Meniu

Stagiuni Anterioare

UFO

de Ivan Vyrypaev

Traducere: Mașa Dinescu

UFO

de Ivan Vyrypaev

Traducere: Mașa Dinescu
Regie:
Bobi Pricop
Scenografie:
Paul Popescu & Mizdan - Modulab
Concept video:
Paul Spike & Tudor Panduru - Evil Twin Studio
Muzica originală:
Alexei Țurcan
Costume și asistență decor:
Ana Ienașcu
Light design:
Cristian Șimon
Operator video:
Florin Boicescu
Sunet:
Octavian Vasile
Regia tehnică:
Andi Tuinea

Data premierei: 17.09.2017

Data ultimei reprezentații: 21.02.2021

Durata: 1 h 20 min / Pauză: Nu

Bilete

40 lei

20 lei (cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

 

Sufletul, ultima frontieră

Există UFO-uri? La început, Vyrypaev ne asigură că da. El știe asta: a străbătut întreaga lume în căutarea oamenilor care ne garantează că le-au văzut. Este vorba doar de persoane respectabile, profesioniști, studenți, mame de familie, profesori, oameni de știință, oameni de afaceri. Pe care-i descoperă în toate colțurile lumii, Australia, Rusia, Statele Unite, Anglia etc. Fiecare dintre ei își povestește experiența, felul în care a perceput acea întâlnire. Cum și unde s-au întâlnit? În cele mai diverse locuri, într-un bar, pe o terasă, pe malul unui râu. Întâlnirea este o experiență profund personală, nu poate fi împărtășită sau transmisă.

Cum sunt UFO-urile? Au o anumită formă, comunică în vreun fel? Nu, nu e nimic concret, vizibil. E un moment de pierdere a conștienței, o detașare de corp, de lumea senzorială cu care suntem obișnuiți, e o iluminare, o pierdere de sine, o emoție inexplicabilă, o tulburare de moment. Să ieși din sine, să rupi barierele percepției cotidiene, să pătrunzi într-o dimensiune complet necunoscută.

Pentru Vyrypaev fiecare dintre aceste întâlniri este o călătorie în interiorul ființei, o descoperire a unor teritorii neexplorate, o deschidere către o spiritualitate, care părea de neatins.

Teatrul rămâne, fundamental, întâlnirea cu noi înșine. Dar pentru că e mai simplu să călătorești în spațiu decât să găsești drumul spre tine, spectacolul UFO, în regia lui Bobi Pricop, devine un fel de circuit senzorialo - digital, prin cosmosul neliniștilor noastre. Aici unde sufletul e ultima frontieră.

Folosind proiecții simultane pe suprafețe diferite, medii virtuale 3D (construite de Paul Spike), live-video (coordonat de Tudor Panduru), o construcție sceno-tehnică inventivă (Paul Popescu și Mizdan), dar și muzica originală a lui Alexei Țurcan, UFO spune povești. Cu limpezime, autenticitate, umor, adevăruri virtuale și revelații practice.

O montare care sparge propriile convenții, făcând din realitate artificiul suprem, iar din suflet – performance.

Mecanismele de storytelling folosite în spectacol sunt bazate pe tehnologii de nouă generație, dar integrate într-o dramaturgie a firescului, într-o instalație artistică hi-tech a emoțiilor exprimate pe mai multe planuri, la toate nivelurile de viață, percepție și realitate.

Este spectacolul-experiență de care avem nevoie atunci când uităm de noi, din cauza zgomotului din jur, dar și o joacă de-a docu-mistificarea, cu humanoizi verzi, civilizații extraterestre și liniștea unei dimineți senine.

UFO este cel de-al doilea spectacol montat de Bobi Pricop la TNB (în premieră națională), după multipremiatul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, și este a doua punere în scenă a sa după un text de Vyrypaev – „Iluzii” având premiera în 2015 la Teatrul Național „Marin Sorescu”, din Craiova.

Emily Wenser : Ada Galeș Artiom Gusev : Istvan Teglas
Artiom Gusev: Alexandru Potocean Nick Scott : Ciprian Nicula
Robert Evans : Mihai Călin Jennifer Davies : Raluca Aprodu
Johanna Harris : Medeea Marinescu Viktor Rizenghevici : Ion Caramitru

„Dacă regizorul şi actorul Vîrîpaev, în propriile versiuni, a preferat minimalismul, Bobi Pricop alege să dea spectaculozitate vizuală show-ului. Regizorul continuă demersul său de gîndire a spaţiului de joc în termeni contemporani, asta însemnând folosirea multimedia cu un sens mai complex decât cel de ilustrare. Cu o echipă parţial nouă (Paul Popescu, Mizdan Negraton, Paul Spike, Tudor Panduru, Alexei Ţurcan), Bobi Pricop propune un concept de scenografie virtuală: un spaţiu configurat multimedia şi acordat, ca tehnică, la convenţia textului şi, ca simbolistică, la esenţa acestuia. Tehnologia intermediază expresia scenică (şi emoţia) şi este potenţial facilitator de limbaje performative noi.”

Oana Stoica, Dilema Veche Întâlniri cu sine  

„Ingenioasă la spectacolele recente ale lui Bobi Pricop este maniera foarte firească în care integrează actorul şi poveştile spuse de el într-un format scenic new media. Prezenţa umană imediată nu e substituită de vreun dispozitiv ultra-performant, dar rece. [...] Pe Bobi Pricop îl interesează textele cu o poveste consistentă, iar în drumul acestor poveşti către public, intervine benefic tehnologia de dată recentă manipulată de specialişti care îi cunosc şi stăpânesc potenţialităţile. Astfel, se face joncţiunea a două lumi doar aparent distante - ştiinţa aplicată şi esteticul, se întâlnesc două tipuri de creativitate diferite, cea ştiinţifică şi cea artistică. Ştiinţa rămâne un instrument de creaţie, arta e beneficiara acestei magii născute de aparate de tot soiul.”

Oltița Cîntec, Adevărul - UFO, o călătorie pe coclaurile imaginației  

„Datorită textului, scenografiei, conceptului video, muzicii și interpretării, UFO e un spectacol care te va emoționa, îți va da o stare de reverie, te va transpune într-o lume ideală în care ești mereu bine cu tine. Fiecare dintre cele șase personaje (al șaptelea are un cu totul alt rol, no spoiler alerts) îți reamintește ce e cu adevărat important în viață: să nu trăiești în frică, să te distanțezi de zgomotul inutil, să nu uiți că simplitatea e foarte ușor de atins și că necunoașterea e de fapt cunoaștere, că ceea ce numim acasă nu trebuie să fie un loc fizic, ci o stare care vine din tine.”

Cătălina Micu, Scena 9 - Șase personaje în căutarea unui UFO  

„Montat multimedia la TNB, spectacolul UFO de Bobi Pricop e o fecundă meditație pe seama unui contact revelator cu noi înșine. Ce a înțeles regizorul din meditația rusului e o splendidă transpunere scenică, de o modernitate demnă de un teatru al milenarilor. Colaborarea, de excepție, a lui Bobi Pricop cu o redutabilă echipă de sunet, lumină și, aș îndrăzni să spun, spațialitate scenică îi oferă spectatorului o nouă experiență eclatantă, după „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”. [...] Facilitează călătoria privitorului sedus, alături de personajele piesei, într-un Univers mai adânc și mai mare, orbitor și amețitor, cel al sinelui. [...] Cine nu se freacă la ochi după acest spectacol, ca trezit dintr-un vis captivant de care n-ar vrea să se despartă așa ușor sau măcar ștergându-și discret o lacrimă ivită în colțul ochiului probabil că a greșit sala.

Horia Ghibuțiu, Blog de ziarist - UFO la TNB sau o călătorie spre centrul Universului interior  

„După „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, Bobi Pricop a revenit la Teatrul Național din București cu spectacolul „UFO” de Ivan Vyrypaev, explorând din nou mijloacele și avantajele tehnologiei și modul în care proiecțiile, sunetul și video-ul live pot crea emoții și pot spune povești împreună cu actorii sau, de ce nu?, separat. Cum se schimbă percepția lumii odată ce ai transgresat limita realității spre o altă formă de înțelegere a universului și cum poți să redai experiențe și senzații, prin definiție imposibil de pus în cuvinte? [...] În regia lui Bobi Pricop, spectacolul „UFO” rămâne o delectare la nivel vizual, o interogare a sensului tehnologiei în teatru și o suită de monologuri infuzate de o sensibilitate aparte, care se transmite chiar și prin atâtea medii artificiale…”

Oana Bogzaru, Yorick – UFO și misterul vieții  

„UFO aduce în prim-plan idei precum misticismul (estic) într-o lume des-vrăjită, melancolică și rece, transcendența, viziunea (intimă) despre lume și univers, deschiderea către spiritualitate. Arhitectura scenei, live-streaming-ul, proiecțiile video multiple, animațiile 3D, toate adâncesc neliniștea și multiplică efectul de perspectivă. Aşa cum Pirandello a încercat prin unele texte dramatice (Şase persoanje în căutarea unui autor) să demonstreze că intensitatea vieţii înlătură artificiul teatral, aşa a încercat regizorul Bobi Pricop să arate că teatralitatea ar putea sufoca piesa și-a adus, grație unei strașnice echipe, imagini desprinse parcă din Dosarele X. Fără să divulge misterul pe scenă, UFO hrănește copilul din sufletul spectatorului, combinat, într-un ritm constant cu 3D, conservă sensul miraculosului și lasă loc pentru continua mirare, nestrivind “corola de minuni a lumii”.

Mădălina Dumitrache, Webcultura - Caleidoscopul întrebărilor – UFO  

O piesă realmente excelentă! Nu doar că nu mi-am pierdut timpul văzând-o, dar am trăit sentimentul despre care vorbeşte imensul scenarist Jean-Claude Carrière: „În timpul unui spectacol bun, spectatorii uită să îmbătrânească”. Altfel spus, timpul e abolit. Succes în continuare şi remulţumiri.

Cristian Bădiliţă

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo