al lui Dan Puric".

Andrei Bulboacă, Revista Ficțiunea - Opt motive - Stranietatea Familiei Posket  

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo