Meniu

Stagiuni Anterioare

Ultima oră

de Mihail Sebastian

Ultima oră

de Mihail Sebastian

Asistent regie:
Mircea Albulescu
Secretar literar:
Violeta Popa
Regie:
Anca Ovanez Doroşenco
Costume:
Luana Drăgoescu
Decor:
Mihai Mădescu

Data premierei: 13.05.2003

Data ultimei reprezentații: 14.05.2009

Durata: 2 h 30 min / Pauză: Da

Un profesor aflat într-o căutare romantică, pe urmele lui Alexandru Macedon, nimereşte în jungla presei româneşti interbelice. Prin ciocnirea dintre două lumi diametral opuse, Mihail Sebastian reuşeşte să construiască o satiră plină de vervă. O cuceritoare poveste de dragoste, în mijlocul unei lumi fără scrupule, nu foarte diferită de cea în care trăim.
Puternicul om de afaceri Grigore Bucşan pregăteşte o mare lovitură financiară în domeniul cerealelor. Pentru a-şi atinge scopul corupe miniştrii, mituieşte ziarişti, mânuieşte destine. Întâmplător însă îşi intersectează traiectoria socială cu modestul, cinstitul şi visătorul profesor de istorie Alexandru Andronic, fascinat nu de bani, nu de putere ci de... Alexandru Macedon. Ce alt final decât o adevărată “lovitură de teatru” poate avea o asemenea întâlnire, când între cei doi intervine şi o femeie frumoasă?

“Ultima oră are o distribuţie de zile mari în care Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Claudiu Bleonţ, Marin Moraru şi Ilinca Goia demonstrează din nou profesionalismul şi desăvârşitul talent al adevăratelor vedete şi valori din Naţionalul bucureştean.
Ultima oră este un spectacol realist de teatru, cu modernitate conceput, de mare rezonanţă pentru actualitatea zilelor noastre, un spectacol ce trebuie vizionat, pentru că oferă o reală bucurie oricărui iubitor al teatrului.”

Ileana Lucaciu - Timpul liber

“Un spectacol ca o ştire din ziar, cum spune regizoarea. Bucureştiul interbelic al lui Sebastian, văzut prin ochii oamenilor din presa vremii, a intelectualilor, a oamenilor politici şi a bancherilor, seamănă ca două picături de apă cu cel de astăzi. Interpretarea este modernă, plină de dinamism, respectând însă spiritul vremii şi al scrierii lui Sebastian.(...) În ceea ce-i priveşte pe “regi”, adică pe actori, ei sunt la mare înălţime.”                                        
Irina Budeanu - ABC

„Negocieri” demne de tradiţia „şantajul şi etajul”, vânzări şi cumpărări pe sume fabuloase aruncate ca la poker, pentru a bara ieşirea adevărului la iveală, mecanisme bine unse ale coruperii, manipulări mai elegante şi mai brutale „scandaluri” aranjate şi anticipat „mediatizat” - toate acestea sună teribil de familiar (...). Până la gânduri mai amare, spectatorii îşi exprimă bucuria de a urmări noua montare. Că este aşa, a dovedit-o şi mulţimea aplauzelor ce au însoţit replici sau ieşiri din scenă ale personajelor şi râsetele pline de satisfacţie - atunci când candoarea, ingenuitatea par mai eficiente decât vigoarea rechinilor şi elasticitatea lichelelor (şi deci binele învinge, paradoxal, răul). Măcar la teatru!”
Natalia Stancu - Curierul Naţional

"Anca Ovanez Doroșenco realizează o montare de o clasicitate modernă, comică și gravă, ce se urmărește cu plăcere. Amplifică această impresie evoluția pregnantă și elaborată a actorilor. Regia implozivă a Ancăi Ovanez Doroșenco este revitalizantă deopotrivă pentru maeștri și pentru tineri.

(...) O revelație este prestația llincăi Goia în Magda, cu treceri seducătoare de la fata angelică, exaltată și voluntară la ,,vampa” lucidă și calculată. Actrița este în spectacol un maestru de ceremonii care are frumusețe și senzualitate.

Ultima oră se anunță un succes de cursă lungă al Naționalului, un moment de relief al anului 2003".

Ludmila Patlanjoglu, Cotidianul, 2.06.2003

"Din câte variante am văzut până acum, cea semnată de Anca Ovanez Doroșenco este, în mod clar, cea mai spirituală.

(...) Jocul confuziilor generează un comic viguros, orchestrat de triumviratul Albulescu-Dinică-Moraru și dus până la culmile rafinamentului".

Gabriela Hurezean, Național, 2003

 

Browser-ul dumneavoastra nu este de actualitate

Va rugam sa faceti update la unul dintre browserele de mai jos pentru a vizualiza site-ul TNB

Va multumi pentru intelegere! Google ChromeVersiunea 7+ FirefoxVersiunea 4+ Internet ExplorerVersiunea 8+ OperaVersiunea 4+ SafariVersiunea 5+
Sunt de acord

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

TNB I. L. Caragiale Logo